Αρχική » Ούτε να πιείς, ούτε να πλυθείς στο Διδυμότειχο!

Ούτε να πιείς, ούτε να πλυθείς στο Διδυμότειχο!

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Οι ανακοινώσεις για την ακαταλληλότητα του νερού στο Διδυμότειχο βγαίνουν σαν το χαλάζι, προκαλώντας αγανάκτηση και εκνευρισμό στους κατοίκους τόσο των χωριών όσο και του βασικού πολεοδομικού ιστού. Εκτός της τραγικής έλλειψης του νερού εδώ και μήνες, η Υγειονομική υπηρεσία της Ορεστιάδας, έκρινε ακατάλληλο το λιγοστό νερό που υπάρχει όχι μόνο για πόση αλλά ακόμη και για πλύσιμο. Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΔ Νίκος Καμάριος στη σημερινή εμφάνισή του στον STATUS σε πλήρη σύγχυση για τις αρμοδιότητές του και για την πηγή των ανακοινώσεων που εκδόθηκαν, δήλωσε ότι περιμένει αύριο τα εργαστηριακά αποτελέσματα των δειγμάτων από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, ώστε να διευκρινιστεί η ποιότητα του νερού. Είπε επίσης ότι καθημερινά ελέγχονται οι χλωριοτήρες στα αντλιοστάσια της ΔΕΥΑΔ και δεν μπόρεσε να εξηγήσει πως εντοπίστηκε ακαταλληλότητα του νερού σε μια γεώτρηση στο νότιο τμήμα της πόλης.

Ο πρώην Δήμαρχος της πόλης και αντιπολίτευση στο Δημοτικό Συμβούλιο σήμερα, Χρήστος Τοκαμάνης, είπε ότι προφανώς και υπήρξε πλημμελής έλεγχος των χλωριοτήρων που προκάλεσαν τα σημερινά αποτελέσματα και είπε ότι και στη δική του οικογένεια προκλήθηκαν δυσεντερίες από την κατανάλωση του νερού.

Ν. Καμάριος:

Χ. Τοκαμάνης:

Οι ανακοινώσεις που εξέδωσε ο Περιφερειάρχης ΑΜΑΘ, Γιώργος Παυλίδης: 

Επιτρέπεται η χρήση μόνο για καθαριότητα χώρων. Κάθε άλλη χρήση του νερού απαγορεύεται.

Απόφαση του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Γιώργου Παυλίδη, ύστερα από αποτελέσματα σε δείγματα νερού, τα οποία λήφθηκαν από τα δίκτυα ύδρευσης των οικισμών Πυθίου, Ρηγίου και Ψαθάδων του δήμου Διδυμοτείχου, περιλαμβάνει:
1. Περιορισμό για προληπτικούς λόγους, της χρήσης του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης από τα δίκτυα ύδρευσης των οικισμών Πυθίου, Ρηγίου και Ψαθάδων στις λοιπές χρήσεις, της χρήσης αυτού ως πόσιμου, τη μαγειρική, την ατομική υγιεινή.
2. Ο Δήμος Διδυμοτείχου, σαν υπεύθυνος σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της νομοθεσίας οφείλει:
• Να ενημερώσει το καταναλωτικό κοινό και τις επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών για την αποτροπή χρήσης του νερού του Δημοτικού δικτύου, στους αναφερόμενους οικισμούς, για πόση, την παρασκευή τροφίμων, την ατομική Υγιεινή και καθαριότητα και τον περιορισμό της χρήσης αυτού μόνο για τις λοιπές οικιακές ή άλλες χρήσεις (καθαριότητα χώρων, πότισμα κ.τ.ο.).
• Να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση της έλλειψης υδροδότησης των κατοίκων των οικισμών μεριμνώντας για την τροφοδοσία τους με πόσιμο νερό σε ποσότητα επαρκή για τις ανάγκες του υδρευόμενου πληθυσμού και κατάλληλης ποιότητας, απαλλαγμένο δηλαδή από κάθε υγειονομικό κίνδυνο (λ.χ. εμφιαλωμένα, μεταφορά με βυτία).
• Να ελέγξει το σύστημα χλωρίωσης του νερού, πραγματοποιώντας μετρήσεις υπολειμματικού χλωρίου σε διάφορα σημεία του δικτύου ύδρευσης διασφαλίζοντας ότι τηρούνται οι τιμές που προβλέπονται στην σχετική νομοθεσία.
• Να ελέγξει το δίκτυο ύδρευσης συνολικά για τη διαπίστωση τυχόν φθορών και βλαβών και να φροντίσει για την άμεση επιδιόρθωση ή αντικατάσταση, όπου επιβάλλεται.
• Να πραγματοποιήσει σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές (Τμήμα Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Ορεστιάδας) υγειονομική αναγνώριση των συστημάτων υδροληψίας και υδροδότησης των οικισμών, παρέχοντας τα απαραίτητα μέσα και στοιχεία που θα διευκολύνουν το έργο τους.
• Να προβεί στην πραγματοποίηση επαναλαμβανόμενων δειγματοληψιών σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα αποστέλλοντας στο Τμήμα Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Ορεστιάδας, τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων.
• Να ενημερώνει το Τμήμα Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Ορεστιάδας, για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ζητήματος.
3. Η απόφαση ισχύει μέχρι να διαπιστωθεί η οριστική εξάλειψη του προβλήματος και αίρεται με νεότερη και μετά από σχετική εισήγηση του Τμήματος Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Ορεστιάδας, το οποίο και θα ασκεί στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του εποπτικό έλεγχο και θα παρακολουθεί, πραγματοποιώντας και δειγματοληψίες, τις μικροβιολογικές παραμέτρους στο πόσιμο νερό των ανωτέρω οικισμών.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας