Διαμαρτυρία φορέων της ΑΜΘ για το νέο σταθμό διοδίων της Εγνατίας Οδού στη Μέστη

546
0
Share:

Παράσταση 

 

Το Περιφερειακό Συμβούλιο, οι Δήμοι και οι φορείς της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης συμμετείχαν στην παράσταση διαμαρτυρίας για την εγκατάσταση νέου σταθμού διοδίων επί της Εγνατίας Οδού στο ύψος της Μέστης, που έλαβε χώρα την Παρασκευή, 2 Ιουνίου 2017 στο σημείο κατασκευής του σταθμού.

Σύσσωμοι αιρετοί και φορείς επιβεβαίωσαν την αντίθεσή τους στην κατασκευή και λειτουργία νέου σταθμού διοδίων λέγοντας «ΟΧΙ στα Διόδια, ΝΑΙ στην Ανάπτυξη».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου και αναπληρωτής Περιφερειάρχη κ. Δημήτριος Πέτροβιτς ανέγνωσε το σχετικό ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου με το οποίο ζητείται η άμεση αναστολή όλων των εργασιών στο χώρο που προβλέπεται να κατασκευαστεί ο νέος σταθμός διοδίων στη Μέστη, και συγχρόνως, η αναστολή οποιουδήποτε σχεδιασμού για τη λειτουργία επιπλέον σταθμών (π.χ. Άσπρη Άμμος Καβάλας, Αρδάνιο) κατά μήκος της Εγνατίας Οδού στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Η συμβολική αυτή κίνηση αποτελεί την πρώτη ενέργεια της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και των φορέων της για το θέμα των διοδίων.

 

«Ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σχετικά με τη δημιουργία νέων διοδίων επί της Εγνατίας Οδού»

 

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης , Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης καθώς επίσης και όλη η κοινωνία της Περιφέρειας, εκφράζει με έντονο και κατηγορηματικό τρόπο, την πλήρη  αντίθεσή του επί της    απόφασης    της Κυβέρνησης για τη δημιουργία νέων διοδίων στην    περιοχή    της     Μέστης και σε οποιοδήποτε άλλο σημείο, κατά μήκος της Εγνατίας Οδού στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς ήδη λειτουργούν στην περιοχή οι Σταθμοί Διοδίων ΙΑΣΜΟΥ και ΜΟΥΣΘΕΝΗΣ.

 

Η έναρξη εργασιών κατασκευής νέων Σταθμών στη ΜΕΣΤΗ, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, καθώς, έρχεται σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις του ΤΑΙΠΕΔ ότι θα είχε προηγηθεί διάλογος και πλαίσιο συζήτησης με τους θεσμικούς εκπροσώπους της Αν. Μακεδονίας και Θράκης για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης.

 

Παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις η εργολήπτρια εταιρεία ξεκίνησε ήδη την κατασκευή με σχετικές παρεμβάσεις στο σημείο αυτό.

 

Αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό  και για το λόγο αυτό

 

ΖΗΤΟΥΜΕ:

 

     ΑΜΕΣΗ αναστολή όλων των εργασιών στο χώρο που προβλέπεται να κατασκευαστεί ο νέος σταθμός διοδίων στη ΜΕΣΤΗ. Συγχρόνως, αναστολή οιοδήποτε σχεδιασμού λειτουργίας άλλων νέων  διοδίων (π.χ. Άσπρη Άμμος Καβάλας) κατά μήκος της Εγνατίας Οδού στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

 

 

 

 

    Σε περίπτωση μη υλοποίησης του αιτήματος μας  θα προβούμε στις εξής ενέργειες  :

 

  1. Παρουσία στο χώρο, βουλευτών, περιφερειακών συμβούλων, δημάρχων, εκπροσώπων συλλογικών φορέων και πολιτών της Περιφέρειάς μας, ως διαμαρτυρία στην κατασκευή.

 

  1. Τη συγκρότηση Επιτροπής για τον από κοινού συντονισμό ενεργειών και παρακολούθηση του θέματος, με συμμετέχοντες εκπροσώπους των θεσμικών φορέων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

 

  1. Την υλοποίηση παράστασης διαμαρτυρίας στα συναρμόδια Υπουργεία και στον πρωθυπουργό με σκοπό τα παρακάτω:

 

  • Δέσμευση για την ολοκλήρωση από την Εγνατία Οδό Α.Ε. των τμημάτων του κάθετου άξονα Μάνδρα- Ψαθάδες, που έπρεπε να περαιωθεί εντός του έτους 2016, καθώς και το Αρδάνιο – Μάνδρα. Η Περιφέρεια, εκφράζοντας την κοινωνία, τονίζει την ευρεία δυσαρέσκεια, για τα θανατηφόρα ατυχήματα που προήλθαν από την πολυετή καθυστέρηση των έργων αυτών.

 

  • Δέσμευση για την αναγκαιότητα της σύνδεσης της Δράμας με την Εγνατία Οδό (άξονας Καβάλα- Δράμα – Σέρρες- Προμαχώνας Ε.61 και κλάδος Αμφίπολης) με σαφές  χρονοδιάγραμμα  υλοποίησης.

 

  • Λειτουργία σταθμού διοδίων στο συνοριακό σταθμό του Τελωνείου στους Κήπων Έβρου, ως αντιστάθμισμα στην μη κατασκευή – λειτουργία άλλων διοδίων εντός της περιφέρειας.

 

  • Την αποκατάσταση και ασφαλή βατότητα των «παράδρομων» της Εγνατίας Οδού, που είναι υποχρέωση της Εταιρείας και την εν γένει ενίσχυση των κονδυλίων με  στόχο την συντήρηση των οδών  του Εθνικού δικτύου της Περιφέρειας  .

 

  • Την μη λειτουργία νέων σταθμών διοδίων εντός της περιφέρειας ΑΜ-Θ, έως ότου εφαρμοσθεί το καθεστώς του συστήματος αναλογικών διοδίων , που μέχρι σήμερα παραμένει ασαφές από την κυβέρνηση. Επίσης τη θέσπιση έκπτωσης του τιμήματος των διοδίων σε εργαζόμενους που απασχολούνται σε καθημερινή βάση μεταξύ δυο όμορων περιφερειακών ενοτήτων.

 

 

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΔΙΟΔΙΩΝ

 

Η τυχόν λειτουργία νέων Σταθμών Διοδίων, θα επιφέρει  επιπλέον οικονομική επιβάρυνση στους πολίτες, καθιστώντας σχεδόν απαγορευτική τη μετακίνηση τους εντός των ορίων της Περιφέρειας Α.Μ.Θ., ιδιαίτερα των οικονομικά αδυνάμων που αποτελούν δυστυχώς και την πλειοψηφία.

 

Παράλληλα τα προϊόντα που μεταφέρονται εντός και εκτός της Περιφέρειας Α.Μ.Θ θα επιβαρυνθούν με επιπλέον κόστος, το οποίο θα μετακυλήσει στους καταναλωτές, με συνέπεια τα προϊόντα αυτά να μην είναι  ανταγωνιστικά στην αγορά.

 

Το δίκτυο των εθνικών και επαρχιακών οδών της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. θα επιβαρυνθεί σε μέγιστο και επικίνδυνο από άποψη ασφάλειας βαθμό, καθώς θα αποτελεί πρώτη επιλογή για τα φορτηγά, προερχόμενα κυρίως από το εξωτερικό, που επιδιώκουν την αποφυγή των διοδίων.

 

Η Περιφέρεια Α.Μ.Θ θα αναγκαστεί να επωμιστεί το αυξημένο κόστος  συντήρησης του επαρχιακού οδικού δικτύου, ενώ εκτιμάται ότι τα πάσης φύσεως τροχαία ατυχήματα θα παρουσιάσουν αυξητικές τάσεις καθώς το επαρχιακό οδικό δίκτυο θα αδυνατεί να ανταποκριθεί  στις αυξημένες κυκλοφοριακές ανάγκες.

 

Οι προτεινόμενοι  από  τα  συναρμόδια  υπουργεία  νέοι  σταθμοί  διοδίων σε Μέστη και κατά  μήκος  της  Εγνατίας  Οδού  στην Περιφέρεια  Ανατολικής  Μακεδονίας  και  Θράκης, έρχονται σε  πλήρη αντίθεση  με το  χωροταξικό σχεδιασμό της Περιφέρειας Α.Μ.Θ.

 

Στην ευαίσθητη Περιφέρεια Α.Μ.Θ., μία από τις πτωχότερες σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς οικονομική ανάπτυξη την τελευταία εικοσαετία, κινδυνεύουν από ερήμωση κοινότητες απομακρυσμένες από τα αστικά κέντρα, καθώς στις ήδη υπάρχουσες οικονομικές δυσκολίες, η οικονομία τους προσβάλλεται  και από τις αγορές των γειτονικών χωρών.

 

Η επιβολή νέων διοδίων θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την οικονομική – κοινωνική κατάσταση της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. η οποία απαιτεί ελαφρύνσεις και όχι επιβαρύνσεις. Με τα νέα διόδια βάλλεται ακόμη περισσότερο η επιχειρηματικότητα, η ιδιωτική πρωτοβουλία, οι επιχειρήσεις της περιοχής, οι  επαγγελματίες με τις οικογένειές τους αλλά και οι τουριστικές ροές.

 

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης διεκδικεί συνολικό και δίκαιο επανασχεδιασμό επί του θέματος των διοδίων που θα λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες της γεωγραφικής περιοχής ευθύνης της. Θα είναι αρωγός και πρωτοπόρος στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης και αντιμετώπισης του προβλήματος.

 

Η πολιτική αδιαφορία  δυστυχώς προέκυψε  ήδη από το αναπάντητο μέχρι σήμερα κείμενο – αίτημα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αν. Μακεδονίας & Θράκης το οποίο εστάλη την 1 Απριλίου 2017 προς τον κ. Αλέξη Τσίπρα, κοινοποιούμενο προς κ. Χρήστο Σπίρτζη , κ. Αντώνη Λεούση και κ. Απόστολο Αντωνακούδη, το οποίο συνυπογράφετε από σχεδόν ολόκληρη την θεσμική εκπροσώπηση της Θράκης.

 

Σας συνυποβάλλουμε προς απάντηση συνολική και το έγγραφο της  ΠΕΔ ΑΜΘ

 

 

                                                                                                                            Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

                                                                                                                ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

                                                                                                                   ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ

 

 

 

                                                                                           ΜΠΟΤΑΪΤΗΣ  ΣΩΤΗΡΙΟΣ

 

Οι συνυπογράφοντες:

Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Χρήστος Μέτιος

 

Αντιπεριφερειάρχης Έβρου

Δημήτριος Πέτροβιτς

 

Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης

Νικόλαος Τσαλικίδης

 

Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης

Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης

 

Αντιπεριφερειάρχης Δράμας

Ανάργυρος Πατακάκης

 

Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας

Θεόδωρος Μαρκόπουλος

 

Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Αθλητισμού και Πολιτισμού

Δημούδη  Ελένη

 

Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής

Νικόλαος Ευφραιμίδης

 

Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού

Κωνσταντίνος Αντωνιάδης

 

Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Υποδομών και Μεταφορών

Χρήστος Λιθηρόπουλος

 

Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Διοίκησης και Διαφάνειας

Αχμέτ Ιμπράμ

 

Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας

ΧρήστοςΤερτσούδης

 

Περιφερειακοί Σύμβουλοι

Εξακουστός Κωνσταντίνος

Τσιλιγγίρης Σπυρίδων

Ζάχαρη Ζηνοβία

Εφραιμίδης Νικόλαος

Βενετίδης Κωνσταντίνος

Ιμπράμ Αχμέτ

Γάκης Χρήστος

Γεωργιτσόπουλος Χρήστος

Αμοιρίδης Μιχαήλ

Ιωσηφίδης Αλέξανδρος

Μοσχοφίδου-Βλάχου Ελεονόρα

Χουσέ Μουσταφά Ισμαήλ

Χατζηγκενέ Ιρφάν

Βουδούρης Ευάγγελος

Μπούτος Ιωάννης

Κινατζίδης Κωνσταντίνος

Κατραντζή Μουσταφά

Μουσταφά Μετίν

Μουλταζα  Ταρκαν Μουλταζα

Αλατζά-Παπαδοπούλου Κυριακούλα

Ιντζέ Μεμέτ Μπιρόλ

Χειράκη Γεωργία

Παπαδόπουλος Σωτήριος

Τσολάκης Σταύρος

Αραμπατζής Αθανάσιος

Καραλίδης Φώτιος

Καβαρατζής Σταύρος

Γρανάς Αρχέλαος

Τσαλδαρίδης Αναστάσιος

Βλαχογιάννης Ανέστης

Κοτζά Μουμίν Ριτβάν

Γαλάνης Βασίλειος

Ζιμπίδης Γεώργιος

Δαμιανίδης Παύλος

Κιτσόπουλος Χρήστος

Ναθαναηλίδης Αναστάσιος

 

Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης

κ.κ. Άνθιμος

 

Μητροπολίτης Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας

κ.κ. Δαμασκηνός

 

Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής

κ.κ. Παντελεήμων

 

Μητροπολίτης Ξάνθης & Περιθεωρίου

κ.κ. Παντελεήμων

 

Μητροπολίτης  Ελευθερουπόλεως

κ.κ.  Χρυσόστομος
Πρόεδρος ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας  και Θράκης

Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης

Ευάγγελος Λαμπάκης

 

Δήμαρχος Ορεστιάδας

Βασίλειος Μαυρίδης

Δήμαρχος Διδυμοτείχου

Παρασκευάς Πατσουρίδης

 

Δήμαρχος Σουφλίου

Ευάγγελος Πουλιλιός

 

Δήμαρχος Κομοτηνής

Γιώργος Πετρίδης

 

Δήμαρχος Μαρωνείας και Σαπών

Ιωάννης Σταυρίδης

 

Δήμαρχος  Αρριανών

Ριτβαν Αμετ

 

Δήμαρχος Αβδήρων

Τσιτιρίδης Γεώργιος

 

Δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου

Γιαννόπουλος Βασίλειος

 

Δήμαρχος Νέστου

Τσομπανόπουλος Ευάγγελος

 

Επιμελητήριο Ν. Έβρου

Χριστόδουλος  Τοψίδης

 

Εμπορικό-Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης

Νικόλαος Αγγελίδης

 

Επαγγεματικό-Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης

Αργύρης Αργυρόπουλος

 

Επιμελητήριο Ξάνθης

Στέλιος Μωραΐτης

 

Επιμελητήριο Δράμας

Στέφανος Γεωργιάδης

 

Ομοσπονδία Επαγγ.Βιοτεχνών & Εμπόρων Ν.Ροδόπης

Βαφειάδης Ανέστης

 

Ομοσπονδία Επαγγ.Βιοτεχνών & Εμπόρων Έβρου

Μπέλλας Αθανάσιος

 

Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Καβάλας

Ευθύμιο Μακρογιάννη

 

Σύνδεσμος Βιοτεχνιών- Βιομηχανιών Ροδόπης

Ιάκωβος Φραντζής

 

 

Σύνδεσμος Βιοτεχνιών- Βιομηχανιών  Ξάνθης

Αθανάσιος Πατσατζής

 

Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας

Λεμονίδης Βασίλειος

 

ΤΕΕ – Τμήμα Αν.Μακεδονίας

Δημήτρης Κυριαζίδης

 

ΤΕΕ – Τμήμα Θράκης

Δημήτριος Λουρίκας

 

ΓΕΩΤΕΕ – Παράρτημα Θράκης

Δελησταμάτης Βασίλης

 

ΓΕΩΤΕΕ- Παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας

Ζαφείρης Μυστακίδης

 

 

Share:

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Πολιτική Απορρήτου

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο