Αρχική » Αποκτά πυρηνικά όπλα η Τουρκία;

Αποκτά πυρηνικά όπλα η Τουρκία;

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Συναγερμό στις Ελληνικές υπηρεσίες, στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να σημάνει το δημοσίευμα της έγκριτης Ιαπωνικής εφημερίδας Asahi Shimbun με τίτλο «Japan’s energy pact with Turkey raises nuclear weapons concerns», (Το ενεργειακό σύμφωνο της Ιαπωνίας με την Τουρκία εγείρει ανησυχίες πυρηνικών όπλων), σύμφωνα με δημοσίευμα του strategyreports.wordpress.com

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ʼγκυρα ζήτησε και πέτυχε, στη σύμβαση για την κατασκευή του δεύτερου πυρηνικού σταθμού της, την προσθήκη ενός όρου που επιτρέπει τον εμπλουτισμό ουρανίου και την εξαγωγή πλουτωνίου από χρησιμοποιημένο πυρηνικό καύσιμο!

Το δημοσίευμα επικαλείται ανώνυμο αξιωματούχο του υπουργείου Εξωτερικών της Ιαπωνίας, σύμφωνα με τον οποίο ο όρος αυτός προστέθηκε εκ των υστέρων και κατ’ απαίτηση της κυβέρνησης της Τουρκίας στη σύμβαση ύψους 22 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Ιαπωνική εταιρία Mitsubishi Heavy Industries και τη Γαλλική εταιρία Areva, για την κατασκευή του δεύτερου πυρηνικού σταθμού της Τουρκίας, στη Σινώπη του Εύξεινου Πόντου, που υπεγράφη τον Μάιο του 2013 στην ʼγκυρα, παρουσία των πρωθυπουργών της Ιαπωνίας Shinzo Abe και της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan.

Η προσθήκη αυτού του όρου έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στην Ιαπωνία καθώς έρχεται σε αντίθεση με την πολιτική της Μη Διάδοσης Πυρηνικών Όπλων που ακολουθεί η χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Η επίμαχη διάταξη που επιτρέπει (δημιουργεί τις προϋποθέσεις) για την ανάπτυξη και κατασκευή πυρηνικών όπλων από την Τουρκία, αναμένεται να τεθεί σύντομα προς έγκριση από την Ιαπωνική Βουλή.

Από την στιγμή που το Κοινοβούλιο της Ιαπωνίας εγκρίνει το άρθρο της σύμβασης για τον εφοδιασμό του πυρηνικού εργοστασίου (που θα κατασκευάσει η Γαλλο-Ιαπωνική κοινοπραξία), με χρησιμοποιημένο καύσιμο σε ατομικές βόμβες που αποσύρονται, ανοίγει ο δρόμος για απόκτηση πυρηνικών όπλων από την Τουρκία.

Η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια πραγματικότητα, την οποία θα πρέπει πάση θυσία να εμποδίσει να πραγματοποιηθεί, συμπεριλαμβανόμενης οποιασδήποτε δράσης. Εκτός και αν η Ελλάδα αποφασίσει να αποκτήσει και αυτή εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση πυρηνικού καυσίμου, που θα της δίνουν τη δυνατότητα ανάπτυξης και πυρηνικών όπλων. Φίλους (Ισραήλ, Ρωσία) που θα ήταν πρόθυμοι να την βοηθήσουν προς την κατεύθυνση αυτή, διαθέτει προς το παρόν.

Γιώργος Κεραμάρης

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας