Αρχική » ΤΟ ΣΟΟΥ ME ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΙΛΝΤΙΡΙΜ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ

ΤΟ ΣΟΟΥ ME ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΙΛΝΤΙΡΙΜ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ

από statusradio.gr
0 σχόλιο

ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΑΪΜΑΚΟΥΔΗ

Σε επικοινωνιακή φιέστα εξελί­χθηκε η επίσκεψη του Τούρ­κου πρωθυπουργού, Μπιναλί Γιλντιρίμ, στη Θράκη την πε­ρασμένη Δευτέρα. Επίσκεψη την οποία η Άγκυρα προετοίμαζε εδώ και καιρό, σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις Μετά τη συνάντησή του στην Αθήνα με τον Πρόεδρο της Δη­μοκρατίας, Προκοπή Παυλόπουλο, και τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, όπου, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι και η Ελλάδα προχωρά σε παραβιάσεις του τουρ­κικού εναέριου χώρου, ο Τούρ­κος πρωθυπουργός αναχώρησε για τη Θράκη. Στην Κομοτηνή επισκέφθηκε το τζαμί Κιρ Μαχα­λά και κατόπιν μετείχε στο ιφτάρ (δείπνο πριν από τη νηστεία του Ραμαζανιού) που οργανώθη­κε από το τουρκικό προξενείο στο χωριό Λύκειο. Ξεχωριστό πρόγραμμα είχε η σύζυγός του, Σεμιχά Γιλντιρίμ, η οποία επισκέφθηκε πρώτα το Εσκί Τζαμί στην πρωτεύουσα της Ροδόπης και στη συνέχεια τα γραφεία της αυτοαποκαλούμενης «τουρκικής νεολαίας».

Είναι γεγονός ότι ο Μπιναλί Γιλ­ντιρίμ απέφυγε τις προκλητικές δηλώσεις και τις συνηθισμένες τουρκικές εθνικιστικές «κορόνες», καλώντας, μάλιστα,τους μουσουλ­μάνους της Θράκης να εργάζο­νται για να αναπτυχθεί η Ελλάδα, τα δε προβλήματά της να τα βλέ­πουν και δικά τους προβλήματα. Αντίθετα, ο καταγόμενος από τη Ροδόπη υπουργός Εργασίας της Τουρκίας, Μεχμέτ Μουεζίνογλου, ισχυρίστηκε ότι οι μουσουλμάνοι της Δυτικής Θράκης αντιμετωπί­ζονται ως πολίτες β’ κατηγορίας από την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι δεν θα πρέπει να ξεχνούν ότι δίπλα τους υπάρχει «η στήριξη του ισχυρού τουρκικού έθνους των 80 εκατομμυρίων ανθρώπων».

 

Έχουν αλλάξει τα δεδομένα

Παρά το σόου που οργανώθηκε από το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής με την επίσκεψη του ζεύγους Γιλντιρίμ, τα πραγματικά οφέλη για την Άγκυρα είναι μάλ­λον πενιχρά. Οπως σχολίασαν στα «Επίκαιρα» καλά γνωρίζοντες την κατάσταση στην περιοχή, «το πολι­τικό εκτόπισμα του Γλντιρίμ δεν είναι τέτοιο ώστε να δημιουργήσει πραγ­ματικό θόρυβο στην περιοχή».

«Είναι γεγονός ότι τα τελευταία πέντε χρόνια η ελληνική πολιτεία κάλυψε το χαμένο έδαφος των περασμένων δεκαετιών, λαμβάνοντας κάποιες πολύ σημαντικές αποφάσεις για τη μουσουλμανική μειονότητα. Ο θεσμός των μου­σουλμανικών ιεροδιδασκαλείων, ο διορισμός των μουσουλμάνων ιεροδιδασκάλων από το ελληνικό κράτος και η διδασκαλία του Κορα­νίου και στα ελληνικά έχουν αλλάξει πλέον τα δεδομένα. Όλο και περισ­σότερα παιδιά απαξιώνουν πλέον τα μειονοτικά σχολεία και φοιτούν σε δημόσια», τόνισε στα «Επίκαι­ρα» ο δικηγόρος Ξάνθης Στέργιος Γιαλάογλου, γνώστης των ζητημά­των της μειονότητας.

Και η αλήθεια είναι ότι από πολ­λές και διαφορετικές πλευρές επιβεβαιώνεται ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα στα θέματα καθημερινής διαβίωσης, κυρί­ως όμως στην εκπαίδευση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ολοένα και περισσότεροι γονείς αποφασί­ζουν να διακόψουν τη φοίτηση των παιδιών τους στα μειονοτικά σχολεία, καθώς επιλέγουν για τη μόρφωσή τους τα σύγχρονα δη­μόσια σχολεία. Αυτό αφορά σε 8.000-9.000 μουσουλμάνους μα­θητές, για τους γονείς των οποίων το πρότυπο της εκπαίδευσης των μειονοτήτων αρχίζει να φαίνεται παρωχημένο. Όπως επισήμανε ο δικηγόρος κ. Γιαλάογλου, «σε αυτή τη νέα κατάσταση που διαμορφώ­νεται, η Άγκυρα προσπαθεί να ανα­κατέψει την τράπουλα ώστε να μην απολέσει την επιρροή της στη μου­σουλμανική μειονότητα».

Σε αυτή, λοιπόν, την προσπά­θεια εντάσσεται και η πρόσφατη «καθαίρεση» του ψευδομουφτή της Ξάνθης, Αχμέτ Μέτε, από τη θέση του προέδρου της Συμβου­λευτικής Επιτροπής της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης. Η συγκεκριμένη επιτροπή είναι ανεπίσημο όργανο του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής και μέλη της είναι πολιτικοί και θρη­σκευτικοί ηγέτες της μουσουλμα­νικής μειονότητας. Τη θέση του Μέτε στην προεδρία την ανέλαβε ο ψευδομουφτής της Κομοτηνής, Ιμπραήμ Σερίφ, ο οποίος θεωρεί­ται μετριοπαθής.

 

Τι κρύβεται πίσω από τον παραγκωνισμό Μέτε

Γιατί όμως η Τουρκία -η οποία, όπως χαρακτηριστικά έχει ειπωθεί διά του προξενείου της στην Κομο­τηνή, αποτελεί εδώ και χρόνια τον δεύτερο μεγαλύτερο εργοδότη στη Θράκη- προχώρησε αυτή τη στιγμή στη συγκεκριμένη κίνηση; Είναι κοινό μυστικό στην περιοχή ότι ο ψευδομουφτής της Ξάνθης, Αχμέτ Μέτε, κατά κόσμον Μέτιου Ποδίνκοφ (Πομάκος από το χωριό Ωραίο της Ξάνθης), αποτελεί εδώ και καιρό «καμένο χαρτί» για την Άγκυρα και υπάρχει οργανωμένη προσπάθεια παραγκωνισμού του.

Ο γνωστός για το ανθελληνικό μένος και τις εμπρηστικές του δηλώσεις ψευδομουφτής δεν περιορίστηκε ποτέ στα θρη­σκευτικά του καθήκοντα, προκαλώντας την αντίδραση των πολιτικών ηγετών της μειονό­τητας, εκλεγμένων βουλευτών του Ελληνικού Κοινοβουλίου, με τους οποίους έχει κακή σχέση. Ο Μέτε έχει όμως μπλεξίματα και με την Ελληνική Δικαιοσύνη, κα­θώς εναντίον του έχουν σχημα­τιστεί δύο δικογραφίες και ανα­μένεται η εκδίκαση των υποθέ­σεων. Η πρώτη είναι η υπόθεση της Γλαύκης, όταν τον Ιούλιο του 2016 ο Μέτε απομάκρυνε διά της βίας από την κηδεία νεαρού μει­ονοτικού, που είχε χάσει τη ζωή του κατά τη διάρκεια της στρα­τιωτικής του θητείας, τον νόμιμο μουφτή της Ξάνθης και αναγνω­ρισμένο από το ελληνικό κράτος, Εμίν Σινίκογλου, και απαίτησε να αφαιρεθεί η ελληνική σημαία από το φέρετρο. Η υπόθεση θα εκδικαστεί στο Μονομελές Πρω­τοδικείο Θεσσαλονίκης.

Ο ψευδομουφτής της Ξάνθης κατηγορείται και για κήρυγμα ρατσιστικού μίσους, έπειτα από έρευνα της Εισαγγελίας Ξάνθης, για τις δηλώσεις που είχε κάνει εναντίον των Εβραίων κατά τη διάρκεια ομιλίας του και πάλι στο χωριό Γλαύκη της Ξάνθης τον Αύ­γουστο του 2014, σε εκδήλωση για τη συγκέντρωση τροφίμων για τη Λωρίδα της Γάζας.

«Κατάρα στο Ισραήλ! Διότι αυτούς τους έκαναν σαπούνια οι Γερμανοί, αλλά ο Χίτλερ βγήκε σωστός που είπε ότι τώρα θα θυμώσετε μαζί μου, αλλά μία μέρα θα δικαιωθώ για τους Εβραίους», είχε αναφέρει, με­ταξύ άλλων, στο κήρυγμα μίσους του ο Μέτε. Η υπόθεση έχει προ­γραμματιστεί να εκδικαστεί τον Νοέμβριο.

Επιπλέον, οι καλές σχέσεις που είχε με το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν φαίνεται ότι «έκαψαν» τον Μέτε και προκάλεσαν την οργή της Άγκυρας. Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, ακολούθησε πογκρόμ διώξεων από το καθεστώς Ερντογάν και στις τάξεις της μουσουλ­μανικής μειονότητας της Θράκης, με αποτέλεσμα όσοι θεωρούνταν «γκιουλενιστές» να «εξουδετερω­θούν».

Ο ψευδομουφτής της Ξάνθης αρχικά κατόρθωσε να επιβιώσει αυτών των εκκαθαρίσεων, λόγω των ισχυρών διασυνδέσεων που έχει, αλλά, όπως αποδείχτηκε και με την απομάκρυνσή του από την προεδρία της Συμβουλευτικής, έχει περιέλθει οριστικά σε δυσμέ­νεια.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, δεν υπάρχει κάποιος αυτή τη στιγμή στη θρησκευτική ηγεσία της μειονότητας που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως διάδοχος του Μέτε, αναλαμβά­νοντας και τα πολιτικά του «κα­θήκοντα». Το βέβαιο είναι ότι η Τουρκία προσπαθεί τη δεδομένη χρονική στιγμή να κρατήσει χα­μηλούς τόνους, εξετάζοντας τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορ­φωθεί στη μειονότητα, και μελετά προσεκτικά τις επόμενες κινήσεις της στην περιοχή.

 

ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ-ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Στην ευαίσθητη περιοχή της Θράκης καταγράφονται αρκετά συχνά περιστατικά εμπρηστικής συμπεριφοράς από τους μουσουλμάνος τns περιοχής. Η ανάρτηση αφίσας στο διαδίκτυο, συγκεκριμένα σε σελίδα στο facebook, από τον δημοτικό σύμβουλο του Δήμου Μύκης Ριντβάν Ντελιχουσειν πριν από λίγες εβδομάδες «άναψε» φωτιές. Το περιεχόμενο ήταν το εξής: «Ένα έθνος είναι οι άπιστοι. Ο ΑΓΩΝΑΣ ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΗΜΙΣΕΛΗΝΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ! ΓΙΝΕΤΕ ΕΝΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΙΣΕΛΗΝΟ! ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕΓΑΛΟ ΠΛΗ­ΘΟΣ! ΘΑ ΔΕΙΤΕ!».

Η δεύτερη περίπτωση προκύπτει από ρεπορτάζ μέσων ενημέρωσή της περιοχής, τα οποία ανέφεραν ότι από τα μεγάφωνα του τζαμιού στο χωριό Κικίδιο ακουγόταν η φωνή του ιμάμη ο oπoioς πανηγύριζε έξαλλα τη «νίκη του Ερντογάν» μετά τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία. Οι συγκεκριμένες μαρτυρίες, μάλιστα, περιέγραφαν ότι «τα φώτα στις κολόνες περιμετρικά του τεμένους αναβόσβηναν ρυθμικά».

Για το πρώτο περιστατικό κινήθηκαν και δικαστικές διαδικασίες. Σύμφωνα με την απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή, σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, έχει ήδη σχηματιστεί αυτεπαγγέλτως (στις 17/3/2017) από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ξάνθηs ποινική δικογραφία, η οποία διανύει το δικονομικό στάδιο τns διενέργειας οικείας προκαταρκτικής εξέτασής.

 

ΕΥΡ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: «ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΠΡΟΒΑΛΛΟΥΝ ΤΗΝ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ»

Τους κινδύνους που υπάρχουν στην περιοχή από την απροκάλυπτη παρέμβαση της Άγκυρας στα της μειονότητας επισημαίνει και ο πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας και πρώην βουλευτής στον νομό Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης: «Κεντρικος στόχος της τουρκικης εξωτερικης πολιτικής είναι να πετύχει μιας μορφής συνδιοίκηση στη θράκη, χει­ραγωγώντας το μειονότοτα με κάθε τρόπο. Την ώρα που και σωματεία στη Γερμανία χρηματοδοτούμενα από το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας προβάλλουν αυθαίρετα τη λογική της αυτονομίας».

Ο ίδιος περιγράφει περιστατικό που εκτυλίχθηκε στο παρελθόν στο γραφείο του και είναι ενδεικτικό της τουρκικής νοοτροπίας. Πρόκειται για τον διάλογο που είχε με τον Μεχμέτ Μουεζίνογλου (σημερινό υπουργό Εργασίας) κατά την επίσκεψη στη Θράκη του πρώην Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου: «Ο κ. Μουεζίνογλου με πλησίασε και μου είπε, γεμάτος περηφάνια μάλιστα, ότι η Τουρκία ξαναλειτούργησε ένα σχολείο στην Ίμβρο δείχνοντας σεβασμό, έπειτα από 90 χρόνια, στη Συνθήκη της Λωζάννης, την οποία οι Τούρκοι είχαν κάνει κλωτσοσκούφι τις δεκαετίες του ’50 και του ’60. “Μπράβο σας και ευχαριστώ πολύ”, του απάντησα, “αλλά μου χρωστάτε άλλα 182 σχολεία. Γιατί η ελληνική πολιτεία, σεβόμενη τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη και τα δικαιώματά της, έχει χτίσει στο σύνολο 183 σχολεία. Οπότε έχετε να κάνετε πολλά ακόμη βήματα ως το σημείο να καταφέρετε να αγγίξετε τον προθάλαμο της Ευρώπης”».

 

Πηγή: epikaira.gr

 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας