Αρχική » «Γκρίζα» σενάρια για τη Θράκη

«Γκρίζα» σενάρια για τη Θράκη

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Ένας ιμάμης συλλαμβάνεται στην Ξάνθη διατηρώντας πραγματικό οπλοστάσιο μέσα σε τζαμί. Ένας αντικαθεστωτικός Τούρκος δημοσιογράφος που ζει αυτοεξόριστος στο Παρίσι μιλάει δημόσια για προετοιμασία θερμού επεισοδίου από την ίδια την κυβέρνηση της Άγκυρας. Ο Ερντογάν βρίσκεται σε ένα διαρκές παραλήρημα απειλώντας θεούς και δαίμονες και το τέταρτο σώμα στρατού στη Θράκη πήρε εντολές να βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα.

 

Την ίδια στιγμή οι πληροφορίες που κυκλοφορούν με ένταση σε δημοσιογραφικά και πολιτικά γραφεία μιλούν ξεκάθαρα για παιχνίδι κατασκόπων στη Θράκη την ίδια ώρα που ελληνικές διπλωματικές πηγές περιγράφουν ένα σκάκι παραπληροφόρησης και προσπάθειας αποπροσανατολισμού από την πλευρά της Άγκυρας. Κάποιοι λένε χαρακτηριστικά πως «δεν θα υπάρξει πρόβλημα στο Αιγαίο αλλά στη Θράκη. Και όσες κινήσεις σχετικές με παραβιάσεις γίνονται από την πλευρά της Τουρκίας στο ελληνικό αρχιπέλαγος στοχεύουν μονάχα στο να συγκεντρωθεί η προσοχή της Αθήνας μόνο στα νησιά του Αιγαίου και να αδυνατίσει η ματιά της ελληνικής πλευράς στη βόρεια εστία της έντασης». Η Θράκη βρίσκεται σε κίνδυνο. Και τούτο δεν είναι πια ένα θεωρητικό σχήμα ή μια προσέγγιση που προβληματίζει επί χάρτου ειδικούς και μη. Για κάποιους συνιστά πραγματικό φόβο τεκμηριωμένο από μια αλληλουχία δεδομένων και γεγονότων, την οποία κάνουν πιο ανησυχητική οι σκοτεινές διαδρομές του βαθέος κράτους της Άγκυρας στη γη του Ορφέα.

 

ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ

Πολιτικοί κύκλοι της ελληνικής εσχατιάς σημείωναν από καιρό τώρα τις παράξενες κινήσεις που καταγράφονταν στη Θράκη από τους ηγετικούς πυρήνες κάποιων μειονοτικών ομάδων. Από τη στιγμή όμως που το πραξικόπημα -εντός η εκτός εισαγωγικών- κατά του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έριξε βαριά σκιά στα δημόσια πράγματα της γείτονος, οι σκοτεινές αυτές διαδρομές έχουν γίνει πιο έντονες και έχουν βγει πλέον στο ημίφως καθώς το βαθύ κράτος της Άγκυρας και οι ακραίοι κύκλοι που ενδημούν στη Θράκη ξεδιπλώνουν επικίνδυνα παιχνίδια που βάζουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν στο «Κ», ότι η τουρκική πολιτική ηγεσία, η οποία νιώθει για πρώτη φορά τόσο έντονη την «οσμή» της αμφισβήτησης, έχει σήμερα πολλούς λόγους να στήσει ένα επεισόδιο με την Ελλάδα, ικανό να τονώσει το φρόνημα των Τούρκων, αλλά και να δοκιμάσει τις αντοχές της νέα πραγματικότητας στον τουρκικό στρατό, ο οποίος πέρασε περίοδο σκληρής δοκιμασίας στη σχέση του με την πολιτική ηγεσία της Άγκυρας αφού κατά το πραξικόπημα ολόκληρη σχεδόν η στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας ξεκληρίστηκε διωκόμενη ως εγκέφαλος της αμφισβήτησης κατά του προέδρου Ερντογάν.

 

ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ

Την ίδια ώρα το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής εξακολουθεί να έχει παχυλά οικονομικά μέσα αλλά και διασυνδέσεις σε ακραίους φιλοτουρκικούς κύκλους πέρα του Ατλαντικού, που διευκολύνουν τις υπόγειες κινήσεις σε ένα ελληνικό κράτος του οποίου οι εκπρόσωποι και η πολιτική ηγεσία δεν είναι στην παρούσα φάση άμοιροι λαθών και ευθυνών. Τεράστιο ρόλο στην προετοιμασία μιας κατάστασης αστάθειας στη Θράκη παίζουν ακόμα και τα υπάρχοντα think tanks, που παρά το γεγονός ότι έχουν στη βιτρίνα τους τη σπουδή τους περί ελληνοτουρκικής φιλίας, σχεδόν ανεμπόδιστα και μάλιστα χρηματοδοτούμενα, με πυρήνες κορυφαίους παράγοντες της μειονότητας, οι οποίοι δεν διστάζουν να μιλούν δυνατά περί της συναισθηματικής και εθνολογικής τους σχέσης με τη μητέρα Τουρκία και θύματα απλούς ανθρώπους της μειονότητας που εύκολα γίνονται υποχείρια των τουρκικών κύκλων οι οποίοι αξιοποιούν την πίστη τους στο Ισλάμ.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε ότι η καλά στημένη αντιευρωπαϊκή προπαγάνδα του Ερντογάν του τελευταίου διαστήματος έχει απόλυτη σχέση με την προετοιμασία θερμού επεισοδίου με την Ελλάδα το οποίο μάλιστα εκτιμούν ότι θα συμβεί μέσα στο 2017. Η αντιευρωπαϊκή ρητορική Ερντογάν εξυπηρετεί απόλυτα το να γίνει κατανοητό ότι η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται για τις σχέσεις της με την Ευρώπη, καταδεικνύει συνέχεια πως δεν τη δεσμεύει κανένα πλαίσιο κανόνων που να περνά μέσα από το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο και συνεπώς απελευθερώνει μονομερώς την Άγκυρα και διευκολύνει παραβιάσεις στο Αιγαίο, καταστρατήγηση της συμφωνίας για το προσφυγικό, αλλά και αμφισβήτηση των διεθνών συμφωνιών με κυρίαρχη τη συνθήκη της Λοζάνης.

 

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ

Την ίδια ώρα, πληροφορίες του «Κ» αναφέρουν ότι η πολιτική ηγεσία του Υπ. Εθνικής Άμυνας έχοντας πλήρη γνώση και ξεκάθαρη εικόνα των όσων συμβαίνουν, παίρνει τα μέτρα της τόσο στη Θράκη όσο και στο Αιγαίο, έχοντας κηρύξει καθεστώς διαρκούς επαγρύπνησης. Καθόλου τυχαία δε, δεν είναι και η σπουδή του Υπ. Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, ο οποίος έκανε λόγο πρόσφατα για την ανάγκη δημιουργίας μισθοφορικού στρατού.

Το πρόβλημα εντείνεται από δύο ακόμη δεδομένα. Το πρώτο είναι η οικονομική πραγματικότητα στην Ελλάδα, αφού όπως λένε κάποιοι καλά γνωρίζοντες κάποιος σου κάνει πόλεμο ή δημιουργεί συνθήκες θερμού επεισοδίου όταν μοιάζεις «στριμωγμένος στα σκοινιά» και δεύτερον, η εικόνα αποσύνθεσης που παρουσιάζει η ΕΕ αλλά και η αμηχανία του ΝΑΤΟ η οποία άρχισε καταδεικνύεται από τις πρώτες κιόλας μέρες ύπαρξης του προσφυγικού προβλήματος.

 

Ο ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Την ίδια ώρα ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος δεν εξελέγη στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 και έτσι η Ροδόπη απέμεινε χωρίς χριστιανό βουλευτή, είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου από τότε για τα προβλήματα που κυοφορούνταν στη Θράκη. Δεν μπορεί επίσης να μπει σε δεύτερη μοίρα ο ρόλος που διεκδικούν να παίξουν στα πράγματα και οι εκπρόσωποι των μειονοτήτων στο ελληνικό κοινοβούλιο. Το γεγονός είναι πως τα μέτωπα στον γεωπολιτικό μας περίγυρο είναι αρκετά και ορθάνοιχτα και δεν μπορεί να μην αξιολογηθεί ακόμη και το ότι οι Τούρκοι βρίσκονται και αυτοί στριμωγμένοι έχοντας στην «πλάτη» τους τα εκατομμύρια των Κούρδων στην τουρκική επικράτεια, οι οποίοι, σύμφωνα με εκτιμήσεις διπλωματικών κύκλων, έχουν λάβει δέσμευση από ισχυρούς παίχτες του παγκόσμιου γεωπολιτικού παιχνιδιού, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ότι θα βοηθηθούν στη δημιουργία ανεξάρτητου κουρδικού κράτους στη νοτιοανατολική Τουρκία. Αξιόπιστες πηγές μιλούν για μεγάλα ποσά που εκταμιεύονται από την άλλη άκρη του Ατλαντικού για αυτόν τον σκοπό, εκτιμούν ωστόσο ότι μια τέτοια εξέλιξη ανεβάζει την «αδρεναλίνη» των ακραίων κύκλων της Άγκυρας.

Πηγή: tokarfi.gr

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας