Αρχική » Πάσχει απο «υπερθέρμανση» η τουρκική οικονομία

Πάσχει απο «υπερθέρμανση» η τουρκική οικονομία

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις από ξένους οίκους για «ανώμαλη προσγείωση», καθώς η ταχεία ανάπτυξη συνοδεύεται από υψηλό πληθωρισμό και έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών.

ΤΗΣ ΛΑΛΕΛΑΣ ΧΡΥΣΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ

Οταν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έκρουσε τον κώδωνα του κίνδυνου για την οικονομία της Τουρκίας τον Φεβρουάριο, κατά την ετήσια έκθεσή του για τη γειτονική χώρα, ένας από τους στενότερους συνεργάτες του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν… εξερράγη. Οπως αποκαλύπτουν οι «Financial Times», ο Τζεμίλ Ερτέμ χαρακτήρισε τις συστάσεις του ΔΝΤ για πάταξη του πληθωρισμού και περιορισμό των κρατικών δαπανών «αποτυχημένες οικονομικές θεωρίες δεινοσαύρων». Και κατέληξε: «θα κάνουμε ακριβώς το αντίθετοι».

Αυτό το σενάριο έχει κάνει πολλούς οικονομολόγους να… χάσουν τον ύπνο τους: Το ΑΕΠ της Τουρκίας αυξήθηκε κατά 7% κατά το 2017. Το γ’ τρίμηνο του έτους ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν 11,1 %, ο ταχύτερος μεταξύ όλων των χωρών του G20. Αυτά τα εντυπωσιακά σε πρώτη ανάγνωση ποσοστά κρύβουν όμως και μια σκοτεινή πλευρά: Κατά το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί οι προειδοποιήσεις για υπερθέρμανση της τουρκικής οικονομίας, καθώς ο πληθωρισμός «τρέχει» με διψήφιο ποσοστό και το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών διευρύνεται με ταχείς ρυθμούς. Η τουρκική λίρα έχει υποχωρήσει σε ιστορικό χαμηλό έναντι του ευρώ και σε χαμηλό τριμήνου έναντι του δολαρίου, καθώς ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις και νοικοκυριά μετατρέπουν τις καταθέσεις τους σε ξένο νόμισμα για να τις προστατεύσουν από τον πληθωρισμό.



Στις αρχές Μάρτιου η Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας κατά μία βαθμίδα, στο Ba2 από Ba1, βυθίζοντας την ακόμα περισσότερο στην κατηγορία «junk» (σκουπίδι), επικαλούμενη τόσο πολιτικούς κινδύνους (που προκύπτουν από την αποδυνάμωση των θεσμών διά χειρός του «σουλτάνου» Ερντογάν) όσο και τους οικονομικούς κινδύνους που αντανακλώνται στην αύξηση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών και του εξωτερικού χρέους και στις υψηλές ανάγκες αναχρηματοδότησης σε περιβάλλον αύξησης του κόστους του χρήματος διεθνώς.

Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο αξιολόγησης, «η συνολική εικόνα δείχνει ότι η πιθανότητα φρεναρίσματος των εισροών κεφαλαίου, ταχύτερης πτώσης των ήδη ανεπαρκών συναλλαγματικών διαθεσίμων και μιας κρίσης πληρωμών στο χειρότερο σενάριο έχει αυξηθεί σημαντικά τον τελευταίο χρόνο». Η Goldman Sachs διαπιστώνει ότι η τουρκική οικονομία εμφανίζει όλες τις κλασικές ενδείξεις υπερθέρμανσης, προειδοποιώντας ότι η «εξισορρόπησή» της προϋποθέτει χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης. Κάτι που δεν είναι διατεθειμένη να ανεχτεί η κυβέρνηση
της Αγκυρας εν όψει των εκλογών που είναι προγραμματισμένες για το 2019.

«Υπάρχει μόνο μια προτεραιότητα για την Αγκυρα και αυτό είναι η ανάπτυξη με τους ταχείς ρυθμούς του 2017» σημειώνει ο Μουράτ Ουσέρ της GlobalSource Partners. «Εγείρονται όμως σοβαρά ερωτήματα για το εάν αυτό είναι εφικτό. Ακόμα και αν είναι, τι παρενέργειες μπορεί να δημιουργήσει;». Πολλοί τονίζουν ότι το τίμημα της ραγδαίας ανάπτυξης είναι υψηλό και αποτυπώνεται στις ανισορροπίες: Ο δομικός πληθωρισμός «τρέχει» με 12,1% (έναντι στόχου 7% στο οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης), ενώ το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (στοιχεία Ιανουάριου 2018) αυξήθηκε κατά 6ο% σε ετήσια βάση, φτάνοντας τα 51.5 δισ. δολ. Για να χρηματοδοτήσει το έλλειμμα αυτό, η Τουρκία βασίζεται σε βραχυπρόθεσμες κεφαλαιακές εισροές, που θα μπορούσαν εύκολα να «στερέψουν» εάν το επενδυτικό κλίμα για τη χώρα επιδεινωθεί. Για την ώρα, το ενδιαφέρον των ξένων παραμένει ζωηρό.

Πλην όμως, η ταραχώδης σχέση της χώρας με τους δυτικούς εταίρους της, η στρατιωτική επέμβαση στη Συρία και το εγχώριο πολιτικό σκηνικό εγκυμονούν κινδύνους. Οπως σχολιάζει ο καθηγητής του πανεπιστημίου Duke, Τιμούρ Κουράν, «στους κλάδους όπου οι αναμενόμενες αποδόσεις είναι υψηλές, οι ξένες εταιρείες θα συνεχίσουν να επενδύουν στην Τουρκία, διαχειριζόμενες το επιπλέον ρίσκο. Εκεί όμως που οι αποδόσεις είναι χαμηλότερες οι ξένοι πιθανότατα θα επιλέξουν άλλους προορισμούς…».

Πηγή εφημερίδα “ΗΜΕΡΗΣΙΑ”

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας