Αρχική » ΣΟΒΑΡΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΘΕΡΜΟΥ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ, ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΑΠΟ ΕΝΑ ΑΤΥΧΗΜΑ

ΣΟΒΑΡΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΘΕΡΜΟΥ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ, ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΑΠΟ ΕΝΑ ΑΤΥΧΗΜΑ

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Εδώ και έναν χρόνο περίπου, κυρίως μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Τουρκία, παρατηρούμε μια μετάλλαξη στο εσωτερικό της γείτονος, αλλά και στις σχέσεις της με τις χώρες της Δύσης. Καθημερινά διαπιστώνουμε έναν πρωτοφανή μεγαλοϊδεατισμό και μια αμετροέπεια στις δηλώσεις Τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων και κυρίως του ίδιου του προέδρου Ερντογάν. Η μετάλλαξη της Τουρκίας έχει επιφέρει και μια ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση της αναθεωρητικής στρατηγικής της απέναντι στη χώρα μας, σε λεκτικό και επιχειρησιακό επίπεδο. Η ακολουθούμενη τακτική μιας «ελεγχόμενης κλιμάκωσης» μέσω επεισοδίων ποικίλης μορφής αποτελεί σαφή ένδειξη των προθέσεων της Αγκυρας και συνδέεται με την πάγια στρατηγική της προσέγγιση για αμφισβήτηση της θαλάσσιας και χερσαίας ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο. Απώτεροι στόχοι της Τουρκίας είναι η αποδόμηση της αποτρεπτικής μας αξιοπιστίας, η δημιουργία ενός
συνολικού καταλόγου διμερών διαφορών («γκρίζες» ζώνες, υφαλοκρηπίδα, FIR, χωρικά ύδατα κλπ.) και κατ’ επέκταση η συνολική διαπραγμάτευση για μια σειρά ζητημάτων στο Αιγαίο, υπό την απειλή χρήσης βίας. Η στρατηγική που χρησιμοποιεί επί σειράν ετών η Ελλάδα στην άκρως εχθρική και επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας στηρίζεται σε ελλιπή κατανόηση, που αναπόφευκτα οδηγεί σε μια αποσπασματική αντιμετώπιση, υποχωρητικότητα και κατευναστικές συμπεριφορές.



Απάντηση στο ερώτημα για το ποιες είναι οι πραγματικές επιδιώξεις της Αγκυρας- μπορούμε να δώσουμε αν εξετάσουμε τα αίτια της μετάλλαξης της Τουρκίας, που βασικά είναι τα εξής:

■ Οι αλλεπάλληλες εκλογικές επιτυχίες του Ερντογάν, η επικράτηση στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση και η καταστολή του πραξικοπήματος τού έλυσαν τα χέρια για την εξαφάνιση των πολιτικών αντιπάλων του, είτε αυτοί προέρχονται από τον χώρο του Γκιουλέν είτε από το κοσμικό κατεστημένο. Το γεγονός αυτό έδωσε στον Ερντογάν μια αίσθηση παντοδυναμίας, που ενδεχομένως να είναι «επιφανειακή».
■ Η επισήμανση «επιφανειακή παντοδυναμία» αφορά τα εσωτερικά προβλήματα της Τουρκίας, που έχουν σχέση με τη μη ύπαρξη συνεκτικού κοινωνικού μετώπου, την αστάθεια και την πόλωση στην τουρκική κοινωνία Η αντιπολίτευση ασκεί πιέσεις, κατηγορώντας συχνά τον Ερντογάν για ενδοτισμό απέναντι στην Ελλάδα, και ο ίδιος, προκειμένου να επιβιώσει πολιτικά για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, συμπράττει με τους εθνικιστές «Γκρίζους Λύκους», γεγονός που τον καθιστά ευάλωτο στις επιθυμίες τους.

■ Ο Ερντογάν αισθάνεται ότι οι χώρες της Δύσης δεν του παρείχαν την απαιτούμενη στήριξη στη διάρκεια του στρατιωτικού πραξικοπήματος, καθώς και στο δημοψήφισμα για την προεδρική μεταρρύθμιση. Στο μέτωπο, δε, της Συρίας, όπου διακυβεύονται ζωτικά εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας, έχει την αίσθηση ότι τον υπονομεύουν με τη βοήθεια που παρέχεται στους Κούρδους αντάρτες του YPG, κυρίως από τις ΗΠΑ.

■ Η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας έχει παγώσει και το μόνο που απομένει στην Αγκυρα είναι να αποκομίσει τα μέγιστα δυνατά οικονομικά οφέλη από την Ε.Ε., με όπλο την απειλή του Προσφυγικού – Μεταναστευτικού.

■ θα πρέπει να ληφθούν επίσης υπόψη οι μεγαλεπήβολοι στόχοι του Ερντογάν, σύμφωνα με τους οποίους φιλοδοξεί μέχρι το έτος 2023, επέτειο συμπλήρωσης 100 ετών από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας. να έχει καταστήσει την Τουρκία υπολογίσιμο γεωπολιτικό παίκτη, ενεργειακό κόμβο και μεγάλη στρατιωτική και διπλωματική περιφερειακή δύναμη, ανεξάρτητη από τη Δύση.

■ Τέλος, το γεγονός της πιθανής ανεύρεσης κοιτασμάτων στην ΑΟΖ της Κύπρου και στην ελληνική υφαλοκρηπίδα μεταβάλλει τα μέχρι σήμερα δεδομένα υπέρ της χώρας μας και η Τουρκία θα επιχειρήσει αυτό να το ανατρέψει. Η ανησυχία είναι ότι η προσπάθεια αυτή θα γίνει μέσω της πρόκλησης ενός θερμού επεισοδίου, προκειμένου να οδηγηθούμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους όρους που επιθυμεί η Αγκυρα.

Πηγή εφημερίδα “Strategies & politics”

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας