Αρχική » Ερωτήματα από το έγγραφο της αστυνομίας προς το Δημοκρίτειο για τα περί «τουρκικής μειονότητας»

Ερωτήματα από το έγγραφο της αστυνομίας προς το Δημοκρίτειο για τα περί «τουρκικής μειονότητας»

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Η αστυνομία τελικά το ανακάλεσε και διέταξε να διενεργηθεί έρευνα για το θέμα, ενώ έντονη ήταν η αντίδραση του υπουργείου Παιδείας, που ζήτησε διευκρινίσεις

Απίστευτο μπέρδεμα με έντονες αντιδράσεις προκάλεσε έγγραφο που έστειλε το Τμήμα Ασφάλειας Κομοτηνής, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, με το οποίο ζητούσε τα πλήρη στοιχεία όσων το επιστημονικό αντικείμενο-πεδίο-ειδικότητα σχετίζεται με το ζήτημα της χρήσης του όρου “τουρκική μειονότητα”.

Το έγγραφο εστάλη στις 30 Νοεμβρίου και ήταν παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ροδόπης στο Τμήμα Ασφάλειας Κομοτηνής για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

 Όπως αναφέρεται στο έγγραφο, «ζητούμε όπως μας γνωρίσετε πλήρη στοιχεία ταυτότητας -μαζί με διευθύνσεις κατοικίας- του διδακτικού προσωπικού, του οποίου το επιστημονικό αντικείμενο – πεδίο – ειδικότητα σχετίζεται με το ζήτημα της χρήσης του όρου “τουρκική μειονότητα”. Επιπλέον, παρακαλούμε όπως μας γνωρίσετε αν υπάρχουν δημοσιευμένες μελέτες ακαδημαϊκών ή άλλων έγκυρων μελετητών, οι οποίες να ασχολούνται με το παραπάνω ζήτημα».
Ομως, το πρόβλημα ήταν πως επρόκειτο για λανθασμένη διατύπωση, σύμφωνα με πηγές της Πρυτανείας που επικαλείται ο ΣΚΑΪ. Το ζήτημα, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό, αφορά έρευνα που ξεκίνησε έπειτα από μήνυση της Χρυσής Αυγής επειδή στο μνημόσυνο του Αχμέτ Σαδίκ το καλοκαίρι ακούστηκε η φράση «τουρκική μειονότητα» και η εισαγγελία ζητούσε έναν καθηγητή που να γνωρίζει το αντικείμενο, για να γνωματεύσει επί του ζητήματος.

Η αστυνομία ανακάλεσε το εν λόγω έγγραφο και διέταξε να διενεργηθεί έρευνα για το θέμα, ενώ έντονη ήταν η αντίδραση του υπουργείου Παιδείας, που ζήτησε διευκρινίσεις, ενώ αντιδράσεις υπήρξαν και στο Δημοκρίτειο. Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι είναι σε επικοινωνία με τις εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές, για να δοθούν διευκρινίσεις για το συγκεκριμένο έγγραφο, καθώς «όπως είναι διατυπωμένο γεννά εύλογες αμφιβολίες».

Στην ίδια ανακοίνωση το αρμόδιο υπουργείο διαβεβαίωσε την ακαδημαϊκή κοινότητα ότι «η συνταγματικά προστατευόμενη ακαδημαϊκή ελευθερία δεν απειλείται και θα προχωρήσει σε νέα ανακοίνωση μόλις έχει τις αναγκαίες διευκρινίσεις».

Επειτα από όλα αυτά, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ανακοίνωσε την ανάκληση του εγγράφου και διέταξε τη διενέργεια διοικητικής διερεύνησης της υπόθεσης.

«Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ανακοινώνεται ότι ανακαλείται έγγραφο, το οποίο συντάχθηκε από το Τμήμα Ασφαλείας Κομοτηνής και απεστάλη στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης την 30 Νοεμβρίου 2017 και παράλληλα διατάχθηκε η διενέργεια διοικητικής διερεύνησης της υπόθεσης», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Πηγή: protothema.gr

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας