Αρχική » ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ :  ΔΙΕΡΕΥΝΟΥΜΕ ΑΝΕΙΠΩΤΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ :  ΔΙΕΡΕΥΝΟΥΜΕ ΑΝΕΙΠΩΤΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

από statusradio.gr
0 σχόλιο

 

Μία ακόμη δράση, με χαρακτήρα διερευνητικό και παράλληλα παιδαγωγικό, θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων από την Αγνή Λ. Καραγιάννη, Ιστορικό- Αρχαιολόγο και Θεωρητικό Θεάτρου. Με αφορμή τη φετινή θεματική «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται», το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης καλεί έφηβους και σπουδαστές να μετέχουν σε βιωματικά διερευνητικά εργαστήρια σε μουσειακό περιβάλλον.

Οι δράσεις θα γίνουν την Δευτέρα 22 Μαΐου και την Τρίτη 23 Μαΐου 2017.  Πρόκειται για μουσειακά προγράμματα διάρκειας δύο ωρών με θέμα τις ανείπωτες ιστορίες μέσα από τα μουσειακά εκθέματα. Τα εργαστήρια απευθύνονται τόσο στο μαθητικό κοινό της Δευτεροβάθμιας και Μεταδευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όσο και σε σπουδαστές.

Συγκεκριμένα, – με βάση τη δήλωση ενδιαφέροντος και συμμετοχής από σχολεία της περιοχής- το ημερήσιο πρόγραμμα της Δευτέρας 22 Μαΐου 2017 εκκινεί με το πρώτο εργαστήριο στις 09.30, με συμμετοχή μαθητών της Β΄ Γυμνασίου του Γυμνασίου Άνθειας, και συνεχίζεται με το δεύτερο εργαστήριο στις 12.00 με μαθητές του 5ου Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης. Το βιωματικό αυτό μουσειακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Μουσείο: Μερίδιο στη Μοίρα» με υπεύθυνη σχεδιασμού και υλοποίησης τη επιστημονική συνεργάτιδα του μουσείου Αγνή Λ. Καραγιάννη αφορά τις ανείπωτες εκείνες ιστορίες των μουσείων, που πρόκειται να διερευνηθούν θεατρικά, μέσα από ένα διαφορετικό βλέμμα: ο πόλεμος, η προσφυγιά, η αλλαγή της μοίρας των ανθρώπων στο πέρασμα των αιώνων, όπως αποτυπώνονται σε κείμενα της αρχαιοελληνικής γραμματείας- την Ιλιάδα του Ομήρου, την Ελένη του Ευριπίδη- σε διασκευασμένα κείμενα- τις Τρωάδες του Ευριπίδη σε μία ενδιαφέρουσα μεταγραφή του κειμένου από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (2013) και στην Ελένη του Σεφέρη-. Στα πλαίσια του προγράμματος οι μαθητές θα παρακολουθήσουν ολιγόλεπτα θεατρικά δρώμενα από τον θεατρολόγο Φοίβο Μαρκαντώνη, διασκευές αρχαιοελληνικών μύθων, με θέμα το μάταιο του πολέμου, τις συνέπειές του στις ζωές μας και το αδιέξοδο των ανθρώπων-θυμάτων αλλά και θυτών- μιας ανείπωτης μοίρας.

Την Τρίτη 23 Μαΐου 2017 στον χώρο του 1ου ορόφου της μόνιμης έκθεσης του Ιστορικού Μουσείου, θα γίνει ένα ακόμη βιωματικό εργαστήριο εφήβων με θέμα «Μουσείο: σκηνοθετώντας ανείπωτες ιστορίες», με υπεύθυνη την επιστημονική συνεργάτιδα του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης, Αγνή Λ. Καραγιάννη. Το εργαστήριο, που θα περιλαμβάνει μία σύντομη περιήγηση στη σχέση Θεάτρου και Μουσείου, όπως αυτή διαπιστώνεται με τη σκηνοθεσία ανείπωτων ιστοριών μέσα από θεατρικά δρώμενα σε μουσεία της Ελλάδος αλλά και του εξωτερικού, απευθύνεται σε σπουδαστές του Δ.Π.Θ. Τα βιωματικά εργαστήρια θα εξελιχθούν σε δύο συναντήσεις: το πρώτο εργαστήριο θα διαρκέσει από 16.30-18.30 και το δεύτερο από 19.00-21.00.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας