Αρχική » Πνευματικά δικαιώματα για την Εθνικό Ύμνο της Ελλάδος ζητά Ιαπωνική Εταιρεία!

Πνευματικά δικαιώματα για την Εθνικό Ύμνο της Ελλάδος ζητά Ιαπωνική Εταιρεία!

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Πνευματικά δικαιώματα για την Εθνικό Ύμνο της Ελλάδος ζητά Ιαπωνική Εταιρεία!

Όποιος επιθυμεί να χρησιμοποιεί τον Εθνικό μας Ύμνο στο youtube θα πρέπει να πληρώνει δικαιώματα ή να επιτρέπει να χρησιμοποιούνται διαφημίσεις ώστε να πληρώνονται τα δικαιώματα στην εταιρεία που ισχυρίζεται πως τα έχει!!!

Το θέμα έγινε γνωστό όταν πρώην εργαζόμενοι της ΕΡΤ διαμαρτυρόμενοι για την ανακατάληψη του ραδιομεγάρου της Αγίας Παρασκευής από την αστυνομία, ανέβασαν στο youtube δελτίο ειδήσεων που έκλεινε με τον Εθνικό μας Ύμνο.
Μόλις ανέβηκε το βίντεο, ήρθε ειδοποίηση από το youtube, σύμφωνα με την οποία θα έπρεπε είτε να αφαιρεθούν τα ηχητικά τμήματα του βίντεο που περιείχαν πνευματικά δικαιώματα (ο Εθνικός Ύμνος), είτε να επιτραπεί στο youtube να παίζει στην αρχή του βίντεο (όπως συνηθίζει) διαφημίσεις, ώστε να αποδοθεί στον κάτοχο των δικαιωμάτων το ποσό που δικαιούται!!!

Σε ερώτημα προς το youtube για το ποιος είναι ο κάτοχος των δικαιωμάτων του Ελληνικού Εθνικού Ύμνου, η απάντηση ήταν πως ανήκουν στην Ιαπωνική εταιρεία IODA που ονομάζεται Orchard…

Ο γνωστός μουσικός παραγωγός ʼκης Έβενης, έγραψε ένα κατατοπιστικότατο άρθρο στο artexpress.gr διερευνώντας το θέμα. Φέρνει μάλιστα ως παράδειγμα παρόμοιο περιστατικό το 2007 με τον Τουρκικό Εθνικό Ύμνο και τη Γερμανική εταιρεία GEMA που ζητούσε πνευματικά δικαιώματα.

Ο νόμος 2121/93 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Α 25/4-3-1993 για την πνευματική ιδιοκτησία και τα συγγενικά δικαιώματα, φαίνεται να μην είναι ικανός να προστατεύσει τον Εθνικό μας Ύμνο.
Πνευματικά δικαιώματα υφίστανται καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής των δημιουργών και 70 χρόνια μετά τον θάνατο αυτών.
Εκτός και αν κάποιος (επιτήδειος) έχει δηλώσει κάτοχος και γι’ αυτό τίθεται θέμα από την Ιαπωνική ετιαρεία…

Για το λόγο αυτό θα πρέπει άμεσα το Υπουργείο Πολιτισμού, το Υπουργείο Εξωτερικών, ακόμη και η ίδια η προεδρία της Δημοκρατίας να λύσουν το θέμα.

Για την ιστορία να αναφέρουμε πως τη μουσική του Εθνικού μας Ύμνου έγραψε ο Νικόλαος Μάντζαρος και τους στοίχους ο Διονύσιος Σολωμός.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας