Αρχική » Αναγνώριση τζιχαντιστων από τατουάζ και κούρεμα!

Αναγνώριση τζιχαντιστων από τατουάζ και κούρεμα!

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Συνεχής είναι η εκπαίδευση του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ., το οποίο βρίσκεται στην «πρώτη γραμμή» των χερσαίων και των θαλασσίων συνόρων της χώρας, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες ενός τρομοκρατικού χτυπήματος από τζιχαντιστές.

Εν όψει καλοκαιριού, κατά το οποίο εκτιμάται ότι οι τουρίστες θα ξεπεράσουν τα 30 εκατομμύρια, οι αρμόδιες υπηρεσίες ασφαλείας βρίσκονται σε επιφυλακή, όπως συμβαίνει και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο πόλεμος στη Συρία και οι αλλαγές στη γεωγραφική κατανομή είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν σε «θερμό» καλοκαίρι αναφορικά με τις προσφυγικές ροές, δεδομένο που λαμβάνουν υπόψη τους οι Ελληνες αξίωματούχοι που είναι επιφορτισμένοι με θέματα ασφάλειας.

Στο πλαίσιο αυτό, το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. συνεχίζει να εκμεταλλεύεται τις χρηματοδοτικές «ανάσες» που παρέχει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας για την εκπαίδευση των αστυνομικών απέναντι τόσο στην τρομοκρατική απειλή όσο και στη διαχείριση του Προσφυγικού (αντιμετώπιση οργανωμένων κυκλωμάτων διακίνησης μεταναστών, έλεγχοι ταξιδιωτικών εγγράφων, ανθρώπινα δικαιώματα).

Στις 17 Απριλίου ολοκληρώθηκε σειρά εκπαιδεύσεων στην Αθήνα και στη Βόρεια Ελλάδα με τη συμμετοχή συνολικά 232 αστυνομικών. Πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής» αναφέρουν ότι το πρώτο στάδιο της διαδικασίας αφορούσε στην αναγνώριση του φαινομένου της ριζοσπαστικοποίησης. Δηλαδή, στο πώς μπορούν οι ένστολοι «πρώτης γραμμής» να αντιλαμβάνονται το πότε έχουν απέναντί τους έναν εν δυνάμει τρομοκράτη.

Για παράδειγμα αναφέρεται ότι οι ενδείξεις μπορεί να προέλθουν από: εξωτερική εμφάνιση και συμπεριφορά, αλλαγή ονομάτων-χρήση ψευδωνύμων, δερματοστιξία (τατουάζ), κατοχή
και χρήση εξοπλισμού και αξεσουάρ (π.χ. στρατιωτική ένδυση), κούρεμα, υπερβολική ενασχόληση με βίαιες/ μαχητικές πολεμικές τέχνες, περιορισμός συναναστροφών, συμμετοχή σε κλειστές συναντήσεις/εκδηλώσεις (θρησκευτικού, ιδεολογικού χαρακτήρα), εντατική χρήση του διαδικτύου με επισκέψεις σε ιστοσελίδες ριζοσπαστικού περιεχομένου και μέσων κοινωνικής δικτύωσης, υιοθέτηση βίαιου και ακραίου λόγου, χρήση ριζοσπαστικής/εξτρεμιστικής ορολογίας-εξύμνηση βίας, κατοχή υλικού εξτρεμιστικού περιεχομένου-φυλλαδίων, βιβλίων (θρησκευτικού, κοινωνικοπολιτικού περιεχομένου), προσβλητική στάση και διάπραξη μικρών παραβάσεων από ασέβεια απέναντι σε δημοκρατικούς/κρατικούς θεσμούς.

Για να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν σύμβολα ενδυμασίες και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά που παραπέμπουν σε μαχητές, οι αστυνομικοί μαθαίνουν τις οργανώσεις που απασχολούν διεθνώς τις αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες. Η πιο γνωστή από αυτές είναι το ISIS, οργάνωση που πρωταγωνιστεί στην προπαγάνδα και στη στρατολόγηση νεαρών που έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ευρώπη. Υπάρχουν, ωστόσο, και άλλες οργανώσεις (Μπόκο Χαράμ, Αλ Σαμπάμπ κά.) που περιλαμβάνονται στα σχετικά εκπαιδευτικά εγχειρίδια.

Η ΑΠΕΙΛΗ

Αρμόδιες πηγές εξηγούν στο «Εθνος της Κυριακής» ότι «στη βάση δεδομένων της Ιντερπόλ περιλαμβάνονται τα ονόματα περίπου 5·οοο μαχητών οι οποίοι δυνητικά κάποια στιγμή θα προσπαθήσουν να γυρίσουν στην Ευρώπη. Η Ιντερπόλ έχει στη διάθεσή της το προφίλ του 50% εξ αυτών. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι τα μισά από τα άτομα που έχουν προφίλ (για τα οποία δηλαδή υπάρχει φάκελος) έχουν απασχολήσει τις κοινωνικές υπηρεσίες (ναρκωτικά, ψυχιατρικά προβλήματα, ενδοοικογενειακή βία). Εκτιμάται ότι περίπου 2.500 από αυτούς θα γυρίσουν τα επόμενα χρόνια στην Ευρώπη και από αυτούς ένα 10%-15% θα παραμείνει ενεργό στην τρομοκρατία. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πρόκειται για έναν πυρήνα περίπου 400 ατόμων που θα αποτελέσει απειλή για την Ευρώπη. Το θετικό είναι ότι δεν υπάρχουν εκτιμήσεις πως κάποιοι από αυτούς μπορεί να καταλήξουν στην Ελλάδα, όπως και δεν υπάρχει τουλάχιστον τα τελευταία τρία χρόνια περιστατικό ατόμου που να ζει στη χώρα μας και να έφυγε για να πολεμήσει στο πλευρό του ISIS. Σε κάθε περίπτωση, το μείζον είναι η πρόληψη και η αναγνώριση του κινδύνου πριν από την εκδήλωσή του. Αυτή είναι η επιδίωξη όλων των οργανωμένων κρατών του κόσμου».

Πηγή εφημερίδα “ΕΘΝΟΣ ΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗΣ”

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας