Αρχική » Ξεχάσαμε του δύο Έλληνες στρατιωτικούς; Ο Ερντογάν όχι

Ξεχάσαμε του δύο Έλληνες στρατιωτικούς; Ο Ερντογάν όχι

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Τον φόβο ότι η Ξαφνική καταιγίδα που Ξέσπασε στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις θα μπορούσε να οδηγήσει σε… τρικυμία στο Αιγαίο εκφράζουν κύκλοι των υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας, θεωρώντας ότι η μείωση της επιρροής του αμερικανικού παράγοντα στην Αγκυρα και οι πρόσφατες κυρώσεις της Ουάσινγκτον σε Τούρκους κυβερνητικούς αξιωματούχους θα έχουν ως αποτέλεσμα να ενταθεί περαιτέρω η νευρικότητα της γείτονος.
Ηδη σε ό,τι αφορά τη στάση της Τουρκίας έναντι της χώρας μας, τα πρώτα δείγματα που αφήνει να διαφανούν η νέα κυβέρνηση Ερντογάν καταδεικνύουν οτι τόσο στο Αιγαίο όσο και, κυρίως, στην Κύπρο θα συνεχίσει

να υφίσταται η ίδια απειλητική γλώσσα που χρησιμοποιούν οι Τούρκοι αξιωματούχοι όταν αναφέρονται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ενδεικτική άλλωστε προς αυτή την κατεύθυνση ήταν και η ξεκάθαρη αναφορά σε Ελλάδα και Κύπρο που έγινε στην πρώτη μετά τις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές της 24ης Ιουνίου συνεδρίαση του πανίσχυρου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, η οποία πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στην Αγκυρα και στην οποία, πέραν του προέδρου Ρειζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συμμετείχαν επίσης ο αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, ο υπουργός Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ, ο υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Α/ΓΕΕΘΑ Γιασάρ Γκιουλέρ και οι αρχηγοί του Στρατού Ξηράς, του Ναυτικού και της Αεροπορίας.

Στην εξαιρετικά λιτή ανακοίνωση που ακολούθησε τη συνεδρίαση βρέθηκε χώρος ώστε -σε μία μόλις πρόταση-
να σταλεί ξεκάθαρο μήνυμα σε Αθήνα και Λευκωσία ότι η επιθετική στάση της Αγκυρας στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου αποτελεί πλέον σταθερή στρατηγική επιλογή. Κατά την εν λόγω συνεδρίαση «επισημάνθικε ότι παρακολουθούνται από κοντά οι εξελίξεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ τονίστηκε η αποφασιστικότητα στο ζήτημα της προστασίας των δικαιωμάτων και συμφερόντων της Τουρκίας στις θάλασσες», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Ενα άλλο στοιχείο που προέκυψε από τη συνεδρίαση διάρκειας άνω των 5 ωρών και το οποίο ανησυχεί, επίσης έντονα, την ελληνική πλευρά έχει να κάνει με την ισχυροποίηση του τουρκικού υπουργείου Αμυνας και των «γερακιών» του όσον αφορά τις αποφάσεις του Συμβουλίου, έπειτα και από την πρόσφατη αναβάθμιση του αγαπημένου παιδιού του Ερντογάν στο στράτευμα, του Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος από τον θώκο του Α/ΓΕΕΘΑ μετακινήθηκε σε αυτόν του υπουργού Αμυνας. Πλέον και τυπικά, κατόπιν σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, το υπουργείο Αμυνας αποκτά τον έλεγχο του τουρκικού ΓΕΕΘΑ, ενώ παράλληλα ψαλιδίζονται περαιτέρω οι αρμοδιότητες του στρατιωτικού κατεστημένου, καθώς από τούδε και στο εξις οι αρχηγοί και οι διοικητές των Ενόπλων Δυνάμεων θα πρέπει να αναφέρονται στον υπουργό Αμυνας για οποιαδήποτε σημαντική τους δραστηριότητα.

Στην Οθωμανική αυτοκρατορία

Ολα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την κλιμάκωση της φραστικής οξύτητας που χρησιμοποιεί στις δημόσιες τοποθετήσεις του σχεδόν το σύνολο των Τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων τους τελευταίους μήνες, δείχνουν ότι τόσο ο Ερντογάν όσο και τα στελέχη της νέας κυβέρνησής του θα εξακολουθήσουν να συντηρούν τους υψηλούς τόνους στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Σύμφωνα με σχετική ανάλυση στην οποία έχουν προχωρήσει οι αρμόδιες αρχές, μέσω της χρήσης της μεθόδου ανάλυσης φωνής (tone of voice analysis), υπάρχει σαφής διαφορά ύφους και τόνου φωνής όχι όμως και ουσίας, στις δηλώσεις των αξιωματούχων, η εσχάτως επιθετική φρασεολογία των οποίων καθίσταται ενδεικτική «της υιοθέτησης μιας πολύ συγκεκριμένης στάσης σε επίπεδο κρατικής συμπεριφοράς, η οποία αναμφίβολα χαρακτηρίζεται επιθετική/έντονα επιθετική έναντι της χώρας μας αλλά και ασυνήθιστα προσβλητική για το επίπεδο της δημόσιας δτπλωματικής ρητορικής που διέπει τις διακρατικές σχέσεις». Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με την ανάλυση, εντάσσεται και η πληθώρα των ιστορικών αναφορών για τα «σύνορα της καρδιάς μας», περί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, «εθνικού όρκου», μετατροπής της Αγια-Σοφιάς σε τζαμί, οι οποίες είναι όλο και πιο συχνές το τελευταίο χρονικό διάστημα. Ενδεικτική προς αυτή την κατεύθυνση είναι η προκλητική δήλωση που έκανε πριν από λίγες ημέρες ο σύμβουλος του Ερντογάν Γιγίτ Μπουλούτ, ο οποίος σε συνέντευξή του άφησε να εννοηθεί ότι η Ελλάδα θα ήταν καλύτερα να εγκαταλείψει την ΕΕ και να επανενταχθεί στην… Οθωμανική Αυτοκρατορία. «Με βάση το περιεχόμενο αυτών των δηλώσεων, διακρίνουμε σαφώς την υιοθέτηση έντονα αναθεωρητικής στάσης από πλευράς Τουρκίας ως επίσημη θέση και στάοη απευθυνόμενη πλέον όχι μόνο προς την εσωτερική κοινή γνώμη, αλλά και έναντι της διεθνούς κοινότητας. Η προβολή επίσης εικόνας ισχύος και έντονης εθνικής αυτοπεποίθησης είναι το κύριο χαρακτηριστικό των συγκεκριμένων δηλώσεων», αναφέρει χαρακτηριστικό η ανάλυση φωνής.

Δεν πρέπει να Ξεχνάμε άλλωστε ότι πέρα από το λεκτικό επίπεδο, η Αγκυρα εξακολουθεί και συντηρεί την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και μέσω της ανάληψης επιχειρησιακών δράσεων τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο. Κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Αμυνας δεν κρύβουν τον προβληματισμό tous για την ιδιαίτερα αυξημένη δραστηριότητα της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας στο Αιγαίο, αλλά και για την πρόθεση της Αγκυρας να προχωρήσει μέχρι το τέλος του έτους σε σεισμικές έρευνες και δραστηριότητες γεώτρησης στη ΝΑ Μεσόγειο, ακόμη και εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Παράλληλα, οι ίδιοι κύκλοι δεν παραλείπουν την αναφορά και στη συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων σιραπωπκών στις φυλακές της Αδριανούπολης χωρίς την απαγγελία κατηγορίας, παρά το γεγονός ότι έχουν μεσολαβήσει σχεδόν έξι μήνες από τη σύλληψή τους.

Σε ότη αφορά το Αιγαίο, οι τουρκικές παραβιάσεις του εθνικού μας εναέριου είναι πάντα διψήφιες σε αριθμό και πραγματοποιούνται επί καθημερινής βάσης και με κάθε είδους ιπτάμενο μέσο καί που -τουλάχιστον τυπικά- εξακολουθεί και παραμένει σε ισχύ το μνημόνιο που έχουν υπογράψει οι δύο χώρες αναφορικά με το μορατόριομ πτήσεων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Από την άλλη πλευρά στην περίπωση της Κύπρου οι Τούρκοι εμφανίζονται ακόμη πιο
προκλητικοί, έχοντας ήδη εξαγγείλει ότι μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα πραγματοποιήσουν τις πρώτες τους γεωτρήσεις με το σκάφος «Fatih» (πορθητής) στον στόχο «Αλώνια-1», στα ανοιχτά του κόλπου της Αττάλειας και στον στόχο «Φοινίκη-1» ο οποίος είναι αυτός που ανησυχεί περισσότερο την ελληνική πλευρά, δεδομένου ότι βρίσκεται μόλις 50 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Καστελόριζου. Να επισημάνουμε πως το «Fatih» βρίσκεται in situ (σε κατάσταση δοκιμής) στο λιμάνι της Αττάλειας ήδη από τον περασμένο μήνα.

Σύμφωνα με την ανάλυση των ελληνικών αρχών, η συμπεριφορά της Τουρκίας χαρακτηρίζεται σχεδόν διαχρονικά από συνέπεια εξαγγελιών και ενεργειών στην εξωτερική της πολιτική, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την πρόσφατη στρατιωτική επέμβαση του τουρκικού στρατού στη Συρία, η οποία είχε προαναγγελθεί το 2014 για να υλοποιηθεί το 2018.«Από τα παραπάνω συνάγεται το συμπέρασμα μιας δραστικής κλιμάκωσης, και σε μικρό χρονικό διάστημα, της όξυνσης της δημόσιας ρητορικής της Τουρκίας εναντίον της χώρας μας, τόσο σε πολιτικό όσο και σε διπλωματικό επίπεδο, η οποία τείνει να παρακολουθεί την αντίστοιχη κλιμάκωση ενεργειών με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ενώ δεν διαφαίνεται καμία διάθεση εκτόνωσης αυτής της φραστικής οξύτητας, ούτε τέλος μπορεί να θεωρηθεί συγκυριακή ή παροδική, αλλά εντάσσεται σε ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό της γειτονικής χώρας με ορίζοντα τη συμπλήρωση της εκατονταετηρίδας από τη δημιουργία του νεότερου τουρκικού κράτους (σ.σ.: 1923)», αναφέρει συμπερασματικά η ανάλυση.

Πηγή: Εφημερίδα “ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ”

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας