Αρχική » Κάτοικοι Μαΐστρου: Θα τιναχτούμε στον αέρα! Κάντε κάτι!

Κάτοικοι Μαΐστρου: Θα τιναχτούμε στον αέρα! Κάντε κάτι!

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Πάνω από 200 υπογραφές συγκέντρωσαν κάτοικοι του Μαΐστρου στην Αλεξανδρούπολη και ζητούν με επιστολή τους να τηρηθεί η νομιμότητα στην περίπτωση της λειτουργίας της μονάδας αποθήκευσης, εμφιάλωσης και διακίνησης αερίων καυσίμων στην παραλία του οικισμού της εταιρείας «EUROGAS». Η εταιρεία, πριν δέκα χρόνια, είχε εγκεκριμένη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τρία Υπουργεία, η οποία όμως κατέπεσε όταν το Συμβούλιο της Επικρατείας δικαίωσε τους κατοίκους που προσέφυγαν εναντίον της. Ανάλογη θέση είχε πάρει και η Περιφέρεια ΑΜΑΘ. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της επιτροπής των κατοίκων Νίκο Τσακάκη, η εταιρεία σήμερα δεν διαθέτει ούτε καν προσωρινή άδεια λειτουργίας και δραστηριοποιείται παράνομα. Οι κάτοικοι φοβούνται την πιθανότητα ατυχημάτων και εκρήξεων, διότι η συνεχιζόμενη πληθυσμιακή ανάπτυξη του οικισμού σε συνδυασμό με την επέκταση του εγκεκριμένου σχεδίου πόλης, καθιστά πλέον επικίνδυνη την παραμονή της εταιρείας με την δραστηριότητα αυτή, εξήγησε ο κ. Τσακάκης σήμερα στον STATUS 94.2.

Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή:

Μαΐστρος, 22 Νοεμβρίου 2016

Με την παρούσα επιστολή εκ μέρους των κατοίκων του Δημοτικού Διαμερίσματος Μαΐστρου του Δήμου Αλεξανδρουπόλεως θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε την υπ’ αριθμ. 4884/2013 Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας της οποίας το σκεπτικό ορθά έλαβε υπόψη του την επικινδυνότητα της υφιστάμενης Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία «ΓΙΟΥΡΟΓΚΑΖ – ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΥΓΡΑΕΡΙΩΝ Ανώνυμη Εταιρεία» ακύρωσε την: 1) υπ’ αριθμ. 115945/05.05.2006 κοινή απόφαση των Υπουργών ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε, Εμπορικής Ναυτιλίας και Ανάπτυξης με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την επέκταση της εγκατάστασης αποθήκευσης υγραερίων της εταιρείας EUROGAS A.E.  καθώς και 2) την υπ’ αριθμ. 186432 /03.02.2012 απόφαση του Π.Ε.Κ.Α. με την οποία παρατάθηκε η διάρκεια ισχύος της εγκρίσεως περιβαλλοντικών όρων.

Επίσης δυνάμει της υπ’ αριθμ. 35/2016 απόφασης της Επιτροπής Αγροτικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σχετικά με την τη γνωμοδότηση αυτής, για την έγκριση των Περιβαλλοντικών όρων επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της εταιρείας EUROGAS Α.Ε. για την εγκατάσταση αποθήκευσης, εμφιάλωσης και διακίνησης αερίων καυσίμων στη παραλία Μαΐστρου του Δήμου Αλεξανδρούπολης της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, η οποία αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ τη ΜΗ ΕΓΚΡΙΣΗ της μελέτης.

Οι δύο αυτές αποφάσεις αποτελούν τη δικαίωση στον συνεχιζόμενο αγώνα των κατοίκων του οικισμού οι οποίοι εδώ και μια δεκαετία προσπαθούν για την καλυτέρευση της ποιότητας της ζωής τους αλλά και για το μέλλον των παιδιών τους. Όλα αυτά τα χρόνια δεν έπαψαν να πιστεύουν στο δίκαιο αυτό αγώνα καθώς και στην εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη.

Η συνεχιζόμενη πληθυσμιακή ανάπτυξη του οικισμού, σε συνδυασμό με την επέκταση του εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως καθιστά πλέον επικίνδυνη την παραμονή της συγκεκριμένης εταιρείας με τη δραστηριότητα αυτή.

Επιπλέον η κοντινή απόσταση μιας από τις σημαντικότερες οδικές αρτηρίες της πόλης της Αλεξανδρούπολης η οποία αποτελεί την κεντρική ανατολική είσοδο της πόλης με χιλιάδες διελεύσεις οχημάτων διαφόρων τύπων (Ι.Χ. φορτηγά, λεωφορεία). Δεν θα πρέπει να παραλείψουμε να επισημάνουμε την ύπαρξη σε απόσταση μόλις μερικών μέτρων της εταιρείας πετρελαιοειδών AEGEAN, εταιρείας DASTERI καθώς και ο κύριος άξονας του σιδηροδρομικού δικτύου του ΟΣΕ με επιβατική και εμπορική χρήση.

Τέλος το σημείο στο οποίο βρίσκεται η εταιρεία αποτελεί τον αεροδιάδρομο στον οποίο ξεκινάν την κάθοδο τους τα αεροπλάνα τόσο πολιτικά όσο και στρατιωτικά, για την προσγείωση στο αεροδρόμιο «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» που βρίσκεται σε απόσταση μόλις τριών χιλιομέτρων.

Για μας τους κατοίκους του οικισμού η ασφάλεια τόσο η δική μας αλλά και γενικότερα των συνανθρώπων μας αποτελεί πρωταρχικό στόχο. Δεν ζητούμε αυθαίρετα και αναιτιολόγητα την συμμόρφωση της εταιρείας με τους περιβαλλοντικούς κανόνες οι οποίοι είναι διεθνώς επιβεβλημένοι. Υποστηρίζουμε την ανάπτυξη του τόπου μας και θα είμαστε συμπαραστάτες σε οποιαδήποτε επένδυση η οποία όμως θα παρέχει ασφάλεια στην περιοχή και θα σέβεται το περιβάλλον. Δεν μπορεί να μην είναι εναρμονισμένη η κάθε εταιρεία με την οδηγία SEVESO για την αντιμετώπιση των κινδύνων μεγάλων ατυχημάτων σχετιζόμενων με επικίνδυνες ουσίες γνωστή

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι παρά τις παραπάνω ληφθείσες αποφάσεις δεν έχει γίνει η συμμόρφωση της παραπάνω εταιρίας με βάση των αποφάσεων των αρμόδιων υπηρεσιών και οι κάτοικοι του οικισμού της Μαΐστρου συνεχίζουν να γίνονται καθημερινά το μπαλάκι μεταξύ των υπηρεσιών του Δήμου και της Περιφέρειας παρά τις επανειλημμένες επιστολές που τους ζητούν να πράξουν τα αυτονόητα, δηλαδή την υλοποίηση των αποφάσεων.

 

      

Με εκτίμηση

Οι κάτοικοι του οικισμού Μαΐστρου

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας