Αρχική » ΕΒΖ: Έρχεται «βίαιο» λουκέτο (;)

ΕΒΖ: Έρχεται «βίαιο» λουκέτο (;)

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Απίστευτα και όμως… ελληνικά όσα συνεχίζουν να διαδραματίζονται τις τελευταίες εβδομάδες στην πολύπαθη Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης. Ακέφαλη, χωρίς δηλαδή διοίκηση, με ισχνή για τη λειτουργία της προσδοκώμενη παραγωγή, με ελάχιστη ή καθόλου ρευστότητα, αναζητά επενδυτή, μετά από πολλές αναβολές, όχι πλέον από τον «κύκλο» των μεγάλων εταιρειών του κλάδου, αλλά μέσω απευθείας επαφών της κυβέρνησης με funds, αφού πρώτα όμως ενταχθεί στο άρθρο 106 του πτωχευτικού κώδικα.

Λόγω μάλιστα της σχεδόν πλήρους απουσίας ρευστότητας, η βαθύτατα ζημιογόνος κρατική βιομηχανία, μετά την πώληση ακινήτων της, τώρα αναγκάζεται να ξεπουλήσει ακόμα και δικά της φορτηγά, αυτοκίνητα, τράκτορες και λοιπό εξοπλισμό, πληρώνοντας τον λογαριασμό έπειτα από δεκαετίες κακοδιαχείρισης και αλόγιστων πολιτικών παρεμβάσεων που είχαν ως στόχο να βολευτεί κομματική πελατεία.

Το χρονικό των καταστροφικών καλοκαιρινών εξελίξεων στην ΕΒΖ ξεκίνησε ως εξής:

Στις 8 Ιουνίου το διοικητικό συμβούλιο της ΕΒΖ συνεδρίασε εκτάκτως με σκοπό την υπογραφή προσυμφώνου (Letter of Intent) με τον επικεφαλής του fund «Innovation Brain», Lucas Fecker, κάτι που δεν κατέστη δυνατό, καθώς η ΕΒΖ ζήτησε άμεσα ρευστότητα ύφους 2-2,5 εκατ. ευρώ, η δε πλευρά του fund φέρεται να ανέφερε ότι θέλει το Letter of Intent για να φέρει επενδυτή, του οποίου μάλιστα την ταυ-
τότητα δεν γνωστοποίησε και ο πρόεδρος της ΕΒΖ, Παναγιώτης Αλεξάκης, δεν δέχτηκε να μπουν υπογραφές.

Μετά τη συνάντηση αυτή παραιτήθηκε ο κ. Αλεξάκης, αυτή τη φορά οριστικά, καθώς είχε υποβάλει αρχικά την παραίτησή του ενάμιση μήνα νωρίτερα.

Λίγες μέρες μετά, στις 27 Ιουνίου, παραιτήθηκε και ο διευθύνων σύμβουλος κ. Καραχάλιος, λόγω «φόρτου εργασίας και προβλημάτων υγείας».

Την επομένη της παραίτησης του κ. Καραχάλιου, στις 28 Ιουνίου, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης υποσχέθηκε στους εργαζομένους ότι δεν κινδυνεύει η θέση τους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα γίνουν μετατάξεις… στο Δημόσιο. Ανέφερε επίσης ότι συνεχίζονται οι επαφές με το αμερικανο-βρετανικό fund «Kingsley Capital Partners», που φερόταν και αυτό να έχει καταθέσει προσφορά για την εξαγορά της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές. η εταιρεία-μονοπώλιο στην παραγωγή της ζάχαρης στην Ελλάδα παρέμενε ακέφαλη, ενώ δεν είχε γίνει γνωστό σε ποιο σημείο βρίσκονταν οι συνομιλίες και αν προχωρά και από ποιον η πώληση της ΕΒΖ. Τα προβλήματα αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται, καθώς έχει ήδη σημειωθεί κωλυσιεργία και στη μισθοδοσία των υπαλλήλων.

Οι λίγοι πλέον πιστοί στην καλλιέργεια τευτλοπαραγωγοί, βλέποντας τις εξελίξεις, αρχίζουν και ανησυχούν, καθώς, αν δεν γίνουν δραματικές αλλαγές, είναι πολύ πιθανό η φετινή τους σοδειά

να μείνει απλήρωτη, τη στιγμή που η περσινή έχει πληρωθεί παραδόξως με δάνειο μέσω της Συνεταιριστικής Τράπεζας Σερρών.

Το εντυπωσιακό είναι ότι για να αποπληρωθεί το δάνειο έπρεπε να πουληθεί η περσινή ζάχαρη σε ένα επίπεδο τιμών γύρω στα 400 €/τόνο, σύμφωνα με πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει από τη διοίκηση. Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες, η ΕΒΖ προχώρησε σε συμφωνία με τη βρετανική Royal για πώληση 18.000 τόνων ζάχαρης στην τιμή των 300 €/τόνο και με πίστωση 120 ημερών, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει εξασφάλιση του δανείου των αγροτών, το οποίο είναι πιθανό να «σκάσει στα κεφάλια τους».

Πλέον είναι σαφές σε όλους ότι, αν δεν ευοδωθούν μέσα στο καλοκαίρι οι προσπάθειες της κυβέρνησης για πώληση, η εταιρεία θα δυσκολευτεί να διαχειριστεί ακόμα και την εξαιρετικά μικρή φετινή καμπάνια ζάχαρης, φέρνοντας το ενδεχόμενο ενός «βίαιου» λουκέτου περισσότερο κοντά από ποτέ…
Λίγο πριν από την έκδοση, η ΕΒΖ απέκτησε νέα διοίκηση, με πρόεδρο τον Νίκο Παπαίωάννου και διευθύνοντα σύμβουλο τον Χρήστο Πούρη. Σύμφωνα με πληροφορίες, προτεραιότητα της νέας διοίκησης είναι να υπογράψει την υπαγωγή της εταιρείας στον πτωχευτικό κώδικα και συγκεκριμένα στα άρθρα 106β και 106δ, με τη σύμφωνη γνώμη κυβέρνησης και Τράπεζας Πειραιώς.

Πηγή: Εφημερίδα “Agricola”

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας