Αρχική » Τέμενος Βαγιαζήτ: Μέχρι τέλος Αυγούστου απομακρύνονται τα κατάλοιπα του στεγάστρου

Τέμενος Βαγιαζήτ: Μέχρι τέλος Αυγούστου απομακρύνονται τα κατάλοιπα του στεγάστρου

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου, ύστερα από τα πρόσφατα δημοσιεύματα για καθυστερήσεις στην απομάκρυνση των καταλοίπων του μεταλλικού στεγάστρου μετά την πυρκαγιά που κατέκαυσε την ξύλινη στέγη του Τεμένους Βαγιαζίτ στις 22 Μαρτίου 2017, θα ήθελε να ενημερώσει τους δημότες του Διδυμοτείχου ότι στις 2/08/2017 αναρτήθηκε στη Διαύγεια η απόφαση για την έγκριση της απομάκρυνσης των μεταλλικών στοιχείων του στεγάστρου, που είχαν καταστεί επικίνδυνα για τους διερχόμενους και τους περίοικους.

Οι εργασίες αποξήλωσης και καθαίρεσης των καταλοίπων του στεγάστρου θα ξεκινήσουν την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου 2017. Θα εκτελεστούν με την εποπτεία της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών & Μεταβυζαντινών Μνημείων του ΥΠΠΟΑ με τη συνδρομή και της Εφορείας μας και αναμενεται να έχουν ολοκληρωθεί σε 20 ημερολογιακές ημέρες.

Εν συνεχεία η Εφορεία μας θα υλοποιήσει σειρά εργασιών ευπρεπισμού του μνημειακού εμβαδού και του περιβάλλοντος του, με την μεταφορά της τέφρας και του συνόλου της συνδεσμολογίας της στέγης αλλά και των καταλοίπων της ξυλείας της στο μουσείο, και κατόπιν θα προβεί στην εγκατάσταση συστήματος ικριωμάτων και προσωρινού σκεπάστρου, με στόχο την εξασφάλιση του μνημείου, των εργαζομένων αλλά και των διερχομέων πολιτών.

Για την εκτέλεση των εργασιών αυτών σε έναν ήδη πληγωμένο φορέα απαιτείται χειρουργική ακρίβεια και ασφαλείς προβλέψεις. Πράγματα που δεν είναι δυνατά χωρίς τον λεπτομερή σχεδιασμό που προϋποθέτει και σχετική ανάλωση χρόνου. Εξάλλου και το προηγούμενο διάστημα δε μπορεί να χαρακτηρισθεί νεκρό, αφού και αφαιρέθηκαν τα πλέον επικίνδυνα κομμάτια του στεγάστρου, διασφαλίστηκε ο μιναρές του μνημείου αλλά και το ίδιο το μνημείο.

Εκφράζουμε τη λύπη μας που η Υπηρεσία μας είναι αναγκασμένη να ζητά τη διακοπή της κυκλοφορίας πέριξ του μνημείου, κατά την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων, αλλά τούτο γίνεται από το υπέρμετρο ενδιαφέρον της Εφορείας μας για την ασφάλεια των διερχομέων και των περιοίκων.

Είμαστε στη διάθεσή σας για περαιτέρων διευκρινίσεις.

Η προϊστάμενος της Εφορείας

κ.α.α

Χρύσα Καραδήμα

Αρσαιολόγος με βαθμό Α’

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας