Αρχική » Ελληνοαμερικανική συνεργασία για LNG με έδρα την Αλεξανδρούπολη

Ελληνοαμερικανική συνεργασία για LNG με έδρα την Αλεξανδρούπολη

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Στα «σκαριά» βρίσκεται ελληνοαμερικανική συνεργασία στον τομέα του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), η οποία ενδέχεται να ανακοινωθεί κατά την επικείμενη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, στην Αθήνα μέσα στον Νοέμβριο.
Το σχέδιο, σύμφωνα με την Καθημερινή, βασίζεται στην αξιοποίηση του αδειοδοτημένου από το 2011 σχεδίου για εγκατάσταση τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη της εταιρείας Gastrade, που ανήκει στον όμιλο Κοπελούζου και έχει ενταχθεί στα έργα προτεραιότητας της Ε.Ε. Η αξιοποίηση και διαχείριση του τερματικού αυτού σταθμού LNG προβλέπεται να γίνει μέσω ενός κοινοπρακτικού σχήματος στο οποίο θα συμμετέχουν η Gastrade, η ΔΕΠΑ και η αμερικανική εταιρεία Cheniere Energy.

Πρόκειται για την πρώτη αμερικανική εταιρεία που θα εξάγει LNG από σχιστολιθικό αέριο στις αρχές του νέου έτους και η οποία έχει ήδη κλείσει συμβόλαια με μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες. H Cheniere Energy, με επικεφαλής τον λιβανικής καταγωγής Σαρίφ Σουκί, θα τροφοδοτεί τον τερματικό σταθμό της Αλεξανδρούπολης με σχιστολιθικό αέριο, το οποίο προηγουμένως θα το έχει επανυγροποιήσει στις εγκαταστάσεις της στη Βόρεια Αμερική. Από την Αλεξανδρούπολη, το αμερικανικό αέριο θα φτάνει στη Βουλγαρία μέσω του διασυνδετήριου αγωγού IGB και στη συνέχεια, μέσω της διασύνδεσης Βουλγαρίας – Ρουμανίας, σε όλες τις χώρες των Ανατολικών Βαλκανίων. Για τα Δυτικά Βαλκάνια φαίνεται ότι θα αξιοποιηθεί ο σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου που αναπτύσσεται στην Κροατία (Adria LNG).
Στο σχέδιο είχε αναφερθεί ακροθιγώς ο κ. Κέρι κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι η Β. Ελλάδα μπορεί να καταστεί περιφερειακός ενεργειακός κόμβος με την κατασκευή σταθμού LNG.
To πρότζεκτ, στον βαθμό που υλοποιηθεί, θα δώσει σάρκα και οστά στη στρατηγική απεξάρτησης των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης από τη Ρωσία, την οποία οι ΗΠΑ στήριξαν αρχικά με το σχέδιο Nabucco και στη συνέχεια με τον Tap ως πιο ρεαλιστική λύση. Ωστόσο, ο σταθμός της Αλεξανδρούπολης θα διασφαλίσει πολύ νωρίτερα από τον Τap εναλλακτική πηγή τροφοδοσίας.

 

Πηγή: Εφημερίδα «Καθημερινή»

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας