Αρχική » Μια θεματοφύλακας του θρακιώτικου πολιτισμού

Μια θεματοφύλακας του θρακιώτικου πολιτισμού

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Η εικονιζόμενη αποδεικνύει ότι η καταγωγή δεν κάνει τον …Θρακιώτη, αλλά οι ιδέες, ο πολιτισμός, το τι προσφέρει στον τόπο. Και η Αγγελική Γιαννακίδου, μπορεί να γεννήθηκε στην Χαλκιδική, όμως αποφάσισε ότι η Θράκη είναι προορισμός καρδιάς. Ήρθε, εγκαταστάθηκε, πρόσφερε και συνεχίζει να προσφέρει, με το όνομά της να είναι πλέον συνώνυμο του θρακιώτικου πολιτισμού και το «παιδί» της, το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, να είναι ένα από τα σπουδαιότερα επιτεύγματα των τελευταίων δεκαετιών στην περιοχή. Το να γεννηθείς στην Θράκη δεν είναι επιλογή, είναι τύχη. Το να επιλέξεις να εγκατασταθείς σε αυτή είναι πολιτισμός! Για την προσφορά της στον τόπο, η Αγγελική (Αγγέλα) Γιαννακίδου, βραβεύτηκε από την περιφέρεια ΑΜ-Θ.
Δ. Πέτροβιτς: «Έχει αφιερώσει τη ζωή της στην παράδοση»
Την τιμητική βράβευση εκ μέρους της περιφέρειας πραγματοποίησε ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, ο οποίος μίλησε με εγκωμιαστικά λόγια για την προσφορά της Αγγελικής Γιαννακίδου, χαρακτηρίζοντάς την ως παράγοντα πολιτισμού της Θράκης και της ευρύτερης περιοχής. «Έχει αφιερώσει τη ζωή της στην παράδοση, η οποία τα τελευταία χρόνια ξεπερνά τα στενά όρια της Θράκης και διαχέεται και παγκόσμιο επίπεδο, ειδικά στον τομέα της γαστρονομίας», είπε μεταξύ άλλων.
Αποδεχόμενη τον έπαινο, η παιδαγωγός ευχαρίστησε «όλους τους Θρακιώτες που έθρεψαν την ψυχή, το μυαλό και τη δύναμή μου, για να μπορώ να κάνω όλο το εγχείρημα. Με αυτό τον τρόπο αντέχουμε και προωθούμε τον πολιτισμό της Θράκης, τον οποίο αγαπώ με πάθος όχι για έτυχε να ζω εδώ, αλλά γιατί ζω από αυτόν! Κι όχι γιατί θα τύχει να πεθάνω εδώ, αλλά γιατί θα πεθάνω γι’ αυτόν!».
Η ιστορία της

Η Αγγελική Γιαννακίδου γεννήθηκε στον Αγ. Νικόλαο Χαλκιδικής το 1947 και είναι μητέρα δύο παιδιών και 6 εγγονιών. Αποφοίτησε από την Παιδαγωγική Ακαδημία Αλεξανδρούπολης και από το 1967 που κατοικεί στην Αλεξανδρούπολη, ασχολείται με την έρευνα (καταγραφές) και τη συλλογή υλικού του λαϊκού πολιτισμού της Θράκης.

Είναι ιδρύτρια του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης.

Πρόκειται για ένα αυτοχρηματοδοτούμενο έργο με σκοπό την μελέτη και την προβολή του πολιτισμού της Θράκης. Στόχος της είναι να καταστεί το μουσείο ένας χώρος έρευνας και πνευματικής δημιουργίας, αυτής που ξέρει να συμφιλιώνει, να εμπνέεται και να οραματίζεται από την αρχέγονη μνήμη και τη λάμψη της λαϊκής παράδοσης.

Το Ε.Μ.Θ. προτάθηκε για βραβείο το 2005 από τον Πανευρωπαϊκό Οργανισμό Μουσείων όπου και έλαβε εύφημο μνεία. Το 2015 τιμήθηκε από το Μουσείο Μπενάκη για τη συμβολή του στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, την έρευνα και την προβολή του πολιτισμού της Θράκης εντός και εκτός της Ελλάδας.

Έχει συμμετάσχει στην έρευνα για την καταγραφή 450 σημείων στον ευρύτερο χώρο της Θράκης  και την παραγωγή 26 ντοκιμαντέρ για τον πολιτισμό της Θράκης.

Έχει εκδώσει δύο έργα τα “Θρακιώτικα κεντίδια” και το “Νόστιμος Έβρος” ενώ έχει επιμεληθεί και άλλες εκδόσεις.

Πραγματοποιεί ομιλίες και διαλέξεις για θέματα πολιτισμού σε ακαδημαϊκά ιδρύματα, σε συνέδρια, ημερίδες αλλά και σε χωριά – πολιτιστικούς συλλόγους της Θράκης.

Πηγή: xronos.gr

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας