Αρχική » Πώς βελτιώθηκε θεαματικά η ποιότητα ζωής των 80.000 κατοίκων της ισπανικής πόλης Ποντεβέντρα

Πώς βελτιώθηκε θεαματικά η ποιότητα ζωής των 80.000 κατοίκων της ισπανικής πόλης Ποντεβέντρα

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Σχεδόν 20 χρόνια κλείνει το επιτυχημένο πείραμα στην Ποντεβέντρα της Γαλικίας, μια ισπανική πόλη 80.000 κατοίκων στις ακτές του Ατλαντικού και γενέτειρα του δεξιού τέως πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι.

Ολα ξεκίνησαν το 1999. Στην -συνεχιζόμενη- προσπάθειά τους για διαρκή βελτίωση της ποιότητας ζωής οι κεντροαριστερές δημοτικές αρχές πεζοδρόμησαν δημόσιους χώρους 300.000 τετραγωνικών μέτρων στο ιστορικό κέντρο, απαγόρευσαν την κυκλοφορία των αυτοκινήτων, κατήργησαν τα περισσότερα φανάρια κυκλοφορίας, άλλαξαν χρήση στους υπαίθριους χώρους στάθμευσης και με τις ενέργειες αυτές κατάφεραν, μεταξύ πολλών άλλων, να κινηθεί η αγορά και να αναδειχθούν πολλά δημόσια κτίρια.



«Ακούστε…» λέει σιγά ο δήμαρχος, ανοίγοντας τα παράθυρα του γραφείου του, στον δημοσιογράφο της εφημερίδας «The Guardian». Από τον δρόμο ήρθε ο απόηχος ανθρώπινων συνομιλιών. «Προτού γίνω δήμαρχος περνούσαν 14.000 αυτοκίνητα απ’ αυτό τον δρόμο κάθε μέρα. Περνούσαν περισσότερα αυτοκίνητα παρά άνθρωποι». Ο Μιγκελ Φερνάντεθ Λόρες εκλέχθηκε δήμαρχος της Ποντεβέντρα το 1999. Προτού αναλάβει αυτήν τη θέση ήταν για δώδεκα χρόνια επικεφαλής της αντιπολίτευσης. Η φιλοσοφία του ήταν, και παραμένει, ότι η κατοχή ενός αυτοκινήτου δεν δίνει σε κανέναν το δικαίωμα να καταλαμβάνει τον δημόσιο χώρο. Μέσα σε έναν μήνα από τη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του δρομολογήθηκαν οι πεζοδρομήσεις.

«Το ιστορικό κέντρο ήταν νεκρό» λέει σήμερα. «Η πόλη βρισκόταν σε παρακμή, οι ρύποι είχαν ξεπεράσει τα όρια, είχαμε πολλά τροχαία δυστυχήματα. Οσοι είχαν την ευκαιρία να φύγουν το έκαναν. Αρχικά σκεφτήκαμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες κυκλοφορίας, αλλά δεν μπορούσαμε να βρούμε ένα εφαρμόσιμο και αποτελεσματικό σχέδιο. Αποφασίσαμε λοιπόν να πάρουμε πίσω τον δημόσιο χώρο και να τον δώσουμε στους κατοίκους. Για να το πετύχουμε αποφασίσαμε να απαλλαγούμε από τα αυτοκίνητα».

Τα οφέλη είναι πολλά. Στους ίδιους δρόμους όπου τη δεκαετία 1996-2006 έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία 30 άτομα την επόμενη τριετία σκοτώθηκαν μόνο τρία και κανένα από το 2009 έως σήμερα. Ενώ άλλες σχετικά μικρές πόλεις της Γαλικίας συρρικνώνονται πληθυσμιακά, ο κεντρικός αστικός ιστός της Ποντεβέντρα έχει αποκτήσει 12.000 νέους κατοίκους.

«Αν και η Ποντεβέντρα έχει κερδίσει πολλά διεθνή βραβεία για τα σχέδια αστικής ανάπτυξης που εφάρμοσε, ο τέως πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι ουδέποτε έδειξε ενδιαφέρον για όσα γίνονται στη ιδιαίτερη πατρίδα του» καταλήγει ο Λόρες, που είναι στέλεχος του αριστερού εθνικιστικού μπλοκ της Γαλικίας.

Πηγή εφημερίδα “Documento”

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας