Αρχική » Οι αλλαγές που φέρνει ο «Κλεισθένης»

Οι αλλαγές που φέρνει ο «Κλεισθένης»

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Αλλαγές σε πολλά επίπεδα στον αυτοδιοικητικό χάρτη επιφέρει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών «Μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης – Εμβάθυνση της Δημοκρατίας – Ενίσχυση της Συμμετοχής – Βελτίωση της οικονομικής και αναπτυξιακής λειτουργίας των ΟΤΑ», που περιλαμβάνει το πρόγραμμα «Κλεισθένης». Κομβικό στοιχείο αποτελεί η εισαγωγή της απλής αναλογικής ως συστήματος εκλογής των περιφερειακών αιρετών, με το υπουργείο Εσωτερικών να μιλά για «επίτευξη συναίνεσης, σύγκλισης και συνεργασίας ανάμεσα στις παρατάξεις». Υπάρχουν, όμως, αλλαγές και στις κατηγορίες των δήμων και κοινοτήτων.



ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ

Η κατηγοριοποίηση των δήμων, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, έχει ως εξής:
Δήμοι μητροπολιτικών κέντρων:

Αττικής και Θεσσαλονίκης.

Μεγάλοι ηπειρωτικοί δήμοι και πρωτεύουσες νομών: Κρήτη, Εύβοια και οι δήμοι με πληθυσμό άνω των 25 000 κατοίκων, όπως και οι πρωτεύουσες νομών.

Μεσαίοι ηπειρωτικοί δήμοι: δήμοι με πληθυσμό από 10.000 έως 25 000 κατοίκους.

Μικροί ηπειρωτικοί και μικροί ορεινοί δήμοι: δήμοι με πληθυσμό κάτω των 10.000.

Μεγάλοι και μεσαίοι νησιωτικοί δήμοι: Οι νησιωτικοί δήμοι με πληθυσμό άνω των 3500 κατοίκων.

Τέλος, οι μικροί νησιωτικοί δήμοι: Ολοι οι νησιωτικοί δήμοι με πληθυσμό έως 3.500 κατοίκους.

Ειδική κατηγορία αποτελούν οι ορεινοί-μειονεκτικοί δήμοι.

ΟΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Στον χαρακτηρισμό των κοινοτήτων περιλαμβάνονται τα τοπικά διαμερίσματα όπως ορίζονται στον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, αλλά και οι δήμοι ή οι κοινότητες που καταργήθηκαν ύστερα από εθελούσια συνένωση και δεν αποτελούνται από τοπικά διαμερίσματα. Επίσης κάθε τοπικό διαμέρισμα νησιού που έχει πληθυσμό άνω των 1.000 κατοίκων, ενώ ανεξαρτήτως πληθυσμού πρώην κοινότητες ή τοπικά διαμερίσματα που εκτείνονται σε όλη την περιφέρεια του νησιού και δεν αποτελούν δήμο. Τέλος τα δημοτικά διαμερίσματα στα οποία διαιρούνται οι δήμοι άνω των 100.000 κατοίκων μετονομάζονται επίσης σε κοινότητες.

Η ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ

Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου εισάγεται το σύστημα της απλής αναλογικής στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Σύμφωνα με όσα προβλέπει, το σύνολο των εδρών του περιφερειακού ή του δημοτικού συμβουλίου κατανέμονται στους συνδυασμούς που μετείχαν στις εκλογές ανάλογα με τον αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν. Η κατανομή των εδρών γίνεται με βάση το σύνολο των ψήφων σε δήμο ή περιφέρεια, που διαιρείται με τον αριθμό των εδρών οι οποίες αντιστοιχούν σε κάθε δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο και το πηλίκο αυξημένο κατά μία μονάδα, παραλειπομένου του κλάσματος, αποτελεί το εκλογικό μέτρο. Ο αριθμός των έγκυρων ψηφοδελτίων κάθε συνδυασμού διαιρείται στη συνέχεια με το εκλογικό μέτρο και καθένας τους καταλαμβάνει τόσες έδρες όσο και το ακέραιο πηλίκο της διαίρεσης.

Πηγή εφημερίδα “ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ”

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας