Αρχική » Οι διάλογοι των προφυλακισθέντων αστυνομικών με το συνεργάτη τους: “Μόνο 15 άτομα έβαλαν οι μ…;”

Οι διάλογοι των προφυλακισθέντων αστυνομικών με το συνεργάτη τους: “Μόνο 15 άτομα έβαλαν οι μ…;”

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Μέσω κινητών τηλεφώνων γινόταν οι συνεννοήσεις των µελών του κυκλώµατος διακίνησης λαθροµεταναστών που εξαρθρώθηκε από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Αστυνοµίας, σχετικά µε το πότε και από ποιο µέρος του ποταμού Έβρου θα περνούν στην Ελλάδα.

Το «Έθνος» αποκαλύπτει τους διαλόγους που περιέχονται στη δικογραφία, οι οποίοι «καίνε» τους δύο αρχιφύλακες, οι οποίοι χθες αποφασίστηκε να προφυλακιστούν στις φυλακές Γρεβενών. Χαρακτηριστικότερη είναι η συνοµιλία αστυνοµικού µε διακινητή, που καταγράφηκε από τον «κοριό» της ΕΛ.ΑΣ, την ώρα που ο αρχιφύλακας βρισκόταν σε διατεταγµένη υπηρεσία εποχούµενης περιπολίας και µάλιστα ως επικεφαλής επόπτης επιχειρήσεων.

Ο αστυνοµικός φαίνεται να δυσανασχετεί µε τον µικρό αριθµό λαθοµεταναστών που πέρασε από τον Έβρο, γιατί θεωρούσε ότι η ηµέρα εκείνη ήταν κατάλληλη ευκαιρία για διακίνηση µεγάλου αριθµού. «Μόνο 15 άτοµα έβαλαν οι µ…; Αφού σου λέω βγάλε ρε, τώρα που µπορούµε».

Ο 49χρονος αγρότης απ’ την Κορνοφωλιά, που φέρεται να είχε ενεργή συµµετοχή στο κύκλωµα, αποκαλούσε στις τηλεφωνικές επικοινωνίες τους λαθροµετανάστες «σακιά µε καλαµπόκια», ενώ «κοµάντος» ήταν τα άτοµα που οδηγούσαν τα φουσκωτά στον ποταµό Έβρο.

Σε τηλεφώνηµα του αγρότη προς τον έναν εκ των δύο εµπλεκόµενων αστυνοµικών, ο αρχιφύλακας του εκφράζει την ανησυχία του µήπως κάποιος τον προδώσει: «Ε, δεν πιστεύω να έχεις µιλήσει σε κανέναν για εµένα; Να µην πιάσουν καµιά φορά τίποτα και πει το κοµάντο εκεί στον αστυνόµο τίποτα, ξέρεις να πούµε και έχουµε καµία αναποδιά. ∆ηλαδή δεν µας πειράζει άµα ξέρουν ρε παιδί µου ότι από µέσα φροντίζει να καθαρίσει κάποιος το µέρος, αλλά να µην ξέρουν ποιος. Κατάλαβες;».

Ο αστυνοµικός υπηρετούσε στο Γραφείο Επιχειρήσεων και είχε καλή πληροφόρηση για τις θέσεις των παρατηρητών αλλά και των χειριστών θερµικών καµερών στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Καθόριζε, µάλιστα, τα ωράρια εργασίας του αστυνοµικού προσωπικού.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν οι δύο αστυνοµικοί και ο αγρότης. Αναζητούνται, ωστόσο, ένας Σύρος µε το ψευδώνυµο «∆ηµήτρης», κάτοικος Κωνσταντινούπολης, ο οποίος φέρεται ως αρχηγός του κυκλώµατος, όπως και αλλοδαπός, κάτοικος Βουλγαρίας, µε το ψευδώνυµο «Μίλαν», ο οποίος παρείχε οδηγούς που µετέφεραν τους µετανάστες από τα σύνορα στη Θεσσαλονίκη.

Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι χρησιµοποιούσαν πολυτελή τζιπ µάρκας Πόρσε, προκειµένου να µην κινούν υποψίες και να µην τους σταµατούν σε µπλόκα στις κεντρικές οδικές αρτηρίες. Οι τρεις Ελληνες συλληφθέντες ήταν ένας αστυνοµικός µε το ψευδώνυµο «λουµπίνας», ο αγρότης µε το ψευδώνυµο «Ακης» και ο δεύτερος αστυνοµικός µε το ψευδώνυµο «Βαγγέλης», που είναι το πραγµατικό του όνοµα.

Οι λαθροµετανάστες ξεκινούσαν από την Κωνσταντινούπολη και έπειτα από τέσσερις ώρες έφταναν στα σύνορα. Εκεί παραλαµβάνονταν από τους οδηγούς των βαρκών, αποκαλούµενους ως «κοµάντος», επιβιβάζονταν στις φουσκωτές λέµβους, διέσχιζαν τον ποταµό Εβρο και οδηγούνταν σε προσωρινούς χώρους απόκρυψης στο Σουφλί. Προηγουµένως είχαν διασφαλίσει πως το σηµείο διέλευσης ήταν «καθαρό», καθώς η περίπολος της Αστυνοµίας βρισκόταν αλλού.

Αν κάτι «στράβωνε» στην πορεία, ειδοποιούνταν ο «∆ηµήτρης» και η µεταφορά ακυρωνόταν. Σύµφωνα µε τη δικογραφία, από τον Ιούνιο έως τη σύλληψη των τριών, την Πέµπτη, έχουν καταγραφεί 11 µεταφορές µεταναστών και επιχειρήθηκαν άλλες 15 που δεν ολοκληρώθηκαν. Η οργάνωση επιχείρησε κάποια στιγµή να αλλάξει τον τρόπο δράσης της. Και αυτό γιατί προκρίθηκε ως ασφαλέστερη µέθοδος η επιβίβαση αλλοδαπών σε όχηµα µεταφοράς µόλις έφταναν στην Ελλάδα και η άµεση σύλληψη από αστυνοµικούς του Τµήµατος Συνοριακής Φύλαξης.

Στόχος ήταν να ακολουθηθεί η τυπική διαδικασία επανεισδοχής, ενώ καθ’ υπόδειξη µέλους θα έφτανε στο σηµείο δικηγόρος και θα δήλωνε ότι εκπροσωπεί τους αλλοδαπούς που συνελήφθησαν. Ετσι θα δροµολογούσε τις διαδικασίες αίτησης ασύλου για λογαριασµό των αλλοδαπών, οι οποίοι θα κρατούνταν προσωρινά και στη συνέχεια θα αφήνονταν ελεύθεροι είτε µε υπηρεσιακά σηµειώµατα προσωρινής παραµονής είτε ως κάτοχοι κάρτας αιτούντος άσυλο.

Πηγή: newpost.gr

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας