Αρχική » Η ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΣ ΚΑΝΕΙ… ΕΞΩΣΗ ΣΤΑ ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΑ

Η ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΣ ΚΑΝΕΙ… ΕΞΩΣΗ ΣΤΑ ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΑ

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Τη στιγμή που όλη η Ευρώπη προσπαθεί να λάβει αποτελεσματικά μέτρα για την ανακούφιση και φιλοξενία των ασυνόδευτων παιδιών που μεταναστεύουν, στη χώρα μας οι λίγες δομές φιλοξενίας που λειτουργούν βρίσκονται στον αέρα και κινδυνεύουν να σταματήσουν να λειτουργούν καθώς έχει διακοπεί η χρηματοδότησή τους! Ηδη, από τις τέσσερις δομές φιλοξενίας που λειτουργούσαν τα Παιδικά Χωριά SOS, με συνολικά 85 φιλοξενούμενα προσφυγόπουλα, έχουν κλείσει οι τρεις (σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Σέρρες), ενώ στη μία που έχει απομείνει (με 25 παιδιά) εργαζόμενοι και προμηθευτές πληρώνονται από ίδια κονδύλια, την ίδια στιγμή που η κρατική χρηματοδότηση έχει κολλήσει εδώ και τέσσερις μήνες στη γραφειοκρατία…

Οπως αναφέρει στο «Εθνος της Κυριακής» ο γενικός διευθυντής των Παιδικών Χωριών SOS, Γιώργος Πρωτόπαπας, «αποφασίσαμε να μειώσουμε κατά περίπου 8ο% την παρουσία μας στο πρόβλημα των ασυνόδευτων παιδιών, για να μη μετατραπούμε σε “ομήρους” της ελληνικής γραφειοκρατίας και προκύψει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα στις υπόλοιπες δομές που λειτουργούμε. Αλλά με τον τρόπο αυτό όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουμε σωστά ως κράτος το πρόβλημα των άτυχων αυτών παιδιών, αλλά δημιουργούμε και κακή φήμη στην Ευρώπη, που έχει αναδείξει σε μείζον το ζήτημα των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων».



Μέρα με τη μέρα η κατάσταση με τα ασυνόδευτα παιδιά στη χώρα μας, αντί να καλυτερεύει, επιδεινώνεται, καθώς από τα περίπου 5 οοο προσφυγόπουλα που υπολογίζεται ότι βρίσκονται ασυνόδευτα στην Ελλάδα, μόλις 1.100 διαβιούν στις υφιστάμενες δομές φιλοξενίας και τα υπόλοιπα ζουν είτε σε συνθήκες στρατοπέδων είτε περιφερόμενα και άστεγα. Ωστόσο, αντί η Πολιτεία να φροντίσει για την εξομάλυνση των προβλημάτων τους, έχει αφήσει την αθάνατη ελληνική γραφειοκρατία να βάζει σε σκληρή δοκιμασία τη λειτουργία και των υπαρχουσών δομών, από τότε που άλλαξε η πηγή της χρηματοδότησης…

Οι δομές ασυνόδευτων ανηλίκων χρηματοδοτούνταν τον τελευταίο περίπου ενάμιση χρόνο από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς, αλλά από την 1η Αυγούστου 2017 η χρηματοδότησή τους εντάχθηκε στην αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και χρηματοδοτήθηκαν από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ενταξης. Για πρώτη φορά, λοιπόν, ένα τόσο ευαίσθητο κεφάλαιο, αυτό της παιδικής προστασίας, μεταφέρθηκε στην αρμοδιότητα μιας οικονομικής Αρχής και δεν αποτελεί κομμάτι της πρόνοιας.

«ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ»
Οπως λέει στο «Εθνος της Κυριακής» η Ζωή Κόκαλου, υπεύθυνη επικοινωνίας της κοινωνικής οργάνωσης «Αρσις», που διατηρεί σήμερα επτά δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων παιδιών, δυναμικότητας 200 θέσεων, «σήμερα αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία των πιο πάνω δομών λόγω των καθυστερήσεων και της αδυναμίας των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου να ολοκληρώσουν έγκαιρα τις διοικητικές προαπαιτούμενες διαδικασίες και να συνεχίσουν τη χρηματοδότησή τους. Ηδη κατά τη διάρκεια του του προγράμματος (1/08/2017-31/12/2017) η καταβολή της α’ δόσης της χρηματοδότησης, η οποία λειτουργεί ως προκαταβολή, καθυστέρησε δύο μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Η αποπληρωμή, δε, του προγράμματος δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα, ενώ έχουν παρέλθει σχεδόν τρεις μήνες από την ολοκλήρωσή του».

Ετσι, τα 200 παιδιά και οι 162 εργαζόμενοι της οργάνωσης, απλήρωτοι εδώ και τρεις μήνες, συντηρούνται ακόμα χάρη σε δωρεές και φιλανθρωπίες. «Ακόμα και η σίτιση των παιδιών, π.χ., γίνεται από προμηθευτές που κάνουν υπομονή, αλλά και αυτοί έχουν φτάσει στα όριά τους. Δεν γίνεται να λειτουργούμε, όμως, με χορηγίες από μικρούς καταστηματάρχες και το κράτος να καθυστερεί τόσο. Ηδη εργαζόμενοι στη Β. Ελλάδα άρχισαν από 28 Μαρτίου επίσχεση εργασίας και εμείς χρησιμοποιήσαμε κονδύλια δικά μας που προορίζονται για άλλους σκοπούς για να πληρώσουμε Δώρο Πάσχα κ.λπ.

Ομως οι προμηθευτές, τα ενοίκια κλπ. πόσο θα παραμένουν απλήρωτα; Μέχρι σήμερα, λοιπόν, είμαστε απολύτως εκτεθειμένοι, καθώς υλοποιούμε προγράμματα χωρίς την ανάλογη συμφωνία ένταξης – επιδότησης στο πρόγραμμα. Ακολούθως, αδυνατούμε, χωρίς δική μας υπαιτιότητα, να καλύψουμε τη μισθοδοσία των εργαζομένων και τις ασφαλιστικές εισφορές. Ταυτόχρονα, αδυνατούμε να καλύψουμε ακόμα και τις βασικές παροχές προς την ομάδα στόχου, καθώς όλες οι προβλεπόμενες. άκαμπτες, χρονοβόρες διαδικασίες προμηθειών είναι στον αέρα» λέει η κυρία Κόκαλου. Η ίδια επισημαίνει, τέλος, ότι «αυτήν τη χρονική στιγμή 2.082 ασυνόδευτα παιδιά βρίσκονται ακόμα σε αναμονή τοποθέτησής τους σε ξενώνες φιλοξενίας,
συνολικής δυναμικότητας 1,118 θέσεων. Η -συνακόλουθη της επίσχεσης εργασίας στη Θεσσαλονίκη- αναστολή εισαγωγών νέων παιδιών στις δομές οδηγεί χιλιάδες παιδιά που βρίσκονται στη συνθήκη της προστατευτικής φύλαξης ή της αστεγίας σε περαιτέρω παραμονή στις εν λόγω, απολύτως μη αποδεκτές από πλευράς παιδικής προστασίας συνθήκες, υπό τις οποίες η ψυχική τους υγεία, η υγιής τους ανάπτυξη, ακόμα και η ίδια τους η ζωή τίθενται σε κίνδυνο».

ΜΗΤΡΩΟ ΕΠΙΤΡΟΠΟΝ

Μετά τις διαφωνίες Μουζάλα – Φωτίου για τη δημιουργία ενός μητρώου επιτρόπων, οι οποίοι θα είναι υπεύθυνοι για τα χιλιάδες ανήλικα παιδιά που βρίσκονται στη χώρα μας, πολλά από τα οποία είναι άστεγα, έτοιμο είναι το σχέδιο νόμου. Αναμένεται να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή, αφού οι κατά τόπους εισαγγελείς δεν μπορούν να σηκώσουν μόνοι το βάρος της επιτροπείας των ανήλικων προσφυγόπουλων.

Μέχρι σήμερα λειτουργούν ως προσωρινοί επίτροποι, μέχρις ότου προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για να «σταθεί» δίπλα στα παιδιά κάποιος κοινωνικός λειτουργός ή ψυχολόγος δήμου, εάν υπάρχει, ο οποίος παίρνει υπό τη σκέπη του δεκάδες παιδιά. Κρίθηκε αναγκαίος, λοιπόν, ο επανασχεδιασμός του συστήματος της επιτροπείας, με τη δημιουργία μητρώου επιτρόπων, οι οποίοι θα έχουν συγκεκριμένες αρμοδιότητες και υποχρεώσεις, βάσει ειδικού καθηκοντολογίου, ειδική κατάρτιση για τα θέματα των ασυνόδευτων ανηλίκων, θα ενεργούν βάσει συγκεκριμένων πρωτοκόλλων και θα εποπτεύονται από δημόσιο φορέα, στον οποίο και θα λογοδοτούν.

Παράλληλα, με άλλο σχέδιο νόμου αναμένεται να θεσμοθετηθεί και η αναδοχή για τα προσφυγόπουλα, καθώς η μία μετά την άλλη οι δομές κλείνουν λόγω λήξης των προγραμμάτων επιδότησης από την ΕΕ, με αποτέλεσμα να μην έχουν στέγη.

Πηγή εφημερίδα “ΕΘΝΟΣ ΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗΣ”

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας