Αρχική » Το ΤΑΙΠΕΔ ξεπαγώνει τα σχέδια για την αποθήκη φυσικού αερίου στην Καβάλα

Το ΤΑΙΠΕΔ ξεπαγώνει τα σχέδια για την αποθήκη φυσικού αερίου στην Καβάλα

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Στα μέσα του 2019 θα αρχίσουν οι διαδικασίες από το ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση του φυσικού γεωλογικού κοιλώματος που προέκυψε στον Κόλπο της Καβάλας, στον χώρο του εξαντλημένου κοιτάσματος φυσικού αερίου που εκμεταλλεύεται η εταιρεία Energean Oil & Gas και το οποίο μπορεί να μετατραπεί σε μια μεγάλη αποθήκη φυσικού αερίου.

Οπως τόνισε στην παρέμβασή του στο Athens Investment Forum που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα το μέλος του ΔΣ Ριχάρδος Λαμπίρης, «το υπό εξάντληση υποθαλάσσιο κοίτασμα φυσικού αερίου της Νοτίου Καβάλας είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα». Μάλιστα, συνέδεσε το έργο με το νέο τοπίο που έχει διαμορφωθεί στην Ευρώπη.



«Είναι σημαντικές οι επενδύσεις που γίνονται στην Ευρώπη με στόχο την ενεργειακή αυτάρκεια και επάρκεια με άξονα το φυσικό αέριο, συνθέτοντας ένα ταχέως μεταλλασσόμενο σκηνικό. Σε αυτό το νέο τοπίο η Ελλάδα πρέπει να καταστεί ενεργειακός κόμβος φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Η επικράτηση των τριών εταιρειών του TAP στην πώληση του ΔΕ-ΣΦΑ με τόσο υψηλό τίμημα που ανήλθε σε 585 εκατ. ευρώ, και το δυνατό πρόγραμμα επενδύσεων στην εταιρεία, ύψους 330 εκατ., έως το 2023 είναι χαρακτηριστικά της γεωστρατηγικής σημασίας που έχει η χώρα μας» υπογράμμισε ο κ. Λαμπίρης.

«Το υπό εξάντληση υποθαλάσσιο κοίτασμα φυσικού αερίου ‘Νότιος Καβάλα” είναι για εμάς το επόμενο μεγάλο στοίχημα. Επιδίωξή μας είναι να αξιοποιηθεί ως υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου. Πρόκειται για μια υποδομή εθνικής σημασίας που έχει ήδη συμπεριληφθεί στον κατάλογο των Εργων Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (PCI), ο οποίος υιοθετήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2017 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη-μέλη στη συνάντηση των Περιφερειακών Ομάδων για τα PCI» προσέθεσε.

Το ΤΑΙΠΕΔ στην ιστοσελίδα του, περιγράφοντας την υποδομή, αναφέρει πως «το εν λόγω κοίτασμα, λόγω της γεωλογίας του, του μεγέθους του, της εγγύτητάς του με τη νότια δίοδο αγωγών, των υφιστάμενων υποδομών και της μοναδικότητάς του στην Ελλάδα, καθίσταται ιδανικό για την προτεινόμενη χρήση. Η υπόγεια αποθήκη της Νοτίου Καβάλας αποτελεί ενεργειακή υποδομή που θα ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού της ελληνικής αγοράς και θα βελτιώσει τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου των προμηθευτών φυσικού αερίου. Η εν λόγω υποδομή θα συμβάλει στη βελτιστοποίηση της λειτουργίας του (εξισορρόπηση φορτίου, gas hub) και θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της αγοράς φυσικού αερίου (ασφάλεια εφοδιασμού) σε εθνικό, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προς όφελος του τελικού καταναλωτή».

Το κοίτασμα «Νότιος Καβάλα» με επιφάνεια 5 τ.χλμ. βρίσκεται στον Κόλπο της Καβάλας, 11 χλμ. νότια του πετρελαϊκού κοιτάσματος του Πρίνου και σε βάθος 1.700 μέτρων. Σύμφωνα με τον προκαταρκτικό σχεδιασμό του έργου, η χωρητικότητα της υπόγειας αποθήκης (UGS) εκτιμάται περίπου στο ι bcm.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΤΑΙΠΕΔ, «οι νέες εξελίξεις για το πρότζεκτ πρέπει να αναμένονται περίπου στα μέσα του 2019»· Το έργο έχει και την έγκριση της τοπικής κοινωνίας της Καβάλας. «Είμαστε υπέρ της αξιοποίησης του εξαντλημένου κοιτάσματος της Νότιας Καβάλας, το οποίο θα μπορούσε να μετατραπεί σε αποθήκη φυσικού αερίου. Κάτι τέτοιο, άλλωστε, εξυπηρετεί και τον εθνικό ενεργειακό σχεδίασμά» δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας, Δημήτρης Κυριαζίδης.

Στα μέσα του περασμένου Αυγού-στου το ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε στη δημοσίευση δύο προσκλήσεων ενδιαφέροντος για την παροχή χρηματοοικονομικού και νομικού συμβούλου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη στα «χέρια του» τους φακέλους των εταιρειών και ομίλων που διεκδικούν μια θέση συμβούλου και αξιολογεί όλες τις προτάσεις.

ΜE ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ 8 ΕΤΩΝ

Η επεξεργασία του σχεδίου για τη δημιουργία της γεωλογικής αποθήκης φυσικού αερίου στο εξαντλημένο κοίτασμα της Νότιας Καβάλας στην περιοχή του Πρίνου, που εκμεταλλεύεται ακόμα η Energean Oil & Gas, άρχισε πριν από μία δεκαετία περίπου, ενώ ο διαγωνισμός για την αξιοποίησή του θα έπρεπε να έχει προκηρυχθεί από το 201 ο. Τότε η εταιρεία είχε προτείνει στο Δημόσιο την αξιοποίησή του με αυτό τον τρόπο, αλλά από τότε το έργο κόλλησε πολλές φορές στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Αυτό που έδωσε ώθηση στο έργο, καθιστώντας το και πρόσφορο για χρηματοδότηση, ήταν η ένταξή του στον κατάλογο των Εργων Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος τον Οκτώβριο του 2017.

Στην Energean Oil & Gas περιμένουν την προκήρυξη του διαγωνισμού για να πάρουν θέση για το όλο θέμα, αφού έχουν περάσει οκτώ χρόνια από την πρόταση αξιοποίησης που είχε καταθέσει στο Δημόσιο, χωρίς όμως να έχει γίνει τίποτε ουσιαστικό μέχρι τώρα. Σύμφωνα με τις αρχικές μελέτες, το κόστος του έργου έφτανε τα 400 εκατ. ευρώ, αλλά θεωρείται πως το τελικό ποσό θα είναι χαμηλότερο, σύμφωνα με τα νέα οικονομικά δεδομένα.

Πηγή εφημερίδα “ΗΜΕΡΗΣΙΑ”

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας