Αρχική » Δικαστική δικαίωση για πρώην εργαζόμενους στα πετρέλαια του Πρίνου

Δικαστική δικαίωση για πρώην εργαζόμενους στα πετρέλαια του Πρίνου

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Πρώην εργαζόμενοι και σήμερα συνταξιούχοι στα πετρέλαια της Καβάλας δικαιώνονται από το δικαστήριο έπειτα από 17 χρόνια και έχουν λαμβάνειν από τις εταιρείες Ελληνικά Πετρέλαια και Calfrac αποζημιώσεις 5 εκατ. ευρώ για εργατικές διαφορές εκείνης της εποχής.

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών δέχεται με την υπ’ αριθμόν 1428/2015 προσωρινή διαταγή του την προσφυγή συνολικά 163 συνταξιούχων, πρώην εργαζομένων στις εγκαταστάσεις του Πρίνου, και καλεί τις δύο εταιρείες να καταβάλουν ποσά από 14.000 έως 43.000 ευρώ στον καθένα.

Πρόκειται για οφειλές από μισθούς υπερημερίας για το χρονικό διάστημα από τις 8 Δεκεμβρίου 1998 ώς τις 8 Δεκεμβρίου 1999, όταν η εκμετάλλευση των πετρελαίων της Καβάλας (Πρίνος) ανήκε στην κοινοπραξία Εταιρεία Πετρελαίων Βορείου Αιγαίου North Aegean Petroleum Company.

Στην κοινοπραξία της εκμετάλλευσης, όπως και στην ανενεργό σήμερα περιοχή του Θρακικού Πελάγους, η τότε ΔΕΠ είχε εισέλθει με νομοθετικές ρυθμίσεις του 1985 και του 1987 με ποσοστό που αρχικά ήταν της τάξης του 15%.

Τα Ελληνικά Πετρέλαια θεωρούνται ως διάδοχος της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου και η Calfrac της καναδικής Denison, ενώ στην ομόρρυθμη εταιρεία στην οποία έχει εξελιχθεί η κοινοπραξία μετέχουν τώρα με ποσοστά 35% – 65%.

Ο δικαστικός αγώνας των εργαζόμενων έχει ξεκινήσει από το 2000, όταν οι πρώην εργαζόμενοι είχαν ζητήσει να ακυρωθούν οι καταγγελίες των συμβάσεων εργασίας στις οποίες είχε προβεί τον Δεκέμβριο του 1998 η τότε ανάδοχος κοινοπραξία, η οποία στη συνέχεια είχε εγκαταλείψει τον Πρίνο.

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, με την απόφαση 705/2000 τους είχε δικαιώσει τότε, ωστόσο η απόφαση εφεσιβλήθηκε από τις εταιρείες για να ακολουθήσουν νέες αποφάσεις, η 4528/2008 του Εφετείου Αθηνών και, εν συνεχεία, η 868/2010 του Αρείου Πάγου, με τις οποίες οι πρώην εργαζόμενοι στα πετρέλαια δικαιώθηκαν.

Οπως πληροφορείται η «Εφ.Συν.», τα Ελληνικά Πετρέλαια έχουν καταθέσει αιτήσεις αναστολής και ανακοπής κατά της τελευταίας απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, οι οποίες έχει προγραμματιστεί να εκδικαστούν τον Σεπτέμβριο και τον Νοέμβριο αντίστοιχα.

Σε εξέλιξη βρίσκονται και άλλες δικαστικές υποθέσεις με παρεμφερές αντικείμενο, στις οποίες εμπλέκονται τόσο εργαζόμενοι εκείνης της περιόδου στα πετρέλαια του Πρίνου όσο και το ΙΚΑ.

 

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας