Αρχική » “ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΣΤΕ ΠΟΛΙΤΕΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ”

“ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΣΤΕ ΠΟΛΙΤΕΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ”

από statusradio.gr
0 σχόλιο

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΣΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

«Ο τόπος που ζούμε είναι τόσο ωραίος που αξίζει να αντιμετωπίζουμε όλες τις αντιξοότητες». Ο κ. Γιάννης Γκαλίτσης είναι ένας από τους (λιγοστούς πλέον) Ελληνες της Πόλης. Εκεί γεννήθηκε, μεγάλωσε και δημιούργησε τη δική του οικογένεια. Εζησε χαρές, έζησε όμως και λύπες. Και όσες δύσκολες στιγμές και αν πέρασε, ποτέ του δεν σκέφτηκε να την εγκαταλείψει.

Με το πέρασμα του χρόνου, ο 64χρονος έγινε «μάρτυρας» της συρρίκνωσης του ελληνικού στοιχείου στην Κωνσταντινούπολη, απόρροια της τουρκικής πολιτικής: «Σήμερα, μετά βίας φτάνουμε τους 2.000. Αισθανόμαστε σαν αντίκες. Μοναδικό σημείο αναφοράς μας είναι το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Υπάρχουν και κάποιοι που όταν έφυγαν, έριξαν μαύρη πέτρα πίσω τους. Μάλιστα, ορισμένοι με ρωτάνε: Εσύ ακόμη εκεί είσαι;».
Το παρελθόν

Ξεναγός στο επάγγελμα, ο κ. Γκαλίτσης γνωρίζει την ιστορία του τόπου του. «Τι σημαίνει μειονότητα Μοιάζει με αβγά που είναι τοποθετημένα πάνω σε μεγάλους βράχους. Εάν κινηθούν οι βράχοι, τότε σπάζουν και τα αβγά. Η άποψή μου είναι ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε όλα όσα συνέβησαν στο παρελθόν. Παρ’ όλα αυτά, δεν μπορούμε να πάμε μπροστά κοιτάζοντας μόνο πίσω. Είναι επιτακτική ανάγκη να βλέπουμε και προς το μέλλον».

Ο ίδιος δηλώνει «παθιασμένος» με τη ζωή στην Πόλη. «Γαλουχηθήκαμε εδώ, τον αγαπάμε αυτόν τον τόπο. Τον σεβόμαστε». Ομως, έχει και ένα μεγάλο παράπονο. «Αισθανόμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας», λέει τονίζοντας ότι «αν και δεν μπορούμε να κάνουμε πολιτική, εντούτοις θέλω να πω ότι όταν η ελληνική πολιτική είναι δυνατή, τότε είμαστε κι εμείς». Για τη στάση της Τουρκίας απέναντι στην ελληνική ομογένεια ο κ Γιάννης Γκαλίτσης υποστηρίζει πως αν και τα πρώτα χρόνια της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «η κατάσταση είχε βελτιωθεί, έγιναν κάποιες μεταρρυθμίσεις», σήμερα δυστυχώς «η Αγκυρα έχει αλλάξει τακτική».

Με μελανά χρώματα περιγράφει όλα όσα έζησαν οι Ελληνες της Πόλης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών, κ. Γεώργιος Λεύκαρος.

«Πραγματικά αισθανόμαστε ότι έχουμε βιαστεί ψυχικά» αναφέρει, ενώ στέκεται ιδιαίτερα στις δημόσιες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στη χώρα μας.
Παρά τις προκλητικές αξιώσεις του Ερντογάν (αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης) και τις προσπάθειές του να πείσει πως οι μουσουλμάνοι της Θράκης ζουν υπό καθεστώς καταπίεσης, ο πρόεδρος του ιστορικού Συλλόγου (σ.σ.: ιδρύθηκε το 1928) υπενθυμίζει όλα όσα «ξέχασε» να αναφέρει. Οπως τους πρωτοφανείς διωγμούς και τα καταπιεστικά μέτρα που εφάρμοσε σε βάρος των Ελλήνων της Πόλης η Τουρκία με αποκορύφωμα το προσχεδιασμένο πογκρόμ του 1955 (Σεπτεμβριανά) που άφησε πίσω του τριάντα νεκρούς, εκατοντάδες κακοποιημένες γυναίκες, χιλιάδες κατεστραμμένα σπίτια, καταστήματα, εκκλησίες, σχολεία αλλά και τις απελάσεις του 1964.

«Εμείς είμαστε υπέρ του διαλόγου και της συνεργασίας. Ωστόσο, από αυτά που ακούσαμε από τις επίσημες τοποθετήσεις του Τούρκου προέδρου διαπιστώσαμε ότι ή δεν είναι καθόλου καλά πληροφορημένος ή απέκρυψε ο ίδιος τους διωγμούς που έχουν γίνει διαχρονικά στην Κωνσταντινούπολη» τονίζει ο κ. Λεύκαρος και κάνει λόγο για κατάφωρη παραβίαση από την πλευρά της Τουρκίας των δικαιωμάτων των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι με τη Συνθήκη της Λωζάννης (1923) συμφωνήθηκε η παραμονή στην Τουρκία 120.000 Ελλήνων χριστιανών, με αντιστάθμισμα την παραμονή 80.000 μουσουλμάνων στην ελληνική Θράκη. «Σχεδόν έναν αιώνα μετά ο Ελληνισμός της Τουρκίας συρριχνώθηκε κατά περίπου 95% εξαιτίας της μεθοδικής πολιτικής πρωτοφανών διακρίσεων και εξοντωτικών μέτρων του τουρκικού κράτους, ενώ ο μουσουλμανικός πληθυσμός της ελληνικής Θράκης αυξήθηκε περισσότερο από 50%. υπό καθεστώς πλήρους ελευθερίας».
Και προσθέτει ότι είναι «επιτακτική ανάγκη να προστατευτούν οι Ελληνες χριστιανοί που απέμειναν στην Τουρκία με συγκεκριμένα και πρακτικά μέτρα τα οποία αποτελούν αυτονόητη υποχρέωση της Τουρκικής Δημοκρατίας, πλην όμως καταστρατηγούνται συστηματικά».

Ανοιχτή επιστολή

Οι δηλώσεις του Ερντογάν προκάλεσαν την οργή του Συλλόγου των Κωνσταντινουπολιτών, η οποία εκφράστηκε μέσω μιας ανοιχτής επιστολής.

«Αναφέρατε ότι δήθεν έχουν σχεδιαστεί σύμβολα στις πόρτες μουσουλμάνων και ότι δεν επιτρέπεται η αναγραφή πινακίδων με την ένδειξη “τουρκικό” στην Θράκη. Δεν ξέρουμε τι σύμβολα είναι αυτά, ωστόσο, σίγουρα δεν ανέγραφαν “Πατριώτη, κάθε λίρα που αφήνεις σε αυτό το κατάστημα γίνεται σφαίρα που στρέφεται εναντίον των Τούρκων στην Κύπρο” όπως έγραφαν οι πινακίδες στην Πόλη τη δεκαετία του 1960. Επιπλέον, δεν πιστεύουμε ότι κανείς στη Θράκη ξυλοκοπήθηκε επειδή μιλούσε τουρκικά στο δρόμο. Αλλωστε δεν υφίσταται κάτι ανάλογο στη Θράκη της σχετικής εντολής “Πατριώτη, μίλα τουρκικά” (επί ποινή ξυλοκοπήματος), που κυκλοφορούσε τότε στην Πόλη», τονίζεται στην επιστολή.

Ο κ. Λεύκαρος επισημαίνει ότι στην Κωνσταντινούπολη ξηλώθηκαν οι ιστορικές επιγραφές στην ελληνική γλώσσα από όλα τα εξωτερικά των κτιρίων και πως απαγορεύτηκε στους Ελληνες μαθητές να μάθουν την Ιστορία τους.

«Για να επιστρέψουμε στην Πόλη θα πρέπει πρωτίστως να αποκατασταθούν οι αδικίες σε βάρος μας. θα πρέπει να υπάρξει έμπρακτη επιθυμία από την πλευρά της Τουρκίας» καταλήγει.

Πηγή εφημερίδα “ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ”

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας