Αρχική » Αν. Δημοσχάκης: Επερώτηση για την καταστροφή των αλιευτικών πεδίων του Θρακικού Πελάγους από τουρκικά αλιευτικά

Αν. Δημοσχάκης: Επερώτηση για την καταστροφή των αλιευτικών πεδίων του Θρακικού Πελάγους από τουρκικά αλιευτικά

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε σήμερα (02/05) ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αν. Δημοσχάκης με αφορμή την καταστροφή των αλιευτικών πεδίων του Θρακικού Πελάγους από τουρκικά αλιευτικά.

Όπως αναφέρεται στην Επίκαιρη Ερώτηση έχει εξελιχθεί σε καθημερινό φαινόμενο η παραβίαση των εθνικών χωρικών υδάτων από τουρκικά αλιευτικά στην ευρύτερη περιοχή του Θρακικού Πελάγους.

Ο τρόπος δράσης τους δημιουργεί συνθήκες ερημοποίησης των αλιευτικών πεδίων, καθόσον δολοφονούν τον γόνο! Επίσης τείνει να καταστρέψει τη θαλάσσια χλωρίδα και κάθε άλλη θαλάσσια μορφή, μειώνοντας δραματικά οποιαδήποτε μορφή ανάκαμψης των πληττόμενων περιοχών.

Παρά το φιλότιμο έργο των τοπικών Λιμενικών Αρχών είναι εμφανής η απουσία του Πολεμικού Ναυτικού στο Θρακικό Πέλαγος και στα θαλάσσια σύνορά μας στο Β/Α Αιγαίο με αποτέλεσμα οι Τούρκοι αλιείς να δρουν ανεξέλεγκτοι, καθόσον εδώ και δύο πλέον χρόνια λείπει από τη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή η γνωστή Κανονιοφόρος του Π.Ν.

Επίσης στην Επίκαιρη Ερώτηση υπογραμμίζεται ότι οι αλιείς της περιοχής αντιμετωπίζουν κι άλλο ένα πρόβλημα, που είναι η μη επαναλειτουργία των υδατοκαλλιεργειών μετά την καταστροφή (2006) που υπέστησαν οι εγκαταστάσεις από τις πλημμύρες του Ποταμού Έβρου, στο ομώνυμο Δέλτα.

Ο Βουλευτής ρωτάει, μεταξύ άλλων, τον αρμόδιο Υπουργό, σε ποια μέτρα θα προχωρήσει για να περιορίσει την παράνομη προσπάθεια επέκτασης των Τούρκων αλιέων στο Θρακικό Πέλαγος και στο Β/Α Αιγαίο; Θα προβεί σε κοινές δράσεις με τους συναδέλφους του στο Υπουργικό Συμβούλιο, όπως τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, για τη θωράκιση των χωρικών μας υδάτων;

Πως θα αντιμετωπίσει ο Υπουργός το θέμα με τη μη επαναλειτουργία των υδατοκαλλιεργειών, μετά την πλημμύρα του Ποταμού Έβρου;

Αναλυτικά η Επίκαιρη Ερώτηση:

Θέμα: Καταστροφή των αλιευτικών πεδίων του Θρακικού Πελάγους από τουρκικά αλιευτικά!

Δυστυχώς, έχει εξελιχθεί σε καθημερινό φαινόμενο η παραβίαση των εθνικών χωρικών υδάτων από τουρκικά αλιευτικά στην ευρύτερη περιοχή του Θρακικού Πελάγους. Παρατηρείται, μάλιστα, το φαινόμενο μιας συντονισμένης προσπάθειας επέκτασης των αλιευτικών πεδίων των Τούρκων αλιέων με την προκλητική υποστήριξη και της Τουρκικής ακτοφυλακής.

Τα τουρκικά αλιευτικά σκάφη που χρησιμοποιούνται είναι κυρίως γρι – γρι, αλλά και μηχανότρατες αυξημένων διαστάσεων και δραστηριοποιούνται συντονισμένα τόσο στα ευρύτερα διεθνή ύδατα του Θρακικού Πελάγους όσο και εντός των εθνικών χωρικών υδάτων, μάλιστα πλησίον του Υφάλου Ζουράφας ακόμα και σε αποστάσεις έως 0,5 ν.μ. από την ακτή.

Ο τρόπος δράσης τους δημιουργεί συνθήκες ερημοποίησης των αλιευτικών πεδίων, καθόσον δολοφονούν τον γόνο! Επίσης τείνει να καταστρέψει τη θαλάσσια χλωρίδα και κάθε άλλη θαλάσσια μορφή, μειώνοντας δραματικά οποιαδήποτε μορφή ανάκαμψης των πληττόμενων περιοχών. Παράλληλα, ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αλιείς της περιοχής είναι η μη επαναλειτουργία των υδατοκαλλιεργειών μετά την καταστροφή (2006) που υπέστησαν οι εγκαταστάσεις από τις πλημμύρες του Ποταμού Έβρου, στο ομώνυμο Δέλτα.

Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι παρά το φιλότιμο έργο των τοπικών Λιμενικών Αρχών είναι εμφανής η απουσία του Πολεμικού Ναυτικού στο Θρακικό Πέλαγος και στα θαλάσσια σύνορά μας στο Β/Α Αιγαίο με αποτέλεσμα οι Τούρκοι αλιείς να δρουν ανεξέλεγκτοι, καθόσον εδώ και δύο πλέον χρόνια λείπει από τη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή η γνωστή Κανονιοφόρος του Π.Ν.

Βάσει των παραπάνω ερωτάσθε:

  1. Σε ποια μέτρα θα προχωρήσετε για να περιορίσετε την παράνομη προσπάθεια επέκτασης των Τούρκων αλιέων στα χωρικά μας ύδατα, στο Θρακικό Πέλαγος; Πως θα αποτρέψετε την καταστροφή του υποθαλάσσιου πλούτου του Β/Α Αιγαίου; Θα ενημερώσετε τους Διεθνείς Οργανισμούς, που καθορίζουν και τους σχετικούς κανόνες;
  2. Πως θα αντιμετωπίσετε το θέμα με τη μη επαναλειτουργία των υδατοκαλλιεργειών, μετά την πλημμύρα του Ποταμού Έβρου; Θα προβείτε σε κοινές δράσεις με άλλους συναρμόδιους συναδέλφους σας, στο Υπουργικό Συμβούλιο, όπως τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, για την αντιμετώπιση του φαινομένου, αλλά και για τη θωράκιση του Θρακικού Πελάγους και Β/Α Αιγαίου, ενισχύοντας τους εκεί Λιμενικούς που επιτελούν φιλότιμο έργο;

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας