Αρχική » Μειώμενη κατά 40% η καλλιέργεια σκόρδου στον Έβρο

Μειώμενη κατά 40% η καλλιέργεια σκόρδου στον Έβρο

από statusradio.gr
0 σχόλιο
Μειωμένη σε ποσοστό ως και 40% εκτιμάται πως θα είναι η φετινή καλλιέργεια σκόρδου στη Νέα Βύσσα Έβρου, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων που πλημμύρισαν τα χωράφια, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού της περιοχής Αναστάσιο Γιακμογλίδη.
Όπως ανέφερε ακόμη ο ίδιος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η οικονομική κρίση έχει περιορίσει σημαντικά τη ζήτηση στο σκόρδο, οι τιμές του οποίου κυμαίνονται, ωστόσο, σε υψηλά επίπεδα -ήτοι 2,30-2,50 ευρώ/κιλό, όταν την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι διαμορφώνονταν σε 2 ευρώ/κιλό.
Παρά την περιορισμένη ζήτηση, η καλλιέργεια σκόρδου κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στην περιοχή, αφού σήμερα οι 150 παραγωγοί μέλη του συνεταιρισμού (από 35 το 2014), καλλιεργούν 3.000 στρέμματα σκόρδου έναντι 1.000 στρεμμάτων το 2014 και με την απόδοση να κυμαίνεται στα 1,200 κιλά/στρέμμα.
Πολύ υψηλό είναι το κόστος παραγωγής του σκόρδου, αφού σύμφωνα με τον κ. Γιακμογλίδη, φτάνει τα 1.000 – 1.100 ευρώ το στρέμμα.
Τα σκόρδα διατίθενται στην αγορά σε πλεξάνες των 25 τεμαχίων ή σε μεμονωμένα κεφάλια, σε συσκευασία χαρτοκιβωτίου, σακιού και τελάρου των 80-100 και 200 τεμαχίων, καθώς και σε συσκευασίες των τριών ή τεσσάρων τεμαχίων.

Στη Νέα Βύσσα εντοπίζεται η μεγαλύτερη καλλιεργούμενη έκταση σκόρδου της Ελλάδας και η περιοχή δίνει το 70% της ελληνικής παραγωγής σκόρδου.

Υπογραμμίζεται ότι εκτός της εγχώριας αγοράς, ο Συνεταιρισμός διαθέτει ποσότητες σκόρδου σε Κύπρο, Γερμανία και Αυστραλία «αν και φέτος με τα capital controls και την κατάσταση στη χώρα μας γενικότερα, αντιμετωπίζουμε μεγάλα προβλήματα σε ό,τι αφορά τις εξαγωγικές μας επιδόσεις».
Μιλώντας για τον ανταγωνισμό με το σκόρδο Κίνας, Βραζιλίας και Χιλής, ο κ. Γιακμογλίδης σημείωσε ότι ναι μεν είναι σκληρός, αλλά «μόλις γίνει η ποιοτική σύγκριση των κινέζικων με τα δικά μας σκόρδα, σίγουρα δεν είναι αποτρεπτικό στο να επιλέξει κανείς τα ελληνικά σκόρδα Βύσσας«.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας