Αρχική » Κ. Χατζημιχαήλ: «Αυτό το μέτρο εξυπηρετεί μόνο ελάχιστους και συγκεκριμένους»

Κ. Χατζημιχαήλ: «Αυτό το μέτρο εξυπηρετεί μόνο ελάχιστους και συγκεκριμένους»

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Καθόλα αντίθετοι στην κυβερνητική πρόταση για λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων 30 Κυριακές το χρόνο δηλώνουν οι έμποροι, μεταξύ των οποίων και ο Εμπορικός Σύλλογος της Αλεξανδρούπολης.
Αυτή η πρόταση εκτιμάται από τον εμπορικό κόσμο ως αντιαναπτυξιακή καθώς η κυριακάτικη λειτουργία προϋποθέτει αυξημένο κόστος για την κάθε επιχείρηση, αφού μόνο τα ημερομίσθια που πρέπει να καταβάλει στους εργαζόμενους είναι προσαυξημένα κατά 75%. Συνεπώς, ο «τζίρος» που πρέπει να κάνει ένα κατάστημα την Κυριακή για να μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις πρέπει να είναι κατά πολύ αυξημένος από τον συνήθη, κάτι που στην Ελλάδα της κρίσης είναι μάλλον αδύνατο.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επιχειρηματικότητας και Εμπορίου Θράκης Κώστας Χατζημιχάηλ σχολιάζει το συγκεκριμένο μέτρο ως παράγοντα αποσταθεροποίησης της αγοράς και «χρεώνει» στην κυβέρνηση την περεταίρω φτωχοποίηση του εμπορικού κόσμου, εφόσον φυσικά το μέτρο περάσει και τεθεί σε ισχύ.
Οι έμποροι αντιδρούν συνολικά στις «30 Κυριακές» ενώ σύμφωνα με τον κο Χατζημιχαήλ ακόμη και μεγάλες αλυσίδες σουπερ μάρκετ έχουν εκφραστεί αρνητικά, υποστηρίζοντας ότι δεν επιθυμούν το κυριακάτικο άνοιγμα καθώς δεν μπορούν να το υποστηρίξουν οικονομικά.
Επιπλέον εκτιμάται ότι αυτή η πρόταση κινείται έξω από τα όρια της νομιμότητας. Υπάρχει η πεποίθηση ότι είναι εκτός συνταγματικού πλαισίου, ενώ αντίκειται και σε προηγούμενο νόμο ο οποίος έδινε τη δυνατότητα στους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες να αποφασίζουν ποιες Κυριακές θα παραμένουν ανοικτά τα καταστήματα στις περιοχές ευθύνης τους σε συνεννόηση πάντα και με τους φορείς της αγοράς. Η ρύθμιση αυτή, όταν είχε γίνει, είχε τη συγκατάθεση του εμπορικού κόσμου, με την έννοια ότι υπάρχουν ορισμένες περίοδοι μέσα στο χρόνο, κατά τις οποίες η κυριακάτικη λειτουργία «αξίζει τον κόπο». Αυτές όμως είναι συγκεκριμένες και λίγες και σε καμία περίπτωση «30».
Επιπλέον, ο κος Χατζημιχαήλ διερωτήθηκε για τα κριτήρια με τα οποία θα χαρακτηριστούν «τουριστικές» οι περιοχές στις οποίες θα γίνει εφαρμογή του μέτρου, ενώ με βάση όλους αυτούς τους λόγους ο εμπορικός κόσμος ετοιμάζει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου ο νόμος των «30 Κυριακών» να μην υιοθετηθεί από τη Βουλή.
Τέλος, όλες αυτές τις θέσεις τους οι έμποροι τις έχουν κάνει γνωστές μέσω επιστολής και στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, αλλά και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Πηγή: xronos.gr

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας