Αρχική » Δημοσχάκης: Επιτακτική η ανάγκη για ιατρικό προσωπικό κι εξοπλισμό στο Κ.Υ. Σαμοθράκης

Δημοσχάκης: Επιτακτική η ανάγκη για ιατρικό προσωπικό κι εξοπλισμό στο Κ.Υ. Σαμοθράκης

από statusradio.gr
0 σχόλιο

‘Πάσχει’ η Υγεία στην Σαμοθράκη – Κατάθεση  Ερώτησης

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσε σήμερα (04/04) ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αν. Δημοσχάκης με αφορμή τις τραγικές συνθήκες που επικρατούν στο Κέντρο Υγείας Σαμοθράκης, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση, την απαξίωση, αλλά και την υποβάθμισή του!

Στην Ερώτηση τονίζεται ότι οι μέχρι τώρα εκκλήσεις τόσο του Διευθυντή του Κέντρου Υγείας, αλλά και του Δημάρχου Σαμοθράκης για την κάλυψη των ελλείψεων τόσο σε προσωπικό, εξοπλισμό και υλικοτεχνικές δομές έχουν πέσει στο κενό.

Επιπλέον τίθεται το σημαντικότατο θέμα χαρακτηρισμού του Κέντρου Υγείας σε ‘Άγονο Τύπου Α’, προκειμένου να δημιουργηθούν τα κίνητρα για την άσκηση του ιατρικού λειτουργήματος στο νησί. Το δίκαιο αυτό αίτημα της τοπικής κοινωνίας δεν έχει ικανοποιηθεί, με αποτέλεσμα την αδυναμία στελέχωσης, την υπολειτουργία και την παροχή υπηρεσίας χαμηλού επιπέδου υπηρεσιών.

Επιπρόσθετα στην Ερώτηση ο Βουλευτής επαναφέρει το αίτημα της ένταξης του Κέντρου Υγείας στο «Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής», το οποίο ήδη από τις 16 Ιουνίου 2016 είχε τεθεί με Γραπτή Ερώτηση στην Βουλή, τονίζοντας τον ιστορικό κι εθνικό χαρακτήρα του νησιού.

Ο Βουλευτής ρωτάει τον Υπουργεό Υγείας σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την κάλυψη των άμεσων αναγκών του Κέντρου Υγείας σε προσωπικό, εν’όψη διακοπών Πάσχα και θερινής περιόδου.

 

Επίσης ο Υπουργός ερωτάται αν θα ικανοποιήσει το εύλογο αίτημα να χαρακτηριστεί το Κέντρο Υγείας Σαμοθράκης ΄Άγονο Τύπου Ά’ προκειμένου να δημιουργηθούν κίνητρα άσκησης του ιατρικού λειτουργήματος στο νησί και εάν, έστω και αργά ενταχθεί το Κέντρο Υγείας στο ‘Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής’.

 

Αναλυτικά η Ερώτηση:

Επιτακτική η ανάγκη για ιατρικό προσωπικό κι εξοπλισμό στο Κέντρο Υγείας Σαμοθράκης

Σε μείζον θέμα εξελίσσεται η επαρκής κι ασφαλής ιατρική κάλυψη του Κέντρου Υγείας Σαμοθράκης. Έκκληση απευθύνουν τόσο οι εργαζόμενοι του Κέντρου Υγείας, αλλά και ο τοπικός Δήμαρχος αναφορικά με τις δυσμενείς συνθήκες διεκπεραίωσης του ιατρικού λειτουργήματος, εξαιτίας ελλείψεων τόσο σε ιατρικό προσωπικό όσο και σε τεχνολογικό εξοπλισμό και υλικοτεχνικές υποδομές.

Οι τρείς χιλιάδες κάτοικοι του νησιού αλλά κι οι τουρίστες που θα γεμίσουν το νησί για το Πάσχα και την θερινή περίοδο θα εξυπηρετούνται από 2 ειδικούς ιατρούς, οι οποίοι καλούνται να καλύψουν όλες τις εφημερίες. Συχνά οι γιατροί  καλούνται να συνοδεύσουν, πληρώνοντας με δικά τους χρήματα το εισιτήριο του πλοίου για τους ίδιους και τον ασθενή, για να διακομιστεί στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

Οι πέντε από τις έξι οργανικές θέσεις ιατρικού προσωπικού που προβλέπονται συνεχίζουν να παραμένουν ακάλυπτες. Το υφιστάμενο προσωπικό που υπηρετεί στο Κέντρο Υγείας έχει ξεπεράσει τα ανθρώπινα όρια αντοχής τους.

Δυστυχώς μέχρι σήμερα το Υπουργείο σας κωφεύει στις εκκλήσεις για αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων. Σε εξαιρετικά επείγον έγγραφο, ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας ήδη από τις 15/02/2017, είχε ενημερώσει τον διοικητή της 4ΗΣ ΥΠΕ, ότι παραμένουν ακάλυπτες 24 εφημερίες γιατρών τον Απρίλιο, λόγω του πλαφόν των εφημεριών που μπορούν να πραγματοποιήσουν οι υπάρχοντες και ήδη εφημερεύοντες ιατροί. Τις ημέρες του Πάσχα δεν θα υπάρχει κανείς γιατρός να εφημερεύει στο Κέντρο Υγείας.

Ακόμα και το χρόνιο κι εύλογο αίτημα των τοπικών αρχών αλλά και των κατοίκων να χαρακτηριστεί το Κέντρο Υγείας ως ‘Αγονο Τύπου Ά’ δεν ικανοποιήθηκε. Το αποτέλεσμα είναι η αδυναμία στελέχωσης, η υπολειτουργία και η παροχή υπηρεσίας χαμηλού επιπέδου παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του ανθρώπινου δυναμικού. Είναι ζωτικής σημασίας να υπάρξουν κίνητρα για τους ιατρούς να υπηρετήσουν στην Σαμοθράκη.

Ελλείψεις κρίσιμες υπάρχουν και στο βοηθητικό προσωπικό. Το πλήρωμα των ασθενοφόρων αναγκάζεται λόγω έλλειψης οδηγού να κάνει συνεχόμενες βάρδιες. Το νησί διαθέτει ορεινό όγκο και πλήττεται συχνά από δύσκολες καιρικές συνθήκες. Τα ασθενοφόρα επιβάλλεται να είναι σε ετοιμότητα. Επίσης ακτινολογικό τμήμα δεν λειτουργεί καθόλου λόγω υποστελέχωσης. Ακόμα κι ένα απλό τροχαίο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί πρωτοβάθμια στο νησί.

Ο βασικός ιατρικός εξοπλισμός δεν είναι καν στοιχειώδης. Για να λειτουργήσει το Κέντρο Υγείας χρειάζονται εργαλεία και υλικά,  από απινιδωτές και ηλεκτροκαρδιογράφοι μέχρι χειρουργικές λαβίδες και κολάρα.  Το δε κτήριο του Κέντρου Υγείας λόγω παλαιότητας έχει σοβαρά προβλήματα θέρμανσης, υδρευτικού και ηλεκτρολογικού συστήματος.

Σημαντικό ζήτημα αποτελεί, επίσης, και το γεγονός ότι η Σαμοθράκη δεν έχει περιληφθεί στο «Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής». Με γραπτή Ερώτησή μου στις 16 Ιουνίου 2016 σας είχα υπογραμμίσει ότι δεν είναι δυνατόν ένα νησί ιδιαίτερης ιστορικής και εθνικής σημασίας, όπως η Σαμοθράκη, να βρίσκεται εκτός του συγκεκριμένου προγράμματος, στο οποίο περιλαμβάνονται 30 νησιά του Αιγαίου.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε:

  1. Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έλλειψη σε ιατρικό και βοηθητικό προσωπικό;
  2. Πώς θα αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις σε ιατρικό εξοπλισμό καθώς και οι υλικοτεχνικές ανάγκες του κτηρίου;
  3. Θα προβείτε σε νομοθετική ρύθμιση προκειμένου το Κέντρο Υγείας της ακριτικής Σαμοθράκη να χαρακτηριστεί ‘Αγονο Τύπου Ά’, προκειμένου να καταστεί ελκυστικός τόπος άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος;
  4. Θα εντάξετε, έστω και καθυστερημένα, το Κέντρο Υγείας της Σαμοθράκης στο «Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής», όπως έχετε κάνει και για άλλα νησιά του Αιγαίου;

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας