Αρχική » Οι χρυσές μπίζνες της «Ερντογάν Α.Ε.»

Οι χρυσές μπίζνες της «Ερντογάν Α.Ε.»

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ εισρέουν ετησίως στα ταμεία εταιρειών που ανήκουν στα παιδιά και σε στενούς συγγενείς του Τούρκου προέδρου

Ποια είναι η πιο επιτυχημένη επιχειρηματική οικογένεια στην Ανατολική Μεσόγειο; Από ό,τι φαίνεται, αυτή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν! Αν και ο ίδιος φαινομενικά ζει με τον μισθό του ως προέδρου της Τουρκίας, σύσσωμη η οικογένειά του κάνει μπίζνες, από καλλυντικά και γρήγορο φαγητό μέχρι κοσμήματα και ναυτιλία, κερδίζοντας εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Παράλληλα, οι καταγγελίες για συναλλαγές με μεγαλοεπιχειρηματίες, ακόμα και με τους τζιχαντιστές του ISIS, είναι αμέτρητες, αλλά ούτε το αυτί του «σουλτάνου» φαίνεται να ιδρώνει ούτε των τεσσάρων παιδιών και των λοιπών στενών συγγενών του.


ΜΕΛΗ

Πρώτα, ας γνωρίσουμε τους Ερντογάν: Ο Ταγίπ Ερντογάν με την Εμινέ Γκιουλμπαράν έχουν δύο γιους, τον Αχμέτ Μπουράκ και τον Νετσμετίν Μπιλάλ, και δύο κόρες, την Εσρα και την Σουμεγιέ.

Αχμέτ Μπουράκ Ερντογαν

Ο 39χρονος σήμερα Αχμέτ Μπουράκ είναι ιδιοκτήτης της ναυτιλιακής Mecit Cetinkaya Denizcilik Ltd, που φέρεται να διαθέτει τάνκερ συνολικής αξίας 80 εκατ. δολαρίων. Η πιο σκοτεινή σελίδα στην προσωπική του ιστορία γράφτηκε το 1998, όταν χτύπησε με το αυτοκίνητο που οδηγούσε τον γνωστό Τούρκο τραγουδιστή Σεβίμ Τανουρέκ, ο οποίος υπέκυψε αργότερα στα τραύματά του σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης. Ο γιος του Ερντογάν -τότε δημάρχου της Κωνσταντινούπολης- φέρεται να μην είχε δίπλωμα οδήγησης και να εγκατέλειψε το θύμα του στον δρόμο. Ωστόσο, δεν τιμωρήθηκε ποτέ…

Νετσμετίν Μπιλάλ Ερντογαν

Ο 38χρονος Νετσμετίν Μπιλάλ είναι μέτοχος της ναυτιλιακής ΒΜΖ Group, που διαθέτει πέντε τάνκερ. Τα τελευταία χρόνια διέμενε στην Ιταλία για να τελειώσει το διδακτορικό του, όπως αφήνει να διαρρεύσει το περιβάλλον του. Η ιταλική Δικαιοσύνη τού άσκησε δίωξη για «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος, αλλά τελικά αθωώθηκε. Πλήθος δημοσιευμάτων στον ξένο Τύπο έκαναν λόγο για την παράνομη διακίνηση πετρελαίου από το Ιράκ, από τις πετρελαιοπηγές που ήλεγχε το ISIS, προς την Ευρώπη, μέσω πλοίων της εταιρείας του και ειδικών αποβαθρών στα λιμάνια της Βηρυτού και του Τσεϊχάν, που ελέγχει ο ίδιος. Το πιο εντυπωσιακό σε σχέση με τον Μπιλάλ, ωστόσο, είναι η τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον πατέρα του το 2013 (φυσικά, ο Ταγίπ Ερντογάν την κατήγγειλε ως πλαστή και φρόντισε να θάψει το σκάνδαλο). Εκεί, στις υποκλαπείσες συνδιαλέξεις, ακούγεται ο Ερντογάν να λέει στον γιο του Μπιλάλ να ξεφορτωθεί δεκάδες εκατομμύρια δολάρια που έκρυβε στο σπίτι, επειδή υπάρχει κίνδυνος λόγω της έρευνας των Αρχών για σκάνδαλο διαφθοράς.

 

ΔΙΑΡΡΟΕΣ

Εσρα Ερντογαν – Μπεράτ Αλμπαίράκ

Η 34χρονη μπορεί να μην έχει εμπλακεί στις οικογενειακές μπίζνες, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο με τον άντρα της. Μπεράτ Αλμπαίράκ, με τον οποίο έχουν τρία παιδιά. Επικεφαλής της Calik Holding μέχρι το 2013, του τουρκικού γίγαντα της ενέργειας, των κατασκευών και των τηλεπικοινωνιών, ο 40χρονος σήμερα Αλμπαίράκ εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής το 2015 και από τότε είναι υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της γειτονικής χώρας. Υστερα από μια διαρροή των emails του από τα Wikileaks, φούντωσαν οι καταγγελίες ότι ο ίδιος έπαιζε ρόλο επί μακρόν στο λαθρεμπόριο πετρελαίου του ISIS, αλλά το θέμα σιγά-σιγά ξεχάστηκε…

Ωστόσο, πέρυσι το Μάιο, μέσα από τα περίφημα «Malta Files», ήρθε στην επιφάνεια ένα άλλο καυτό ζήτημα που τον αφορά: Οπως έγραφε τότε το γερμανικό «Der Spiegel», ο γαμπρός του Ερντογάν όσο εργαζόταν στην Calik, προσπάθησε να μεταφέρει από λογαριασμό του στο Ντουμπάι δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στην Τουρκία, χωρίς να δώσει 20% φόρο ως όφειλε, κάτι που δεν κατάφερε τελικά. Ο Αλμπαίράκ προσπάθησε να πάει τα χρήματά του στη Μάλτα και από εκεί στην Ελβετία, μέσω εταιρειών offshore, από τις οποίες θα έστελνε τα χρήματα στην Τουρκία.

Σουμεγιέ
Ερντογάν – Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ

Η 33χρονη Σουμεγιέ παντρεύτηκε το 2015 τον Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ της γνωστής βιομηχανίας εξοπλισμών Baykar, που κατασκευάζει μεταξύ άλλων μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Αυτά χρησιμοποίησαν πρόσφατα οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στις επιχειρήσεις τους στα συριακά εδάφη. Το 2016, μάλιστα, η κυβέρνηση δαπάνησε 36,77 εκατ. δολάρια για να προμηθευτεί έξι μη επανδρωμένα αεροσκάφη από την Baykar. Το 2015, είχε γίνει γνωστό ότι η ίδια η Σουμεγιέ διαχειρίζεται μια μυστική νοσοκομειακή εγκατάσταση κοντά στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, όπου έρχονταν καθημερινά με τουρκικά οχήματα τραυματισμένοι τζιχαντιστές του ISIS για να θεραπευτούν και να επιστρέφουν στη μάχη!

Τα «δώρα» του Μ. Μανσίμοφ και η…αγαπημένη Νήσος Μαν

Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, κατέθεσε στο Κοινοβούλιο έγγραφα που αποδείκνυαν συναλλαγές μεταξύ του στενού οικογενειακού κύκλου του Ερντογάν και της Bellway Limited, μιας εταιρείας offshore στη Νήσο Μαν, μέσω της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank.

Απαντώντας στις κατηγορίες, ο Ερντογάν δήλωσε στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Diken ότι ο αδερφός του, ο γιος του, δύο κουνιάδοι του και ένας πρώην στενός συνεργάτης του έλαβαν νόμιμα το ποσό των 15 εκατ. δολαρίων από την Bellway για την πώληση της εταιρείας τους. «Αυτοί οι άνθρωποι είναι επιχειρηματίες που έχουν κάνει σημαντική δουλειά τα τελευταία 30 με 40 χρόνια. Δεν υπάρχει καμία σκιά σε αυτές τις συναλλαγές», είπε ο Ερντογάν.

Μέσα από αυτήν τη συναλλαγή, λοιπόν, ο 32χρονος τότε γιος του, Αχμέτ Μπουράκ Ερντογάν, έλαβε 3,75 εκατ. δολάρια, όσα πήρε και ο κουνιάδος του, Ζίγια Ιλγκεν, συνταξιούχος καθηγητής, και ο αδερφός του, Μουσταφά Ερντογάν.

Ο… ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ

Η Νήσος Μαν φαίνεται ότι είναι η αγαπημένη της οικογένειας Ερντογάν. Τον Οκτώβριο του 2008, η οικογένεια απέκτησε ένα τάνκερ αξίας 25 εκατ. δολαρίων, ονόματι «Agdash», από τον Αζέρο-Τούρκο δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία Μουμπαρίζ Μανσίμοφ, πρώην αξιωματικό του σοβιετικού στρατού. Η αγορά έγινε μέσω της εταιρείας με έδρα τη Νήσο Μαν Bumerz Limited – που έχει πάρει το όνομά της από τα αρχικά των μικρών ονομάτων των τριών ιδιοκτητών της, Μπουράκ Ερντογάν, Μουσταφά Ερντογάν και Ζίγια Ιλγκεν. Ωστόσο, τα 7 εκατ. δολάρια από το ποσό αυτό φέρεται να πληρώθηκαν από τον Σιτκί Αγιάν, επιχειρηματία και στενό φίλο του Προέδρου Ερντογάν, για λόγο που ποτέ δεν έγινε γνωστός. Το 2013, σε υποκλαπείσες συνομιλίες μεταξύ του Ερντογάν (που τις έχει καταγγείλει ως πλαστές) και του γιου του, Μπιλάλ, γινόταν νύξη για την πληρωμή μίζας από την οικογένεια Αγιάν έναντι παροχής κρατικών συμβολαίων.

Αλλά και τα υπόλοιπα λεφτά που υποτίθεται ότι πλήρωσε η οικογένεια Ερντογάν ώστε να γίνουν πλοιοκτήτες αποδείχθηκε ότι τελικά τους χαρίστηκαν από τον Μανσίμοφ. Οπως αποκάλυψε η έρευνα του Δικτύου European Investigative Collaborations, η πληρωμή έγινε μέσω τραπεζικού δανεισμού, με το δάνειο να το αποπληρώνει πλήρως ο ίδιος ο Μανσίμοφ, ο οποίος στη συνέχεια κέρδισε αρκετούς κρατικούς διαγωνισμούς στην Τουρκία για «φιλέτα» όπως, για παράδειγμα, η μαρίνα Αλικαρνασσού.

Πηγή εφημερίδα “ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ”

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας