Αρχική » Οι δισταγμοί Παυλόπουλου και η άκρως προκλητική επίσκεψη Τσαβούσογλου στη Θράκη

Οι δισταγμοί Παυλόπουλου και η άκρως προκλητική επίσκεψη Τσαβούσογλου στη Θράκη

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Η αρχική εκτίμηση των βε­τεράνων της διπλωματίας, ότι ο κ. Τσίπρας «βιά­στηκε» να απαντήσει θετικά στο αίτημα του Τ. Ερντογάν για επίσκεψη στην Αθήνα, φαίνεται πως δεν ήταν λανθασμένη. Αυτό επιβεβαιώθηκε από τις πολλές δυσκολίες που ανέκυ­ψαν στη διάρκεια της προετοιμασίας της επίσημης επίσκεψης του Τούρκου προέδρου, που έφεραν τη μεγάλη χρο­νική καθυστέρηση της ανακοίνωσης για την ημερομηνία της επίσκεψης. Κάποιοι στο υπουργείο Εξωτερικών την έβλεπαν αρχικά να πραγματοποι­είται στα τέλη Νοεμβρίου, μετά έγι­νε λόγος για τις 3 Δεκεμβρίου και στη συνέχεια για τις 7-8 Δεκεμβρίου. Και, από την πλευρά του, ο Ελληνας Πρόε­δρος Πρ. Παυλόπουλος, που είχε δια­βιβάσει στην Αγκυρα, μέσω του κ. Ν.

Κοτζιά, την πρόσκληση στις 24 Οκτω­βρίου δεν φαινόταν στη συνέχεια να βιάζεται για την ανακοίνωση της ημερομηνίας. Οι διπλωματικές διαπραγ­ματεύσεις για την «ατζέντα» των συ­νομιλιών με τον Τ. Ερντογάν ήταν εντατικές και κράτησαν πάνω από δύο εβδομάδες.

Στα παρασκήνια, το «μούδιασμα» δύ­σκολα κρυβόταν από την ημέρα που ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Χακάν Τσα­βούσογλου, μετέβη, στις 3 Νοεμβρί­ου, στη Θράκη εκβιαστικά, χωρίς συ­νεννόηση με την Αθήνα. Και από την Κομοτηνή επέδειξε περιφρόνηση για την ελληνική κυβέρνηση, διαβεβαιώνοντας τους «Τούρκους της Θράκης», που, όπως είπε, «δίνουν αγώνα επιβί­ωσης», ότι μπορούν να υπολογίζουν στην Τουρκία, που στέκει δίπλα τους ως «μητέρα πατρίδα».

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος θέλησε να υπογραμμίσει απειλητικά ότι για την Αγκυρα η Δ. Θράκη είναι τώρα το πλέ­ον «αδύνατο σημείο» της Ελλάδας, η

Η Αθήνα και η Αγκυρα γνωρίζουν ότι στα πα­ρασκήνια το Παρίσι, το Βερολίνο, αλλά και το ΝΑΤΟ συνεκτιμούν ότι δεν πρέπει να θεωρη­θεί σε τούτη τη φάση «απόβλητος» ο «αντιπα­θής και απρόβλεπτος» Τούρκος πρόεδρος

οποία θα έπρεπε να το «συνεκτιμήσει» αυτό στο πεδίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων. (Οσο για τον κ. Αλέξη Τσίπρα, αυτός αργά «θυμήθηκε» προ ημε­ρών την υπόθεση της καθυστερημέ­νης «ανάπτυξης» της Δ. Θράκης).

Από την ημέρα εκείνη (3/11) η επί­σκεψη Ερντογάν έγινε υπόθεση «καυ­τή» για την ελληνική κυβέρνηση. Και ο Πρ. Παυλόπουλος θα διαπίστωσε πως όταν ο κ. Ν. Κοτζιάς μετέφερε στην Αγκυρα το ελληνικό «ναι» για την επί­σκεψη, η ελληνική διπλωματία μάλλον δεν είχε φροντίσει να είναι «καθαρά» ορισμένα πράγματα.

Μετά τον «σίφουνα» X. Τσαβούσο­γλου, λοιπόν, διαμηνύθηκε στον Ερ­ντογάν ότι επίσκεψη θα επιβεβαιωθεί επισήμως από τον Ελληνα ΠτΔ μόνο εφόσον στο πρόγραμμα δεν θα περι­λαμβάνεται επίσκεψή τού στη Θράκη. Πέρα από αυτά, η Αθήνα στέκει αυτή την περίοδο στην τακτική του «μη πο­λέμου» με την Τουρκία – κάτι που δεν είναι εύκολο, βεβαίως, δεδομένου ότι η Αγκυρα συμπεριφέρεται επιθετικά. Επιπλέον, η εξέλιξη των σχέσεων Ε.Ε.- Τουρκίας έχει ακυρώσει την αξία της «πάγιας» ελληνικής θέσης για «στήρι­ξη της ευρωπαϊκής πορείας» της γεί­τονας. Ετσι, η ελληνική πλευρά δείχνει να βρίσκεται σε μεγάλη αμηχανία, όταν το καθεστώς Ερντογάν, προκλη­τικά και με αυξανόμενη ένταση, προ­ωθεί οργανωμένα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο πολιτικές «τουρκοποίησης» όλων των μουσουλμάνων της Θρά­κης, με «εγγύηση» της Τουρκικής Δη­μοκρατίας! Ο στόχος αυτός, βεβαίως, εντάσσεται σε ένα μεγάλο σχέδιο για «προστασία» των «τουρκικών μειονο­τήτων» σε όλα τα Βαλκάνια.

 

ΣΕ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΦΟΝΤΟ

Για τον Τ. Ερντογάν, η σκέψη για επί­σκεψή του σε μια χώρα-μέλος της Ε.Ε., ήταν πως με αυτή εμμέσως θα έσπα­γε η ευρωπαϊκή «απομόνωσή» του, δε­δομένου ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι σή­μερα «δεν θέλουν να τον βλέπουν στα μάτια τους».

Ομως, και η Αθήνα και η Αγκυρα γνω­ρίζουν ότι στα παρασκήνια το Παρί­σι, αλλά και το Βερολίνο συνεκτιμούν ότι δεν πρέπει να θεωρηθεί σε τούτη τη φάση «απόβλητος» ο «αντιπαθής και απρόβλεπτος» Τούρκος πρόεδρος. Σε αυτό συμφωνεί και το ΝΑΤΟ, που θεωρεί ότι, παρά τα «ρήγματα» και τα «ανατολικά» ανοίγματα Ερντογάν σε Ρωσία και Ιράν, η Τουρκία δεν έχει αλλάξει «στρατόπεδο», άρα δεν παύ­ει να αποτελεί μέρος του αμυντικού συστήματος της Δύσης. Είναι, συνε­πώς, σε ένα τέτοιο γενικότερο «στρα­τηγικό» πλαίσιο που τέθηκε το ζήτημα της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα, η οποία υπολογίζει, βέβαια, στον «άξονά» της με ΗΠΑ-Ισραήλ στην Αν. Με­σόγειο. αλλά δεν «καλύπτεται» από αυτόν σε ζητήματα όπως αυτό της Δυ­τικής Θράκης.

Πηγή εφημερίδα “ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ”

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας