Αρχική » Από τον τυφώνα Ερντογαν στα ανοικτά εσωτερικά μέτωπα του ΣΎΡΙΖΑ

Από τον τυφώνα Ερντογαν στα ανοικτά εσωτερικά μέτωπα του ΣΎΡΙΖΑ

από statusradio.gr
0 σχόλιο

 

Σε απεγνωσμένη προσπάθεια διαχείρισης των πολλαπλών αδιεξόδων της βρίσκεται πλέον η κυβέρνηση, καθώς όλες οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων ανατρέπουν τα σενάρια και τους όποιους σχεδιασμούς της.

Επειτα από τους κλυδωνισμούς που προκλήθηκαν με τις ενάρξεις των πλειστηριασμών, τις αναδράσεις λόγω της πώλησης των μονάδων παραγωγής της ΔΕΗ και της αλλαγής της απεργιακής νομοθεσίας, ένα νέο πεδίο αβεβαιότητας ανοίγει στα εθνικά θέματα.

Η αβεβαιότητα αυτή, με επιπτώσεις και κινδύνους για τα ζητήματα εθνικής σημασίας, εντάχθηκε με την επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν στην Ελλάδα την προηγούμενη Πέμπτη και Παρασκευή.

Η κυβέρνηση δεν αποκόμισε τίποτε από τις συναντήσεις· αντιθέτως, βρίσκεται πλέον ενώπιον μιας ρευστής κατάστασης και, ενδεχομένως, σημαντικών ανατροπών. Οπως καταδείχθηκε, στην προετοιμασία της επίσκεψης Ερντογάν επικράτησε πρωτοφανής προχειρότητα και η ελληνική πλευρά αιφνιδιάστηκε από την ένταση με την οποία ο τούρκος πρόεδρος έθεσε όλες τις τουρκικές διεκδικήσεις, και μάλιστα σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση από το Προεδρικό Μέγαρο της Ηρώδου Αττικού.

Γιατί κάλεσαν τον Ερντογαν;

Κατά τις ημέρες που προηγήθηκαν, αλλά κυρίως όσο διαρκούσε η επίσκεψη και μετά την αναχώρηση της τουρκικής αντιπροσωπείας από την Ελλάδα, ένα ερώτημα αιωρείται στα πολιτικά και στα δημοσιογραφικά γραφεία: «Γιατί προσκλήθηκε σε αυτή τη συγκυρία ο Ερντογάν·,».

Δεδομένου ότι οφέλη για την ελληνική πλευρά δεν είναι δυνατόν να εντοπιστούν, παρά μόνο πλήγματα και νέα ανοιχτά μέτωπα, η απάντηση στην οποία καταλήγουν πολιτικοί παράγοντες εντείνει την ανησυχία για το επόμενο διάστημα: Κατά τις εκτιμήσεις στελεχών (και του ΣΥΡΙΖΑ), στόχος και φιλοδοξία του Αλέξη Τσίπρα ήταν να εμφανιστεί μέσα από αυτή τη συνάντηση ως «παίκτης» στη γεωπολιτική σκακιέρα της περιοχής. Το μόνο που επιτεύχθηκε όμως ήταν να δοθεί στον τούρκο πρόεδρο ένα διεθνές βήμα για την παρουσίαση των διεκδικήσεών του, σε μια περίοδο κατά την οποία βρίσκεται σε ένα ιδιότυπο καθεστώς διεθνούς απομόνωσης και αντιμετωπίζει απειλές και προβλήματα συνοχής, εδαφικής και κοινωνικής.

Κυβερνητικοί και φιλοκυβερνητικοί κύκλοι επέμεναν τις προηγούμενες ημέρες ότι μέσω της επίσκεψης αυτής ο κ. Τσίπρας θα λειτουργούσε και ως γεφυροποιός μεταξύ Αγκυρας και Ευρώπης, και κυρίως Βερολίνου.

Αποδείχθηκε ότι τίποτε από αυτά δεν είχε βάση. Και ότι εν τέλει η επίσκεψη έγινε χωρίς προετοιμασία, όπως καταδείχθηκε από το γεγονός ότι ο κ. Ερντογάν άνοιξε άκομψα όλα τα ζητήματα τα οποία εξυπηρετούν την τακτική του για λόγους – κυρίως – εσωτερικής κατανάλωσης: αλλαγή της Συνθήκης της Λωζάννης, αναπροσδιορισμός του νομικού καθεστώτος της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, αλλαγή του status quo στο Αιγαίο… Πέραν των λοιπών ατυχών ελληνικών χειρισμών δε, μείζων προβληματισμός προκύπτει και από την εξής αναφορά του Αλέξη Τσίπρα: «Συμφωνήσαμε να ξαναρχίσουμε, υπό τη δική μας εποπτεία, τις συνομιλίες για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και ασφάλειας, αλλά και τις διερευνητικές συνομιλίες για την υφαλοκρηπίδα» δήλωσε ο Πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του με τον κ. Ερντογάν, ανατρέποντας την πάγια ελληνική θέση, ότι πρόκειται για θέμα που εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

Κατόπιν όλων αυτών, στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο, το διήμερο της παρουσίας του προέδρου Ερντογάν στην Ελλάδα δημιούργησε εν τέλει άλλον έναν λόγο ανησυχίας και για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ελάχιστοι ήταν σε θέση να υποστηρίξουν την ορθότητα της απόφασης υπέρ της επίσκεψης. Ακόμα λιγότεροι ήταν πρόθυμοι να μιλήσουν.

Πηγή εφημερίδα “ΤΟ ΒΗΜΑ”

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας