Θα περίμενε κανείς, που επισκέπτεται έναν στάβλο αγελάδων, όπου ζουν χιλιάδες ζώα, να φύγει κουρασμένος από την φασαρία των ζωντανών και τις έντονες μυρωδιές. Θα περίμενε, να μην είναι δυνατόν να ακούσει τίποτε άλλο, εκτός από τους ήχους των ζώων και να έχει μειωμένες απαιτήσεις σε ότι αφορά την καθαριότητα. Στάβλος είναι, …τι στο καλό!
Τίποτε από όλα αυτά όμως, δεν ισχύει στο CAMBUS, τον στάβλο της ΕΒΡΟΦΑΡΜΑΣ, λίγο έξω από την Μέστη στα όρια των νομών Έβρου και Ροδόπης!!!
Ανταποκριθήκαμε (δυστυχώς καθυστερημένα είναι η αλήθεια), στην πρόσκληση του οραματιστή, ιδρυτή και ιδιοκτήτη κ. Θανάση Παπαζηλάκη και των γιών του, για μια περιήγηση στο CAMBUS, στον στάβλο δηλαδή της ΕΒΡΟΦΑΡΜΑΣ! Η ξενάγηση διήρκησε περίπου δυο ώρες, γιατί τους κουράσαμε με τις ερωτήσεις μας και τις διευκρινίσεις που ζητούσαμε σε κάθε σημείο. Δεν ήταν απλώς η διαστροφική περιέργεια του δημοσιογράφου… Ήταν περισσότερο η περηφάνια των Εβριτών, που ήθελαν να βεβαιωθούν ότι αυτό που συνέβαινε μπροστά στα μάτια τους και ήταν τόσο καλό, ήταν παράλληλα και αληθινό για να συμβαίνει στον δικό μας τόπο!
Χιλιάδες ζώα, σε απόλυτη ηρεμία! Επί δύο τουλάχιστον ώρες, δεν ακούσαμε ούτε ένα …«μουουου»! Έτσι δεν κάνει η αγελάδα; Αυτό δεν μας μάθαιναν όταν ήμασταν μικροί; Ακατάλληλος χώρος λοιπόν το CAMBUS, για να το μάθεις αυτό! Η εξήγηση ήταν απλή. Τα ζώα δεν είχαν κανέναν λόγο για να διαμαρτύρονται! Το … «απλανές βλέμμα της αγελάδος» ήταν παράλληλα και ευτυχισμένο.
«We love cows & milk» λένε στην ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ, όχι μόνο με την στενή έννοια του φιλόζωου, αλλά γιατί αγαπούν ξεκάθαρα αυτό που κάνουν και νιώθουν πολύ περήφανοι για το παραγόμενο προϊόν.
Με έμφαση μας εξήγησαν πως συνθέτουν καθημερινά το σιτηρέσιο των ζώων. Πρώτες ύλες, μη μεταλλαγμένες, αυστηρά επιλεγμένες από χωράφια του Έβρου. Αξιοποίηση δευτερογενών υλών από τα γειτονικά εκκοκκιστήρια, ακόμη και από την βιομηχανία ζάχαρης της Ορεστιάδας. Και ενώ άλλοι βρίσκουν την εύκολη λύση της σόγιας, ως βασικό συστατικό για την διατροφή των ζώων, στην ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ επιμένουν να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες Ισραηλινών διατροφολόγων και ειδικών ζωοτεχνών που έρχονται από διάφορες περιοχές του πλανήτη στη Μέστη, για να προσέξουν σχολαστικά και την τελευταία λεπτομέρεια. Μέχρι και ειδικός τεχνίτης για … «πετικιούρ», στα πόδια των αγελάδων, έρχεται τακτικά από το εξωτερικό, στη Μέστη! Όταν ο κ. Θανάσης Παπαζηλάκης διέκρινε την έκπληξή μας, έσπευσε να μας εξηγήσει: «Η σχέση μας με τα ζώα, δεν είναι σχέση εκμετάλλευσης αλλά συνεργασίας».
Στο υπερσύγχρονο αρμεκτήριο του CAMBUS, οι αγελάδες αρμέγονται τρεις φορές την ημέρα, αλλά ταυτόχρονα ελέγχονται και για την υγεία τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ολική μικροβιακή χλωρίδα στο γάλα που παράγεται στο CAMBUS, πριν φύγει για την τελική επεξεργασία στο εργοστάσιο στο Διδυμότειχο, είναι δέκα φορές πιο κάτω από το επιτρεπόμενο όριο που θέτουν οι Ευρωπαϊκοί κανονισμοί και η Ελληνική νομοθεσία.
Οι αγελάδες ζουν σε τεράστια υπόστεγα, χωρίς τοίχους γύρω τους, για να προστατεύονται τάχα από το κρύο. Είναι μια πρωτοποριακή κτηνοτροφική πρακτική που εφαρμόζουν στο CAMBUS γιατί έτσι αποφεύγουν τις πνευμονίες των ζώων και άλλες ζωονόσους. Η κοπριά με αερόβια κομποστοποίηση, χρησιμοποιείται για οργανική λίπανση από συνεργάτες γεωργούς της μονάδας. Ο σεβασμός της φύσης, για τους ανθρώπους της ΕΒΡΟΦΑΡΜΑΣ είναι πρωταρχικό μέλημα και καθημερινή πρακτική.
Σκηνές άγριας φύσης, ζήσαμε κι εμείς μαζί με τους ευγενικούς ξεναγούς μας. Σε χρόνο ελάχιστο στήθηκε η …«τραπεζαρία». Πάνω σε 6 μπάλες τριφύλλι κι ένα χάρτινο τραπεζομάντηλο από τον Χουσείν στις Σάππες, στρώθηκαν τα … συνοδευτικά του ούζου. Δίπλα μας η μικρή τεχνητή λίμνη που χρησιμεύει ως ασφάλεια σε περίπτωση διακοπής της υδροδότησης. Τίποτε δεν πρέπει και δεν μπορεί να διαταράξει την ομαλότητα στο CAMBUS!
Βλέπετε … εδώ παράγεται, το 3% του ελληνικού γάλακτος! Σε μια χώρα ελλειμματική σε γάλα, σε σχέση με τις ανάγκες της. Και το κάνουμε … «εμείς» εδώ στον Έβρο, για να κλέψουμε λίγη από την δικαιολογημένη περηφάνια των Παπαζηλάκιδων, που επιμένουν να δημιουργούν και να επενδύουν στον τόπο μας, χωρίς θόρυβο, όπως άλλωστε και … οι αγελάδες τους!!!
Σταύρος Αποστολίδης