Αρχική » Ο Πανούλης, κάνει παρέλαση στη Σαμοθράκη!

Ο Πανούλης, κάνει παρέλαση στη Σαμοθράκη!

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Λίγες μέρες πριν, αναρτήσαμε ένα άρθρο μας για την εξέλιξη του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου Σαμοθράκης και τις «επιτυχίες» της Δημοτικής Αρχής, με βάση τις δικές της δεσμεύσεις και στοχεύσεις στην αρχή της θητείας της, ως προς την … τουριστική ανάπτυξη. Το αποτέλεσμα μιας αντικειμενικής αξιολόγησης, στο οποίο θα κατέληγε και η ίδια η Δημοτική αρχή, αν αυτοαξιολογούνταν συχνότερα, … έβγαζε μόνο αρνητικό πρόσημο, αφού οι 9 στις 10 δεσμεύσεις της, παραμένουν ακόμα και σήμερα ανεκπλήρωτες! Μπορεί ΚΑΙ οι 10, αλλά αφήνουμε ένα μικρό περιθώριο μήπως αδικήσουμε τον Δήμαρχο.



Θα περίμενε κανείς, στη συνέχεια του ίδιου άρθρου να δει και προτάσεις, σκέψεις, αντίλογο, ιδέες και φρέσκιες προσεγγίσεις, προσαρμοσμένες στις σύγχρονες καλές πρακτικές, αλλά δεν το κάναμε! Σας διαβεβαιώ όμως, ότι αυτός ήταν ο αρχικός μας στόχος. Την Σαμοθράκη «θέλεις να την χαρείς και η απογοήτευση … δεν σε αφήνει», που λέει κι ένας καλός μου φίλος, άνεργος (ως προς την τηλεόραση) σήμερα δημοσιογράφος του «βοθροκάναλου» MEGA!

Ότι κι αν αναζητήσεις, ότι κι αν βρεις, θα καταλήξεις στο ίδιο αγωνιώδες ερώτημα: Μα γιατί μέχρι σήμερα, αυτό το νησί, των τεραστίων προοπτικών, της πάμπλουτης φύσης του, των ανεξάντλητων πλουτοπαραγωγικών πηγών, της εκπληκτικής γεωγραφικής (για να μην πω «γεωστρατηγικής» που βαρέθηκα να ακούω) θέσης του, δεν κατάφερε ακόμη να πάρει τα πάνω του, προσφέροντας στους κατοίκους του (πρώτα απ’ όλους), ιδανικές (ναι ΙΔΑΝΙΚΕΣ) συνθήκες ζωής στην καθημερινότητά τους χειμώνα – καλοκαίρι και στους επισκέπτες του, έναν σταθερό αγαπημένο προορισμό που δεν θα διανοούνται να τον αποχωριστούν, ούτε για ένα από τα υπόλοιπα καλοκαίρια της ζωής τους;   

Συνήθως οι περισσότεροι, κοντοστέκονται όταν συναντούν τέτοιους προβληματισμούς. Κανείς δεν θέλει να αλλάξει η φυσιογνωμία του νησιού. Κανείς δεν αντέχει άλλη καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον του νησιού. Κανείς δεν θέλει να δει την Σαμοθράκη, Μύκονο, με 150.000 party animals κάθε καλοκαίρι! … Έτσι, … περιμένουμε! Γιατί συμφωνούμε οι περισσότεροι! Όχι γιατί διαφωνούμε και δεν ξέρουμε πια άποψη θα επικρατήσει! Γιατί ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ!!! Το έχετε ξανασυναντήσει αυτό πουθενά;

Έτσι γεννιέται η απογοήτευση! Η απογοήτευση φέρνει την παραίτηση. Και η παραίτηση, τον συμβιβασμό! Στα λίγα. Στα απολύτως αυτονόητα. Τόσα όσα μας επιτρέπουν απλώς να αναπνέουμε για να ζούμε. Να ζούμε μόνιμα στο νησί ή να πηγαινοερχόμαστε 6-7 φορές τον χρόνο όπως εγώ, χειμώνα καλοκαίρι. Εν τω μεταξύ, δίπλα σε όλα τα προαναφερόμενα συναισθήματα της απογοήτευσης, της παραίτησης και του τραγικού συμβιβασμού, «κάθεται» και η καχυποψία. Καχυποψία για οτιδήποτε καινούργιο πάει να γεννηθεί. Για οποιονδήποτε ΛΕΕΙ ότι αγαπάει το νησί. Ότι ενδιαφέρεται για την Σαμοθράκη. Ότι νοιάζεται γι’ αυτήν, όσο τουλάχιστον και οι μόνιμοι κάτοικοί της. Έστω κι αν κάποιοι εξ αυτών των ντόπιων, ενδιαφέρονται πρώτα για την ζωή τους, (ίσως δικαίως) και μετά για το ίδιο το νησί, που όμως …είναι η ζωή τους!

Κι όμως! Είναι σαν να κάθεσαι πάνω σε ένα σεντούκι με θησαυρό, αλλά έχεις χάσει το κλειδί! Δεν έχει τόση σημασία, το ποιος έχει την αρμοδιότητα να ψάξει να βρει το χαμένο κλειδί, αλλά η ανάγκη να μπει ένας φραγμός στην απογοήτευση και τον συμβιβασμό. Σαν αυτό που έπαθα κι εγώ δηλαδή, ψάχνοντας αγωνιωδώς τα στοιχεία του Επιχειρησιακού προγράμματος του Δήμου για την τουριστική ανάπτυξη. Τα βρήκα, απογοητεύτηκα, βαρέθηκα, συμβιβάστηκα, σταμάτησα!

Παρακολούθησα την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Χώρα της Σαμοθράκης! Μια παρέλαση που άρχισε και τέλειωσε μέσα σε 10 λεπτά της ώρας, ή τόσο μου φάνηκε, σαν τα ωραία πράγματα που τελειώνουν δυστυχώς γρήγορα.

Αποφάσισα να αναφερθώ στην παρέλαση αυτή, δεκαπέντε μέρες μετά, για να μη χαθεί το γεγονός ανάμεσα στην αδηφάγα τετριμμένη επικαιρότητα των ημερών εκείνων. Πήγα στην παρέλαση μεταξύ των άλλων, για να χειροκροτήσω τον πεντάχρονο ανιψιό μου τον Πανούλη, που πηγαίνει στα μεγάλα νήπια και για πρώτη φορά θα έπαιρνε μέρος στην παρέλαση. Είχε ντυθεί με την παραδοσιακή στολή του νησιού, Σαμοθρακίτης παλληκαράς, και η χαρά του ήταν μεγάλη, όσο και το καμάρι του που τη φορούσε!

Δεν ήξερε όμως ο Πανούλης, ότι η μάνα του, έφυγε στην Αλεξανδρούπολη για να τον γεννήσει, για λόγους ασφαλείας. Ότι το Κέντρο Υγείας, μπροστά από το οποίο παρέλασε, είναι κλειστό και αχρησιμοποίητο εδώ και ένα χρόνο. Ότι αν αρρωστήσει, δεν υπάρχει παιδίατρος στο νησί και οι γονείς του θα πρέπει να τον μεταφέρουν με το καράβι απέναντι, με μεγάλο οικονομικό κόστος διαμονής αν χρειαστεί και επικίνδυνη ταλαιπωρία για τον ίδιο. Επίσης, δεν καταλαβαίνει, ότι οι γονείς του ΔΕΝ είναι Σαμοθρακίτες, αλλά νιώθουν το ίδιο Σαμοθρακίτες με όλους τους άλλους, αφού δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στο νησί εδώ και τριάντα χρόνια. Δεν ξέρει, ότι τώρα, τον προηγούμενο χρόνο, ο Πύργος του Φονιά, που μοιάζει με τους πύργους που διαβάζει στα παραμύθια του, κατέρρευσε, μετά από τόσα χρόνια ιστορίας που κουβαλούσε πάνω του, επειδή ίσως να … βαρέθηκε κι αυτός που τα κουβαλούσε τόσα χρόνια, χωρίς να του δίνει κανείς σημασία. Και γιατί είχε πολλά χρόνια να δει δίπλα του, τέτοια παλληκάρια που φορούσαν ίδια ρούχα, μ’ αυτά του Πανούλη στην παρέλαση!

Σας δείχνω και φωτογραφίες από την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου 2018 στη Σαμοθράκη, για να καμαρώσετε κι εσείς μαζί μου και να καταλάβετε πόσο διαφορετική μπορεί να μοιάζει μια παρέλαση στη Σαμοθράκη από όλες τις άλλες, τις πολλές που παρακολουθήσαμε στη ζωή μας.

Ίσως οι υποψήφιοι Δήμαρχοι του νησιού, όποιοι και όσοι κι αν είναι, να καταλάβουν, ότι ο πραγματικός θησαυρός του σεντουκιού για το οποίο ψάχνουν το κλειδί, είναι ο δικός μου Πανούλης και κάθε πεντάχρονος Πανούλης της Σαμοθράκης! Που δεν πρόλαβε ακόμα, ούτε να απογοητευτεί, ούτε και να βαρεθεί. Και αναμφίβολα δικαιούται μια ζωή χωρίς συμβιβασμούς στο νησί που μεγαλώνει!!!

 

Σταύρος Αποστολίδης

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας