Αρχική » Σαμοθράκη και τουρισμός: Κανένα βήμα εμπρός… πολλά πίσω

Σαμοθράκη και τουρισμός: Κανένα βήμα εμπρός… πολλά πίσω

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Του Σταύρου Αποστολίδη

Τις τελευταίες δεκαετίες αν υπάρχει μία επαναλαμβανόμενη κοινοτυπία στη δημόσια σφαίρα  είναι οι φράσεις  “Η Σαμοθράκη είναι ένας επίγειος παράδεισος” , “Το νησί της Νίκης είναι ένας οικολογικός θησαυρός” , “Το ακριτικό νησί με τον τεράστιο ιστορικό-πολιτιστικό πλούτο” και άλλες παρόμοιες. Πρωθυπουργοί, υπουργοί, περιφερειάρχες, βουλευτές, θεσμικοί και πολιτευτές , με κορυφαίους του δράματος τους δημάρχους της Σαμοθράκης, να ομνύουν , να κλαίνε και να οδύρονται για την τουριστική ανάπτυξη του νησιού…. που ποτέ δεν κατακτιέται.

Σ’ αυτό το επαναλαμβανόμενο και πληκτικό σκηνικό η πιο αιχμηρή κατανάλωση επιθέτων , οραμάτων και μπουρδολογιών γίνεται συνήθως στις προεκλογικές περιόδους , όπως και στην έναρξη των θητειών των δημοτικών αρχών , οι οποίες είναι υποχρεωμένες  να συντάξουν και να υιοθετήσουν το τετραετές  “Επιχειρησιακό  Σχέδιο” τους. Το οποίο είναι ένα συμβόλαιο  με την κοινωνία, ένας οδικός χάρτης στόχων , έργων και δράσεων , ένα πλαίσιο δεσμεύσεων που θα τηρήσει η δημοτική αρχή στην θητεία της.

Θα κάνουμε μια απόπειρα να συνδέσουμε τα δύο προαναφερθέντα στοιχεία δηλαδή τι περιλαμβάνει το “Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου Σαμοθράκης 2014-2019”  στο δημοφιλές και θεωρούμενο “εύκολο” κομμάτι του τουρισμού και να καταγράψουμε τι υλοποιήθηκε και τι όχι. Έτσι κι αλλιώς είναι ένας αξιόπιστος δείκτης για τη φερεγγυότητα και ικανότητα μιας δημοτικής εξουσίας.

Στις σελίδες 41-43 του προγράμματος περιλαμβάνονται 20 δράσεις που με ενέργειες του ο Δήμος Σαμοθράκης  θα αξιοποιήσει στον μέγιστο βαθμό το στρατηγικό σχέδιο (τουρισμού) της Περιφέρειας ΑΜΘ. Ανάμεσα σ’ αυτές περιλαμβάνονται και οι εξής :

* Να αξιοποιηθεί στο μέγιστο βαθμό το γεγονός ότι στα εμβληματικά έργα (έργα σημαίες) της Περιφέρειας ΑΜΘ αποτελεί η Νίκη της Σαμοθράκης.

* Πρόβλεψη δράσεων συμμετοχής του Δήμου σε διαγωνισμούς περιβάλλοντος και πολιτισμού

* Επιδίωξη συμμετοχής στις εκδηλώσεις , αποστολές  κ.λ.π. του εορταστικού έτους Ελλάδας – Ρωσίας 2016.

* Να αξιοποιηθεί η ΟΧΕ της Εγνατίας Οδού τόσο για την προβολή των μνημείων όσο και με τη συμμετοχή ιδιωτών.

* Να διεκδικήσει την αναβάθμιση του ελικοδρόμιου Σαμοθράκης και την βελτίωση διαμόρφωση υποδομών εξυπηρέτησης  σκαφών αναψυχής.

* Να προετοιμαστούν προς υποβολή έργα και λοιπές δράσεις υποδομής (αισθητικές παρεμβάσεις σε οικισμούς και κτίρια, αναβάθμιση Κέντρου Υγείας σε συνεργασία με την 4η ΥΠΕ, ορεινές διαδρομές, χάραξη νέων διαδρομών, (πολυθεματικές -φύσης & πολιτισμού , αμιγώς θρησκευτικές, βυζαντινών μνημείων, χλωρίδας, πανίδας, παραδοσιακών οικισμών κ.λ.π.)

* Να υποβληθούν προς χρηματοδότηση έργα συντήρησης -αποκατάστασης μνημείων και αναβάθμιση υπηρεσιών σε αρχαιολογικούς χώρους , μουσεία, πολιτιστικές υποδομές της Σαμοθράκης από την Εφορία Αρχαιοτήτων Έβρου.

* Να προετοιμαστούν προς υποβολή δράσεις ανάδειξης οικοσυστημάτων (σύνταξη και εφαρμογή σχεδίων διαχείρισης και ειδικών περιβαλλοντικών μελετών σε περιοχές του δικτύου Natura, παρατηρητήρια , κέντρα πληροφόρησης , υποδομές περιβαλλοντικής εκπαίδευσης , δράσεις προβολής -προσέκλυσης δικτύωσης κ.λ.π.)

* Να επιδιωχθεί η σύνταξη σχεδίου διαχείρισης για την περιοχή Natura νήσου Σαμοθράκης.

*  Να προωθήσει σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς & ιδιώτες την κατασκευή μαρίνας , τη δημιουργία υποδομών υδατοδρομείου , την αναβάθμιση της υπεραστικής συγκοινωνίας του νησιού.

* Να υποβάλλει πρόταση για προμήθεια ποδηλάτων και ηλεκτρικών (διτρόχων και τετράτροχων) οχημάτων για περιήγηση μίσθωση εντός παραδοσιακών αστικών πυρήνων (οικισμός Χώρα).

*  Να ρυθμιστεί , να προβληθεί και αναπτυχθεί το “κέντρο Φυσικής Διαβίωσης Νήσου Σαμοθράκης” ως ειδική εγκατάσταση προστασίας και ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος και εναλλακτικών διακοπών .

Στο σχέδιο περιλαμβάνονται ιδέες για οριοθέτηση καταδυτικού πάρκου, ανάπτυξη εναλλακτικού τουρισμού  με στροφή στην ποιότητα , ένταξη του νησιού σε ΔΙΚΤΥΟ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ με τα νησιά της Θάσου, της Λήμνου, και της ΙΜΒΡΟΥ (!!!).

Πόσα από αυτά κατέκτησε, ένταξε σε χρηματοδοτικά πρωτόκολλα ή υλοποίησε η δημοτική αρχή Σαμοθράκης; Ελάχιστα έως μηδαμινά. Το νησί παραμένει απομονωμένο, κυριαρχεί ο “ποσοτικός” τουρισμός, η τουριστική ταυτότητα του είναι μηδενική.

Τι πρέπει να γίνει; Αυτό είναι ένα θέμα σοβαρό όσο και το μέλλον  και η βιωσιμότητα του νησιού.

Η απάντηση απαιτεί νηφαλιότητα , λογισμό και όνειρο.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας