Αρχική » Πώς η Ελλάδα το 2050 δεν θα είναι… νάνος

Πώς η Ελλάδα το 2050 δεν θα είναι… νάνος

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Πρόσφατα, επιστημονική επιτροπή της Βουλής ολοκλήρωσε μια έκθεση για το δημογραφικό πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα το 2050. Η Ελλάδα το 2050 θα έχει 9,5 εκατομμύρια κατοίκους. Το δημογραφικό πρόβλημα συνδέεται με το ασφαλιστικό πρόβλημα, το οποίο με τη σειρά του συνδέεται με το εργασιακό πρόβλημα, την επιχειρηματικότητα και τη γραφειοκρατία. Η γραφειοκρατία εμποδίζει την επιχειρηματικότητα Αυτό οδηγεί στην έλλειψη θέσεων εργασίας, δηλαδή στην αύξηση της ανεργίας. Η αύξηση της ανεργίας οδηγεί με τη σειρά της σε δύο άλλα αρνητικά αποτελέσματα: στην απομείωση των εισφορών στο ασφαλιστικό σύστημα και στην παρεμπόδιση των νέων να δημιουργήσουν οικογένειες.

Ωστόσο, υπάρχει και η γεωπολιτική πλευρά του προβλήματος. Η Τουρκία το 2050 θα έχει 95 εκατομμύρια κατοίκους. Εάν δεν αλλάξουν ραγδαία τα δημογραφικά δεδομένα με στοχευμένες πολιτικές, η Ελλάδα το 2050 θα είναι ένας νάνος και θα συνορεύει με έναν γίγαντα.

Η Βουλή συνδέει την επίλυση του δημογραφικού προβλήματος με πολιτικές οικονομικού χαρακτήρα. Η Ελλάδα, όμως, όσον αφορά τον Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας βρίσκεται στην 108η θέση παγκοσμίους (ανάμεσα σε 162 χώρες) μαζί με τη Σουαζιλάνδη και κοντά στη Ναμίμπια! Η Κύπρος βρίσκεται στη 18η θέση, η Ρουμανία στην 20ή και η Αλβανία στην 34η θέση. Από πού, λοιπόν, θα προέλθουν οι οικονομικοί πόροι για τη στήριξη τέτοιων οικονομικών πολιτικών;

Η αξιοποίηση των ορυκτών πόρων προσφέρει αυτήν τη δυνατότητα. Τα έσοδα του κράτους από τα μερίσματα, τα δικαιώματα και τη φορολογία των εταιρειών που θα αναλάβουν την έρευνα και την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων θα αυξηθούν. Ο Νόμος 4001/2011 προβλέπει τη φορολογία με συντελεστή 20% των εταιρειών που πρόκειται να πραγματοποιήσουν τις έρευνες/εκμεταλλεύσεις των υδρογονανθράκων. Ο Νόμος4162/2013 αφορά την ίδρυση του Εθνικού Λογαριασμού Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών (ΕΛΚΑΓ). Σκοπός του Εθνικού Λογαριασμού είναι η δημιουργία αποθεματικού για τη χρηματοδότηση των κλάδων σύνταξης των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης και τη διασφάλιση των συντάξεων των επόμενων γενεών.

Οι ορυκτοί πόροι σχετίζονται με θέματα γεωπολιτικής και πολιτισμού. Η αρχαία ελληνική ιστορία το αποδεικνύει: οι πόροι που παρήγε το ορυχείο του Λαυρίου χρηματοδότησαν το Ναυτικό των Αθηναίων και το χτίσιμο της Ακρόπολης. Η νίκη των Ελλήνων κατά των Περσών οφείλεται στο ορυχείο του Λαυρίου. Χωρίς την αξιοποίηση των ορυκτών πόρων του Λαυρίου, δεν θα υπήρχε το «μέγα της θαλάσσης κράτος». Ο Περικλής είχε ιδρύσει ειδικό στρατιωτικό ταμείο στο οποίο κατατίθεντο τάλαντα προερχόμενα από την αξιοποίηση του ορυχείου του Λαυρίου. Χρήματα τα οποία αργότερα σπαταλήθηκαν ως «θεωρικά» (Δημοσθένους: «Οι Τρεις Ολυνθιακοί») χάριν μιας λαϊκίστικης -για την εποχή- πολιτικής.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Στην τρέχουσα περίοδο υπάρχουν καθυστερήσεις για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων της Κρήτης. Αυτό ικανοποιεί τα συμφέροντα της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και των εταιρειών ΕΧΧΟΝΜΟΒΙL, ΤΟΤΑL και ΕΛ.ΠΕ. έχουν τελεσφορήσει από τον Ιούλιο 2018. Στην Ελλάδα οι συμβάσεις υδρογονανθράκων πρέπει να εγκρίνονται από το Ελεγκτικό Συνέδριο, τη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής και, τέλος, από τη Βουλή. Η σύμβαση για τους υδρογονάνθρακες της Κρήτης βρίσκεται στην αρχή αυτής της γραφειοκρατικής διαδικασίας. Το 2012 στο Ελεγκτικό Συνέδριο εκκρεμούσαν 30.365 υποθέσεις (μέσος χρόνος εκδίκασης τρία χρόνια). Στις άλλες χώρες οι συμβάσεις υδρογονανθράκων κατακυρώνονται αποκλειστικώς με την υπογραφή του αρμόδιου υπουργού Ενέργειας. Τούτων λεχθέντων, οι κάτωθι σχετικές προτάσεις θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ως εξής:
Μικρό ποσοστό από το 20% των εσόδων του κράτους από τους υδρογονάνθρακες να κατατίθεται σε Ειδικό Ταμείο για την ενίσχυση της εθνικής άμυνας.

  • Η χρηματοδότηση από τον Εθνικό Λογαριασμό να αφορά επίσης επιστημονική έρευνα σε ελληνική στρατιωτική τεχνολογία.
  • Δημιουργία μόνιμης συνεργασίας σε άμεσο επίπεδο μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης, της Ακαδημίας Αθηνών και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για δημιουργία τεχνογνωσίας στρατιωτικής υφής.
  • Δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ανοικτής στο Διαδίκτυο.
  • Κατεπείγουσα απλοποίηση του νόμου των υδρογονανθράκων για ελαχιστοποίηση της γραφειοκρατίας, ώστε να καταστεί δυνατή η προσέλκυση επενδύσεων ανάδειξης του υποθαλάσσιου ορυκτού μας πλούτου το συντομότερο δυνατόν. Δεν γίνεται τα Μνημόνια, τα οποία διέλυσαν τον ελληνικό λαό, να περνούσαν εν μια νυκτί με τη διαδικασία ίου κατεπείγοντος και τώρα, που η Ελλάδα διψά για επενδύσεις, να καθυστερούνται με γραφειοκρατικές διαδικασίες αυτές οι επενδύσεις.

Πηγή εφημερίδα “Strategies & politics”

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας