Αρχική » Εμπλοκή για τους Ελληνες στρατιωτικούς

Εμπλοκή για τους Ελληνες στρατιωτικούς

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Η κατηγορία που θα διατυπωθεί σε βάρος τους εμπίπτει με την ευρεία έννοια στην περίπτωση της κατασκοπείας

Η ευρωπαϊκή παρέμβαση, σε υψηλότατο επίπεδο, από τους επικεφαλής της Κομισιόν κ. Γιούνκερ και του Συμβουλίου κ. Τουσκ στη Σύνοδο με την Τουρκία στη Βάρνα της Βουλγαρίας, την προηγούμενη Δευτέρα, για το ζήτημα της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών δημιούργησε κλίμα αισιοδοξίας για τη συνέχεια στην Αθήνα.

Οι προσδοκίες αυξήθηκαν, πρώτον, γιατί η Τουρκία διά του προέδρου της, κ. Ερντογάν, προέβαλε και νέες αξιώσεις για επιπλέον οικονομική ενίσχυση ύψους 1,2 δια ευρώ στα 3 δια ευρώ που εκταμιεύονται υπέρ της για τη συντήρηση των εκατομμυρίων προσφύγων από τη Συρία και την Ανατολή που «φιλοξενεί» στο έδαφός της. Δεύτερον, γιατί, έστω και πρόσκαιρα, ο Τ. Ερντογάν επέδειξε φιλοευρωπαϊκή διάθεση, προφανώς επηρεασμένος και από την πρωτόγνωρη τις τελευταίες δεκαετίες ένταση -ψυχροπολεμικού χαρακτήρα- που κλιμακώνεται στις σχέσεις Δύσης και ΝΑΤΟ με τη Ρωσία.



Το γεγονός άλλωστε ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν έθεσε ένα χρονοδιάγραμμα για την απελευθέρωση μέχρι το Ορθόδοξο Πάσχα, την επόμενη εβδομάδα, έστω ως ευχή και όχι ως τελεσίγραφο, επίσης εμπέδωσε ένα κλίμα αισιοδοξίας στην Αθήνα αλλά και στην Ευρώπη. Ολα αυτά κατέρρευσαν ελάχιστες ώρες μετά τη Σύνοδο στη Βουλγαρία. Ο Τούρκος πρόεδρος και στη Βάρνα επικαλέσθηκε το γεγονός ότι η υπόθεση βρίσκεται στη διαχείριση της τουρκικής Δικαιοσύνης. Υπό την έννοια αυτή, δεν είναι αυτός σε θέση να δώσει μια τελική λύση στο πρόβλημα. Προφανές το τρικ Ερντογάν, που θέλησε με τον τρόπο αυτό να συσχετίσει την υπόθεση των Ελλήνων στρατιωτικών με την υπόθεση της έκδοσης των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Φυσικά, ο Τούρκος πρόεδρος παρέκαμψε με τον τρόπο αυτό μια σειρά από σημαντικές παραμέτρους. Οπως, για παράδειγμα, ότι στη χώρα του έχει επιβάλει στρατιωτικό νόμο και η Δικαιοσύνη είναι κατευθυνόμενη ως προς τις αποφάσεις της. Επίσης, ότι οι Ελληνες στρατιωτικοί συνελήφθησαν από τουρκική περίπολο σε ένα κλασικού τύπου μεθοριακό συμβάν μεταξύ συμμαχικών στρατευμάτων του ΝΑΤΟ σε περίοδο ειρήνης και σε καμία περίπτωση η σύλληψη και η κράτησή τους, χωρίς μάλιστα την απαγγελία κατηγορητηρίου, συνάδει με την κλασική διαδικασία αιτήματος πολιτικού ασύλου από τους Τούρκους στρατιωτικούς στην Ελλάδα.

ΔΙΑΨΕΥΣΗ

Οι ελπίδες, φρούδες στη βάση τους, για την άμεση απελευθέρωση -εντός 24 ωρών- των Ελλήνων στρατιωτικών φυσικά και διαψεύσθηκαν μέσα από ένα μπαράζ επιθετικών δηλώσεων της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη. Επίσης, αντί της απελευθέρωσης, σε μια κίνηση αβρότητας της Τουρκίας προς την Ευρώπη, καθώς και τις ΗΠΑ, με δεδομένες τις θετικές δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, Τζ. Πάιατ, σχετικά, οι πληροφορίες θέλουν την τουρκική Δικαιοσύνη να περιπλέκει το κατηγορητήριο που θα διατυπώσει. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με απολύτως αξιόπιστες πηγές των «Π», η κατηγορία που θα διατυπωθεί σε βάρος των Ελλήνων στρατιωτικών θα είναι: «Είσοδος σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή με σκοπό τη χαρτογράφηση εδαφών και την παρακολούθηση στρατιωτικών μονάδων». Πρόκειται για κατηγορία που εμπίπτει, με την ευρεία έννοια, στην περίπτωση της κατασκοπείας και επισείει ποινή φυλάκισης μέχρι πέντε ετών, ενώ η απλή παράνομη είσοδος στο τουρκικό έδαφος ποινή μέχρι δύο έτη.
Ενδεχόμενο διπλωματικού
«μπρα ντε φερ»

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΙ παρατηρητές με εμπειρία παρακολουθούν υπό άλλη οπτική την όλη υπόθεση. Και ενώ στην Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο της δικαιολογημένης κριτικής ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. Κ. Κατσίκης, που πρώτος από τους κοινοβουλευτικούς σε τηλεοπτική του συνέντευξη απεδέχθη συσχετισμό των Ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ Τούρκους, εικάζουν ότι η όλη υπόθεση μπορεί να λάβει άλλη διάσταση. Αυτό γιατί η Ελλάδα όπως και π Κύπρος ακολουθούν ελαστική στάση απέναντι στις κυρώσεις προς τη Ρωσία, με τη διαδικασία των μαζικών απελάσεων διπλωματών από τη Δύση. Επιπλέον, είναι γνωστό ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός ζήτησε τη μεσολάβηση του Ρώσου προέδρου κ. Πούτιν για την απελευθέρωση των Ελλήνων στρατιωτικών. Με δεδομένο ότι το Ορθόδοξο Πάσχα είναι σε λίγες ημέρες και μπορεί να επιχειρήσει ο Ρώσος πρόεδρος, ορθόδοξος στο θρήσκευμα, μεσολάβηση, δίδεται η ευκαιρία στον Ερντογάν να προχωρήσει στην ικανοποίηση του αιτήματος Πούτιν, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση Μόσχας-Αγκυρας και δείχνοντας την περιφρόνησή του προς την Ευρώπη και τη Δύση. Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν πολύ σημαντική από πλευράς εντυπώσεων, αφού η Μόσχα θα είχε εμπλακεί σε ένα θέμα μεταξύ συμμαχικών χωρών του ΝΑΤΟ, που οι δυτικοί και η Συμμαχία δεν θα έχουν κατορθώσει να αντιμετωπίσουν.

Πηγή εφημερίδα “ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ”

 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας