Αρχική » Ο Σίμος θέλει να ανοίξει τα φτερά του

Ο Σίμος θέλει να ανοίξει τα φτερά του

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Το «Βιβλιοδρόμιο» παρουσιάζει απόσπασμα από το νέο μυθιστόρημα του συγγραφέα «Εγώ, ο Σίμος Σιμεών» που κυκλοφορεί tιs επόμενες ημέρες.

Μετά το «Την Κυριακή έχουμε γάμο» (Διόπτρα, 2015), ο Γιάννης Ξανθούλης ανανεώνει το ραντε­βού του με το πιστό και πολυάριθμο κοινό του. Το νέο του βιβλίο με τίτλο «Εγώ, ο Σίμος Σιμεών», από το οποίο το «Βιβλιοδρόμιο» προδημοσιεΰει ένα απόσπασμα, κυκλοφορεί στις 22 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Διόπτρα. Η δράση είναι τοποθε­τημένη σε μια φανταστική πόλη της Ανατολικής Μακεδονίας, τη δεκαετία του 1960. Οπως μας γράφει ο ίδιος ο συγγραφέας για το βιβλίο: «Βρισκόμαστε 1964. Η Ελλάδα στην πιο αισιόδο­ξη και ελπιδοφόρα στιγμή της. Κάτι καλό δείχνει ότι πάει να γίνει, κανείς δεν υποψιάζεται πως σε τρία χρόνια πολλά θα ανατραπούν σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο. Ηρωας στο βιβλίο όμως είναι ο μοναχικός και εξόχως χαρισματικός ενδεκάχρονος μαθητής Σίμος Σιμεών, νόθος γιος μιας γυναίκας με προβληματική υγεία, που ζει προστατευμένη από τις τέσσερις αδελφές της σε μια εύρωστη μακεδονική κωμόπολη, την Χαλκόπολη. Το παιδί αντιλαμβάνεται πως πρέπει να αναπτύξει ξεχωριστές άμυνες για να επιβιώσει σε ένα υποθετικά αγαπησιάρικο αλλά εχθρικό περιβάλλον βεβαρημένο με τα τότε επαρχιακά στερεότυπα. Το δυνατό σημείο της άμυνάς του εί­ναι η φαντασία του και η φιλομάθειά του που κο­ντράρεται με την στενομυαλιά του περιβάλλοντος που ζει. Πάνω απ’ όλα όμως ο Σίμος Σιμεών υπο­ψιάζεται και παρηγοριέται πως ουσιαστικά δεν υπάρχει αλλά είναι μια θριαμβευτική επινόηση κάποιου συγγραφέα που παίζει μαζί του. Πρέπει να συμβιβαστεί με αυτή την ιδέα αλλά διακαώς επιθυμεί να πετάξει με δικά του φτερά σε μια αντάξια των ονείρων του ζωή. Αυτό ακριβώς πα­ρακολουθούμε στο βιβλίο μέσα από κωμικοτρα­γικές καταστάσεις που καθόρισαν ως ένα σημείο το ελληνικό στίγμα όχι μόνο εκείνων των καιρών αλλά και την κατοπινή εθνική μας αυταπάτη».

Ο 70xpovos Γιάvvns Ξανθούλης γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη, από yovεis πρόσφυγες τns Ανατολικής θράκης. Οι πωλήσεις των Βιβλί­ων του υπερβαίνουν το 1,5 εκατ. αντίτυπα

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας