Αρχική » Αυξημένος ο κίνδυνος πυρκαγιών στον Έβρο το φετινό καλοκαίρι.

Αυξημένος ο κίνδυνος πυρκαγιών στον Έβρο το φετινό καλοκαίρι.

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Την έντονη ανησυχία τους εκφράζουν φορείς του Έβρου για τον αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιών το φετινό καλοκαίρι. Από τη μία, η κακή οικονομική κατάσταση της χώρας που έχει επηρεάσει τα κονδύλια για την αντιπυρική προστασία και από την άλλη ο μαρασμός των αγροτικών και κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων, έχει ως αποτέλεσμα οι δασικές εκτάσεις του νομού μας να κρύβουν εντός τους «βόμβες» έτοιμες να εκραγούν.
Από την άλλη, οι προσλήψεις των εποχικών πυροσβεστών που θα ενισχύσουν σημαντικά το έργο των κατά τόπους πυροσβεστικών υπηρεσιών, εγκρίθηκαν μόλις προχθές, κι ας βρισκόμαστε ήδη στα μέσα Ιουνίου. Συγκεκριμένα, στην πυροσβεστική υπηρεσία Αλεξανδρούπολης, όπου, σύμφωνα με τον διοικητή Κωνσταντίνο Κούκουρα, οι εποχικοί θα αποτελέσουν σημαντική ενίσχυση, λόγω και της μείωσης του προσωπικού κατά πέντε άτομα που έφυγαν με συνταξιοδότηση.
Το σημαντικότερο δασικό οικοσύστημα του νομού μας και ένα από τα σημαντικότερα όλης χώρας, το δάσος της Δαδιάς, βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή της προστασίας. Όπως σημειώνει ο φορέας διαχείρισης του δάσους, η καύσιμη ύλη που έχει συγκεντρωθεί εδώ και χρόνια εντός των δασών και δασικών εκτάσεων, αλλά και περιμετρικά των οικισμών, λόγω της μείωσης της κτηνοτροφίας και των αγροτικών δραστηριοτήτων, αποτελεί σημαντικό παράγοντα που αν συνδυαστεί με τους ισχυρούς ανέμους, αυξάνουν τον κίνδυνο των πυρκαγιών. Ειδικότερα, η κατάσταση φέτος στην Ελλάδα δεν είναι ενθαρρυντική γιατί σημειώθηκαν έντονες βροχοπτώσεις στην ανοιξιάτικη περίοδο με αποτέλεσμα την ανάπτυξη υψηλής χορτολιβαδικής βλάστησης, η οποία τώρα το καλοκαίρι μπορεί να μετατραπεί σε ιδιαίτερα εύφλεκτη καύσιμη ύλη.
Για τον λόγο αυτό, ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου, που έχει συσταθεί με σκοπό την προστασία και διαχείριση των φυσικών πόρων της ομώνυμης προστατευόμενης περιοχής, εφιστά την ιδιαίτερη προσοχή των ντόπιων κατοίκων αλλά και των επισκεπτών στις καθημερινές τους δραστηριότητες στην ύπαιθρο καθότι η πρόληψη πρέπει να είναι βασική προτεραιότητα όλων μας. Η μείωση και η εξάλειψη ακόμη των κινδύνων που μπορεί να προκαλέσουν δασικές πυρκαγιές είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος αντιμετώπισης τους.
Από την φετινή αντιπυρική περίοδο ο Φορέας Διαχείρισης θα έχει στην διάθεση του 4 οχήματα για την μεταφορά εξοπλισμού και προσωπικού μέσα στο δάσος.
Στα μέτρα πρόληψης δασικών πυρκαγιών περιλαμβάνονται και οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο Φορέας. Μια από αυτές είναι η εκπαίδευση 20 εθελοντών, η οποία αποτελείται κυρίως από ντόπιους κατοίκους, γνώστες της περιοχής του Εθνικού Πάρκου. Η ομάδα αυτή θα λάβει εκπαίδευση σε πρώτες βοήθειες και βασικές αρχές αντιμετώπισης δασικών καταστροφών όπως οι δασικές πυρκαγιές, ώστε, όταν κληθεί, να συνδράμει προληπτικά στο έργο των περιπολιών για πυροπροστασία και στην επικουρία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Η δράση αποτελεί τμήμα ενός συνολικού προγράμματος σε θέματα αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και κυρίως δασικών πυρκαγιών, που θα υλοποιηθεί σε διάστημα 2ετίας.
Επίσης, στα πλαίσια της συνεργασίας με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και πιο συγκεκριμένα το πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σουφλίου ο Φορέας Διαχείρισης έχει πραγματοποιήσει τις απαραίτητες ενέργειες για την προμήθεια εξοπλισμού τον οποίο θα διαθέσει προς την Πυροσβεστική για να διευκολύνει το έργο της πρόληψης.Αναμένεται η ενίσχυση του προσωπικού του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου με 3 επόπτες – φύλακες και 3 εργάτες φύλακες ώστε να καταστεί αποτελεσματικότερη η πρόληψη και προστασία του Εθνικού Πάρκου τόσο από τον κίνδυνο των δασικών πυρκαγιών όσο και από άλλους κινδύνους και τον έλεγχο έργων και δραστηριοτήτων (ανεξέλεγκτη διάθεση απορριμμάτων, αμμοληψίες, κίνηση οχημάτων σε μέρες με υψηλό δείκτη επικινδυνότητας κλπ).
Tην ανησυχία του για τις σοβαρές ελλείψεις και τη γενικότερη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η πυροπροστασία των ελληνικών δασών ενόψει της καλοκαιρινής σεζόν, εκφράζει σε ανακοίνωσή του το WWF Ελλάς.
«Τεράστιες είναι οι ελλείψεις σε υλικό εξοπλισμό (π.χ. λάστιχα πυροσβεστικών οχημάτων) και αρκετοί οι προβληματισμοί ως προς το αξιόμαχο του επίγειου και εναέριου στόλου δασοπυρόσβεσης, λόγω της παλαιότητάς του και των προβλημάτων που προκύπτουν στη συντήρησή του. Η επίλυση των χρόνιων προβλημάτων που αφορούν στη χρήση των ιδιόκτητων πτητικών μέσων του Πυροσβεστικού Σώματος δεν επιλύει συνολικά τα προβλήματα ενός μηχανισμού που χωλαίνει. Παρότι οι ΟΤΑ έλαβαν εγκαίρως τους κατά 20% μειωμένους πόρους σε σχέση με την περσινή αντιπυρική περίοδο από τη ΓΓΠΠ για εργασίες αντιπυρικής προστασίας, η έλλειψη αξιολόγησης και διαφάνειας υποσκάπτει σοβαρά την αποτελεσματική χρήση τους για δασοπροστασία.
Παρότι υπάρχει επιτέλους κινητικότητα στην αξιοποίηση του επιχειρησιακού προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» για έργα αντιπυρικής προστασίας, σημαντικές γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και υποστελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών δυσχεραίνουν την υλοποίηση του. Επίσης, παρά τις εξαγγελίες για έγκαιρη διάθεση κονδυλίων για τις εργασίες πρόληψης από πιστώσεις του Πράσινου Ταμείου, οι υπηρεσίες δεν έχουν λάβει ακόμα τις σχετικές πιστώσεις, καθότι εκκρεμεί σχετική νομοθετική ρύθμιση. Χαρακτηριστικό είναι ότι λόγω της μη έγκαιρης διάθεσης πόρων για την κάλυψη δαπανών μετακίνησης των δασικών υπηρεσιών, τα οχήματά τους παραμένουν καθηλωμένα.
Η αναστολή πληρωμών προς τους Φορείς Διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, δεν τους επιτρέπει να συμμετέχουν ουσιαστικά στην πυροφύλαξη των ιδιαίτερα ευαίσθητων και σημαντικών αυτών περιοχών.
Σε κάθε περίπτωση, η δασοπροστασία στη χώρα μας δεν θα αναβαθμιστεί ποτέ ουσιαστικά, αν δεν υιοθετηθούν συγκεκριμένα βήματα που θα ορίζουν τη ριζική αλλαγή της νοοτροπίας μας. Μιας νοοτροπίας που εστιάζει στην καταστολή έναντι της πρόληψης, ενώ ταυτόχρονα χαρακτηρίζεται από έλλειψη έγκαιρου προγραμματισμού, μακροχρόνιου πλάνου και συνοχής».

Πηγή: Γνώμη Online

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας