Αρχική » Βίτσας – Δένδιας: Τι λένε για τις προσφυγικές ροές στον Έβρο και για τους 2 στρατιωτικούς

Βίτσας – Δένδιας: Τι λένε για τις προσφυγικές ροές στον Έβρο και για τους 2 στρατιωτικούς

από statusradio.gr
0 σχόλιο

«Η Τουρκία οφείλει να παίρνει μέτρα για τα χερσαία σύνορά της» λέει ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ το περασμένο Σάββατο. Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και αρμόδιος για την Περιφέρεια ΑΜΑΘ Νίκος Δένδιας τονίζει ότι «δεν διανοείται ότι άλλος Πρωθυπουργός θα είχε επιτρέψει με την στάση του, και μη διαψεύδοντας τις αιτιάσεις της τουρκικής πλευράς, να αιωρείται το ενδεχόμενο μια εξωθεσμικής υπόσχεσης για επιστροφή των Τούρκων αξιωματικών», που τώρα η Τουρκία τους συναρτά με τους Έλληνες στρατιωτικούς στην Αδριανούπολη. Δείτε τα ενδιαφέροντα αποσπάσματα της συνέντευξης του Νίκου Δένδια στο ΕΘΝΟΣ της Κυριακής και του Δημήτρη Βίτσα στα ΝΕΑ.

Δημήτρης Βίτσας: “Όχι στη λογική ανοιχτών συνόρων”

Στη Βουλή μιλήσατε για τεράστια αύξηση των ροών από τον Εβρο. Σας φοβίζει αυτή η εξέλιξη;

Οι διακινητές όπου βρίσκουν δυσκολίες αλλάζουν δρόμους. Υπενθυμίζω ότι στην Κοινή Δήλωση αναφέρεται σαφώς ότι η Τουρκία πρέπει να παίρνει ειδικά μέτρα όσον αφορά τα χερσαία σύνορά της. Δεν τα έχει πάρει ακόμη. Βεβαίως, λοιπόν, και με ανησυχεί η κατάσταση, αλλά το κύριο ζήτημα είναι τα μέτρα επίλυσης. Να είναι η ΕΕ σύμμαχος, να υπάρχει ανοικτός δίαυλος με την Τουρκία, μέτρα γρήγορης εξέτασης και φροντίδα για όλους.



Όσοι δεν καλύπτονται από τις Συνθήκες;

Και αυτούς θα τους φροντίσουμε, αλλά από εκεί και μετά πρέπει να ισχύσει ο νόμος και οι διεθνείς συμφωνίες. Μερικούς προσπαθούμε να τους εντάξουμε στις εθελούσιες επιστροφές, δίνοντάς τους κάποια χρήματα να κάνουν μια νέα αρχή στη χώρα τους. Όμως αυτό δεν σημαίνει «ξεκινήστε κι ελάτε». Προσφυγικό υπάρχει όσο υπάρχουν πόλεμοι και διακινητές. Δεν υπάρχει όμως η λογική “open borders”.

 

Νίκος Δενδιάς: Ο συναγωνισμός με την Άγκυρα σε «λεονταρισμούς» δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα, αλλά αντιθέτως τα βλάπτει.

Πώς θα πρέπει να απαντήσει η χώρα μας στην τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο; Έχει ευθύνες η ελληνική κυβέρνηση για την κλιμάκωσή της;

Η Ελλάδα οφείλει πάντοτε να ασκεί μία υπεύθυνη αμυντική και εξωτερική πολιτική και να μην παρασύρεται από τις όποιες κραυγές των γειτόνων της. Ο συναγωνισμός με την Άγκυρα σε «λεονταρισμούς» δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα, αλλά αντιθέτως τα βλάπτει, καθώς δημιουργεί τον κίνδυνο να εξομοιωθεί στην αντίληψη της διεθνούς κοινής γνώμης το δίκαιο της χώρας μας με τις παράλογες διεκδικήσεις της Τουρκίας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η στάση της τουρκικής ηγεσίας είναι απαράδεκτη σε όλα τα επίπεδα, από την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης μέχρι την κράτηση των δύο στρατιωτικών μας που συνελήφθησαν στον Εβρο, αλλά χρειάζεται σοβαρότητα και ψυχραιμία. Βεβαίως απαιτείται επίσης αποφασιστικότητα και προετοιμασία για όλα τα ενδεχόμενα και όχι παλινωδίες σαν αυτές που διαπιστώθηκαν με τις γαλλικές φρεγάτες και βλάπτουν την εικόνα της χώρας. Αλλά για να μη μετατρεπόμαστε κάθε φορά σε ομήρους της συγκυρίας και να οδηγούμαστε σε βεβιασμένες αποφάσεις, χρειάζεται επίσης να αποφασίσουμε εγκαίρως τι είδους Ένοπλες Δυνάμεις θέλουμε και τι μέσα θα τους διαθέσουμε.

Η Νέα Δημοκρατία ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στην υπόθεση των 2 Ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνται στην Αδριανούπολη. Τι το διαφορετικό θα έκανε το κόμμα σας;

Αν μη τι άλλο εμείς δεν θα επιτρέπαμε να συνδυασθεί η υπόθεσή τους από την Άγκυρα, με τέτοιο μάλιστα άκομψο διπλωματικό αλλά και παντελώς αστήρικτο νομικά τρόπο, με την υπόθεση της έκδοσης των 8 Τούρκων στρατιωτικών. Δεν διανοούμαι καν ότι άλλος πρωθυπουργός της χώρας θα είχε επιτρέψει με τη στάση του, και μη διαψεύδοντας τις αιτιάσεις της τουρκικής ηγεσίας, να αιωρείται το ενδεχόμενο μιας εξωθεσμικής υπόσχεσης για επιστροφή των Τούρκων αξιωματικών. Από εκεί και πέρα, υπάρχει μία σειρά από διπλωματικές ενέργειες στις οποίες θα μπορούσε να προσφύγει μία ελληνική κυβέρνηση, ακόμη και χωρίς να γίνουν γνωστές.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας