Αρχική » Αγαπητέ Βουλευτή: Και ο Τοψίδης σου στέλνει επιστολή…

Αγαπητέ Βουλευτή: Και ο Τοψίδης σου στέλνει επιστολή…

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Με επιστολή του στους νέους βουλευτές Έβρου, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλος Τοψίδης, αναφέρεται σε 12 σημεία, τα οποία επηρεάζουν την οικονομική ζωή του νομού και πρέπει να επιλυθούν. Μεταξύ των προβλημάτων, είναι η επιστροφή του 12% στις επιχειρήσεις, οι χρεώσεις της ΑΕΠΙ, οι φορολογικοί συντελεστές, οι τιμές των καυσίμων, οι μεταφορές και ο ζεόλιθος.

Στο μεταξύ ακόμη μία επιστολή, έλαβαν οι νεοεκλεγέντες βουλευτές του Έβρου. Αποστολέας είναι ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Αλεξανδρούπολης ΑΝΑΣΑ  Παύλος Μιχαηλίδης και αναφέρεται σε ζητήματα που απασχολούν το δήμο, όπως η μονάδα LNG, η ΜΕΑ στον Άβαντα και οι εκτάσεις που ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ.

Η επιστολή του Χ. Τοψίδη:

Κύριοι Βουλευτές,

Με την ευκαιρία ανάληψης των καθηκόντων σας, η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Έβρου στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου, ως συμβουλευτικού οργάνου της πολιτείας, θεωρεί σκόπιμο να σας ενημερώσει για τα ζητήματα που απασχολούν τον επιχειρηματικό κόσμο του νομού, ώστε από κοινού να εργαστούμε για την αναστροφή της ύφεσης και την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων της περιοχής.

1)Διευθέτηση των προβλημάτων που έχουν ανακύψει, αναφορικά με τις κρατικές ενισχύσεις προς τις μεταποιητικές επιχειρήσεις και το ενδεχόμενο ανάκτησής τους και την οριστική κατάργηση της ανάκτησης επιδότησης επιτοκίου.

2)Καταβολή της επιδότησης του 12% του κόστους μισθοδοσίας των επιχειρήσεων για τα έτη 2010 (β’ εξάμηνο) έως 2014. Το εν λόγω ζήτημα αποτελεί συλλογική απαίτηση των επιχειρήσεων της Θράκης, οι οποίες έχουν ήδη υποστεί οικονομική βλάβη από την σημαντική καθυστέρηση της καταβολής της συγκεκριμένης επιδότησης. Για το συγκεκριμένο θέμα έχουν γίνει

 πολλαπλές παρεμβάσεις στα αρμόδια υπουργεία και τον ΟΑΕΔ, χωρίς δυστυχώς μέχρι σήμερα να διευθετηθεί το ζήτημα, εις βάρος των επιχειρήσεων

3)Αναστολή Λειτουργίας του Εργοστασίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης Ορεστιάδας. Η πρόσφατη απόφαση για την αναστολή λειτουργίας του ζαχαρουργείου της Ορεστιάδας θα επιφέρει σοβαρότατο πλήγμα, όχι μόνο στους εργαζομένους και τις οικογένειές τους, αλλά και σε πλήθος επαγγελματιών που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τη λειτουργία του εργοστασίου.

4)Ρύθμιση των οφειλών των ελεύθερων επαγγελματιών προς τον ΟΑΕΕ, άρση των κατασχέσεων και των ποινικών διώξεων. Αποτελεί, ίσως, το ζήτημα που απασχολεί το σύνολο των επαγγελματιών της περιοχής, οι οποίοι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στην καταβολή των ασφαλιστικών τους εισφορών. Παρά το πλήθος υπομνημάτων και προτάσεων προς τα αρμόδια υπουργεία, μέχρι και σήμερα, δεν έχει εξευρεθεί μια βιώσιμη λύση που θα δώσει στους επαγγελματίες την ευκαιρία να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς τον Οργανισμό.

5)Θεσμοθέτηση μειωμένων φορολογικών συντελεστών, έτσι ώστε, η Π.Ε Έβρου να εξισωθεί φορολογικά με τις άλλες γειτονικές οικονομίες (Τουρκία, Βουλγαρία), όπου η φορολογία των επιχειρήσεων είναι σημαντικά χαμηλότερη, γεγονός που καθιστά τις επιχειρήσεις του Έβρου μη ανταγωνιστικές.

6)Μείωση των τελών κυκλοφορίας για τα Φ.Ι.Χ και Φ.Δ.Χ, όταν η έδρα της επιχείρησης βρίσκεται στον Νομό Έβρου και επιστροφή (μερική ή ολική) του φόρου στα καύσιμα κίνησης για μια συγκεκριμένη ποσότητα, ανά όχημα κατ’ έτος.

7)Σύνδεση των μεταποιητικών επιχειρήσεων με το φυσικό αέριο. Με το έργο αυτό θα επιτευχθεί μείωση συνολικά στην παραγωγή των βιοτεχνικών και βιομηχανικών επιχειρήσεων της ακριτικής περιοχής μας, η οποία θα επηρεάσει σημαντικά και την ανταγωνιστικότητα των παραγόμενων προϊόντων. 

8)Ιδιαίτερη χρηματοδοτική ενίσχυση στην δημιουργία και λειτουργία μεταποιητικών μονάδων που δραστηριοποιούνται στην μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων (σκόρδο, όσπρια, σιτηρά κλπ) και κτηνοτροφικών προϊόντων (αλλαντικά, γαλακτοκομικά, ζωοτροφές κα) που παράγονται στην οικονομία του Έβρου.

9)Τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου για τις αμοιβές και τους τρόπους είσπραξης των πνευματικών δικαιωμάτων από την αστική εταιρεία ΑΕΠΙ. Πρόκειται για ένα από τα χρόνια προβλήματα της επιχειρηματικής κοινότητας, δεδομένων των υψηλών αμοιβών και της διακριτικής ευχέρειας που έχει δοθεί στην συγκεκριμένη εταιρία για τον καθορισμό των αμοιβών και των διαδικασιών είσπραξης αλλά και του μοναδικού παραδείγματος στην ελληνική νομοθεσία όπου επιτρέπεται η χρήση της Ελληνικής Αστυνομίας για ιδιωτικές διαφορές.

10)Κατασκευή περιφερειακού για την σύνδεση της Εγνατίας Οδού με το λιμάνι και την ΒΙΠΕ. Το συγκεκριμένο έργο, το οποίο ήδη έχει ανακοινωθεί από τον απερχόμενο υπουργό μεταφορών κ. Χρυσοχοΐδη, αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για την αναπτυξιακή πολιτική της περιοχής μας, ιδιαίτερα μέσα από την δημιουργία διαμετακομιστικών κέντρων.

11)Ηλεκτροκίνηση των τραίνων Θεσσαλονίκης – Ορμενίου. Το υψηλό κόστος μεταφοράς των προϊόντων που παράγονται στην περιοχή μας καθιστά τις επιχειρήσεις μας μη ανταγωνιστικές τόσο στο εσωτερικό όσο και στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον. Το συγκεκριμένο έργο δύναται να ανακουφίσει όλες τις επιχειρήσεις του νομού μας που διαθέτουν τα προϊόντα τους και εκτός νομού, βελτιώνοντας σημαντικά το κόστος μεταφοράς.

12)Αξιοποίηση του φυσικού ζεόλιθου. Η παραγωγή ζεόλιθου θα έχει οπωσδήποτε θετικές επιπτώσεις στην επαγγελματική και οικονομική κίνηση της περιοχής μας. Παρά το ενδιαφέρον που έχει υπάρξει για την επένδυση αυτή, μέχρι και σήμερα, δεν έχουν αξιοποιηθεί τα κοιτάσματα της περιοχής.

Κύριοι βουλευτές,

Ευελπιστώ ότι στο προσεχές χρονικό διάστημα μέσα από κοινές δράσεις και ενέργειές θα πετύχουμε την υλοποίησή τους με στόχο την ανάκαμψη της τοπικής επιχειρηματικότητας και οικονομίας.

Το Επιμελητήριο Έβρου παραμένει στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση ή αρωγή θεωρήσετε απαραίτητη και στο πλαίσιο αυτό θεωρούμε αναγκαία μια συνάντηση μαζί σας, όπου θα έχουμε την ευκαιρία να σας ενημερώσουμε συνολικά για τα ζητήματα του επιχειρηματικό κόσμου του Νομού Έβρου.

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΟΨΙΔΗΣ

 

Η επιστολή του Π. Μιχαηλίδη:

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ “ΑΝΑ.Σ.Α”ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ Ν.ΕΒΡΟΥ

«Μετά τα αποτελέσματα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου,θα θέλαμε να εκφράσουμε τα θερμά συγχαρητήρια μας για την εκλογή σας ως βουλευτές του νομού Έβρου, ευχόμενοι  καλή δύναμη και κάθε επιτυχία στην εκπλήρωση των υψηλών ευθυνών που αναλαμβάνετε, δεδομένης της δύσκολης οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής συγκυρίας. Είμαστε βέβαιοι πως θα υπηρετήσετε με ειλικρίνεια, εντιμότητα, συνέπεια και υπευθυνότητα τα συμφέροντα της Χώρας και του Νομού μας, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην προώθηση και επίλυση σημαντικών τοπικών προβλημάτων. Σε αυτήν την προσπάθειά σας και όσο αφορά τον Δήμο Αλεξανδρούπολης θα είμαστε στο πλευρό σας, προσβλέποντας σε μια γόνιμη και εποικοδομητική συνεργασία με τις εξής επισημάνσεις:

Τα αναπτυξιακά έργα και οι μεγάλες επενδύσεις που προσφέρουν  θέσεις εργασίας θα πρέπει να είναι ευπρόσδεκτες αρκεί να γίνονται με διαφάνεια και να εξασφαλίζουν τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας, των εργαζομένων και με τον απαραίτητο σεβασμό στο περιβάλλον.

Αυτό που όμως θεωρούμε εξίσου σημαντικό για την ανασυγκρότηση και την επανεκκίνηση της οικονομίας μας είναι η ανάδειξη και η στήριξη του  παραγωγικού δυναμικού της περιοχής μας με την τόνωση της καινοτομίας, της ανταγωνιστικότητας αλλά και της ενθάρρυνσης δημιουργικών πρωτοβουλιών προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Σας θέλουμε συμπαραστάτες  στην τοπική ανάπτυξη (επιχειρηματικότητα, τουρισμός, πολιτισμός, τοπικά προϊόντα κτλ.) αλλά και στην ανάπτυξη αποτελεσματικού ανθρώπινου δυναμικού, τομείς στους οποίους πρέπει να στραφεί η τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες.

Όσο αφορά σε συγκεκριμένα θέματα που σας έθεσε ο δήμαρχος της Αλεξανδρούπολης, η δική μας θέση είναι η εξής:

 Α. Σύμφωνα με την 19/2012 απόφαση (αναρτημένη στο διαύγεια) της Εκτελεστικής Επιτροπής του δήμου (αποτελείται από τον δήμαρχο και τους 6 αντιδημάρχους)  αποτελεί πρόθεση και στόχο της σημερινής δημοτικής αρχής, η “αξιοποίηση”όλης της έκτασης του κάμπινγκ, της πλαζ του ΕΟΤ , του πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής και των γηπέδων του Εθνικού, με την δημιουργία μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδος μέσω διεθνούς διαγωνισμού!!!

Μετά όμως την μεθόδευση ξεπουλήματος από την προηγούμενη συγκυβέρνηση (την οποία και υποστήριξε με πάθος ο κύριος Λαμπάκης) με την πρόσφατη μεταβίβαση του συγκεκριμένου χώρου από τον ΕΟΤ στο ΤΑΙΠΕΔ με σκοπό την προσέλκυση επενδυτών για επίσης ξενοδοχειακή εκμετάλλευση, ο δήμαρχος της Αλεξανδρούπολης βλέποντας πως χάνει τον “έλεγχο” του συγκεκριμένου “φιλέτου”, έβαλε και πάλι τον δήθεν επαναστατικό του προσωπείο.

Θυμήθηκε ξαφνικά πως “αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των δημοτών, αλλά και των Εβριτών γενικότερα”, όπως ο ίδιος σας επισήμανε στην πρόσφατη επιστολή του, ζητώντας παράλληλα την μεταβίβαση της κυριότητας αυτών  των χώρων προς τον Δήμο Αλεξανδρούπολης.

Τα ίδια ακριβώς προσφάτως είχε ψευδώς αναφέρει και ζητήσει σε ανάλογη επιστολή του προς τον τέως Πρωθυπουργό!!!

Σκοπός του κυρίου Λαμπάκη όπως και της προηγούμενης κυβέρνησης δεν ήταν η κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ, εξάλλου και το σχετικό ψήφισμα για την κατάργησή του που επικαλείται, προήλθε και παρά την δική του διαφωνία από την επίμονη δική μου εισήγηση ως εκλεγμένο μέλος του ΔΣ του περιφερειακού οργάνου της ΠΕΔ, παρουσία όλων των δημάρχων της Περιφέρειας (το σχετικό ψήφισμα και τα πρακτικά της συνεδρίασης είναι αναρτημένα στο διαύγεια)!!!

Αυτό που τον ενδιαφέρει δυστυχώς είναι να περιέλθει ο χώρος στην κυριότητα του δήμου με σκοπό να εφαρμόσει την δική του ειλημμένη απόφαση και να είναι αυτός που θα “διαχειριστεί” την εκποίησή του σε ξενοδοχειακή μονάδα!!!

 Β. Όπως πρόσφατα αποφασίσθηκε στην Περιφέρεια Αττικής παρακαλούμε όπως και εσείς μεριμνήσετε για την κατάργηση της σχεδιαζόμενης μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ) στην περιοχή του Άβαντα μέσω ΣΔΙΤ(συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα), την οποία προωθούσε η προηγούμενη κυβέρνηση με τις “ευλογίες”του δημάρχου Αλεξανδρούπολης με μοναδικό σκοπό την εκχώρηση της διαχείρισης των απορριμμάτων στα μεγάλα εργολαβικά-επιχειρηματικά συμφέροντα.

Επιπλέον εφιστούμε της προσοχή σας για την αιτιολογική έκθεση που πέρασε από το προηγούμενο Κοινοβούλιο σε πρόσφατο νομοσχέδιο, σύμφωνα με την οποία δημιουργείται υποχρεωτική δέσμευση ανταποδοτικών τελών για την κάλυψη του ελάχιστου κόστους που θα ορίσει ο κάθε ανάδοχος της ΣΔΙΤ και κατά προτεραιότητα άμεση είσπραξη από τη ΔΕΗ ή εισπρακτική εταιρεία χωρίς να χρειάζεται καμία άλλη απόφαση ή υπογραφή.

Ανταυτού θα πρέπει να εναρμονιστούμε με ένα νέο Εθνικό και Περιφερειακό σχεδιασμό βασισμένο στην εμπειρία της Ευρώπης που πρωτοστάτησε και πρωτοστατεί στη ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων και που έχει καθιερώσει τη “Διαλογή στην Πηγή” ως απαραίτητο στοιχείο για μια αποδοτική ανακύκλωση.

 Γ. Όσο αφορά την μονάδα του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) συμφερόντων του ομίλου Κοπελούζουστην θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης, θα πρέπει να αναδειχθούν και να εξετασθούν με πλήρη διαφάνεια όλοι οι παράμετροι μιας τέτοιας επένδυσης και αν τελικά αποφασισθεί η κατασκευή της θα πρέπει να διασφαλισθούν τα μέγιστα αντισταθμιστικά οφέλη προς την τοπική κοινωνία, σε αντίθεση με ότι ακριβώς συμβαίνει σήμερα.

 

Παύλος Α. Μιχαηλίδης

Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης

“ΑΝΑ.Σ.Α.”

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας