Αρχική » «Ντρεπόμαστε που τα δύο παιδιά είναι ακόμη όμηροι»

«Ντρεπόμαστε που τα δύο παιδιά είναι ακόμη όμηροι»

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Η απόσταση που χωρίζει το «Φυλάκιο 1» του Ελληνικού Στρατού με το αντίστοιχο τουρκικό στη συνοριακή διάβαση των Καστανιών δεν είναι ούτε ένα τσιγάρο δρόμος. Μέχρι και την 1η Μαρτίου η συγκεκριμένη διαδρομή ήταν από τις πιο αγαπημένες όχι μόνο των κατοίκων του Εβρου, αλλά και πολλών Βορειοελλαδιτών που επέλεγαν την Αδριανούπολη ως εναλλακτικό προορισμό για να συνδυάσουν ολιγοήμερη ξεκούραση και shopping. Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες και σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο το να επιχει­ρήσει να διασχίσει κάποιος τα ελληνοτουρκικά σύνορα διαμέσου των Καστανιών ισοδυναμούσε με μικρό άθλο.

Πολύωρη αναμονή και ατέλειωτες ουρές και από τις δύο πλευρές των συνόρων. Ελλη­νες που πήγαιναν στην Αδριανούπολη να κάνουν τα ψώνια τους και Τούρκοι που επισκέ­πτονταν τις πόλεις του Εβρου, ιδιαίτερα την Ορεστάδα και την Αλεξανδρούπολη για φαγητό, γλέντι και χαλάρωση, μακριά από το ασφυκτικό όσο και συντηρητικό περι­βάλλον που επιβάλλει η μουσουλμανική ηθική και η κλειστή κοινωνία της Πόλης.

Από τις αρχές του μήνα, ωστόσο, τα πάντα έχουν αλλάξει. Η σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και ο εγκλεισμός τους στις κλειστές φυλακές της Αδριανούπολης είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή ενός άτυπου εμπάργκο από ελληνικής πλευράς. Ο άλλοτε πολυσύ­χναστος αλλά και εξαιρετικά στενός δρόμος που ενώνει τις δύο χώρες είναι πλέον άδειος. Τόσο άδειος που τις τελευταίες ημέρες έχει πέσει σύρμα μεταξύ των Βούλ­γαρων οδηγών φορτηγών που επιλέγουν πλέον αρκετές φορές να περάσουν τα τουρκικά σύνορα μέσω της ελ­ληνικής αντί της βουλγαρικής μεθορίου για να αποφύγουν την κίνηση. Αριστερά και δεξιά του εν λόγω δρόμου υψώνεται ένα συρματόπλεγμα πέρα από το οποίο απλώνεται το μεγάλο άλσος των Καστανιών, το οποίο, παρά το όνομά του, αποτελείται κατά βάση από λεύκες. Μέσα σε αυτό το άλσος, το οποίο χαρακτηρίζεται από έντονη βλάστηση, ικανή όντως να σε κάνει να χαθείς αν στην περιοχή επικρατούν κακές καιρικές συνθήκες, συνέβη και το τελευταίο επεισόδιο που πήγε αρκετά βήματα πιο πέρα την κλιμάκωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Οι ουρές των αυτοκινήτων έχουν πλέον εξαφανιστεί. Στις ταβέρνες της Ορεστιάδας, σε ορισμένες εκ των οποίων η γνώση της τουρκικής είναι απαραίτητη προϋ­πόθεση πρόσληψης, η κίνηση είναι πεσμένη. Η κινητο­ποίηση της περασμένης Κυριακής στην πόλη προκάλεσε συστολή στους Τούρκους. Το κλείσιμο της διάβασης των Καστανιών από τιs τουρκικές αρχές για τους Τούρκους πολίτες, για όσο χρονικό διάστημα ήταν σε εξέλιξη συγκέντρωση συμπαράστασης στο κέντρο της Ορεστιάδας προς τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς, αποτελεί ένα πρώτο δείγμα ότι η γέφυρα μεταξύ των δύο λαών έχει υποστεί σημαντικό ρήγμα.

 

Στην απέναντι πλευρό των συνόρων είναι κάτι παραπά­νω από εμφανής η αλλαγή του κλίματος και ιδιαίτερα του αγοραστικού. Η τοπική κοινωνία εμφανίζεται ελαφρά σοκαρισμένη από την απρόσμενη τροπή των πραγμάτων. Το «Erasta», το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Αδριανούπολnς, το οποίο άνοιξε τιs πύλες του μόλις πριν από έναν χρόνο για να υποδεχτεί, μεταξύ άλλων, και τους πάνω από 1.500 Ελληνες που κατέκλυζαν κάθε Σαββαιοκύριακο την Αδριανούπολη, βλέπει την κίνησή του να έχει μειωθεί σχε­δόν στο μισό. Τα περισσότερα καταστήματα είναι είτε άδεια, είτε έχουν ελάχιστο κόσμο, αφού το πενιχρό εισόδημα της πλειονότητας των Τούρκων μόλις που επαρκεί για να τους εξασφαλίσει τα αναγκαία. Η ισοτιμία μεταξύ τουρκικης λίρας και ευρώ, άλλωστε, είναι τέτοια που ευνοεί μόνο εκείνους που έχουν στην τσέπη τους το δεύτερο. Από 1 προς 2 που ήταν η ισοτιμία τουρκικής λίρας ευρώ στα τέλη του 2016 έχει κατρακυλήσει στο 1 προς 4,6 σήμερα. Ιδιαί­τερα τα Σαββατοκύριακα, αν δεν ήξερες σε ποια πλευρά των συνόρων βρισκόσουν, θα μπορούσες να πάρεις ακόμη και όρκο ότι πατούσες Ελλάδα. Παντού γύρω σου άκουγες ελληνικές φωνές. Η Αδριανούπολη, άλλωστε, είναι μια πόλη όπου για ευνόητους λόγους όποιος μιλάει ελληνικά βρίσκει σχετικά εύκολα δουλειά. Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι τα ελληνικά είναι η δεύτερη γλώσσα που μπορείς να μιλή­σει στην πόλη και να βρείς κάποιον να σε καταλάβει.

Μερικές εκατοντάδες μέτρα πιo πέρα, βρίσκεται το δεύ­τερο μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της πόλης, το «Margi». Και εκεί η κατάσταση είναι περίπου ίδια. Ανάλογα έχει χτυπηθεί, όμως, και η κίνηση τόσο στα ξενοδοχεία όσο και στα παζάρια της πόλης. Το μέγεθος της οικονομικής καταστροφής που έχουν υποστεί οι Τούρκοι έμποροι της Αδριανούπολης τις τελευταίες 18 ημέρες μπορεί να μετρηθεί κυρίως τις Παρασκευές, καθώς τη συγκεκριμένη ημέρα λετουργεί το μεγαλύ­τερο παζάρι της πόλης. Τα πάντα σε αυτό είναι γραμμένα σε τουρκικά και ελληνικά, από τιs θέσεις πάρκινγκ μέχρι τι τιμές στα προϊόντα και τις υπηρεσίες. «Οι Ελληνες έχουν σταματήσει να έρχονται έπειτα από το γεγονός με τοvs δύο σιρατιωτικούς, κι εμείς ντρεπόμαστε και δεν ξέρουμε τι να πούμε στους φίλους και τους γνωστούς που έχουμε στην απέναντι πλευρά των συ­νόρων), είναι μια φράση που συχνά πυκνά ακούει κανείς από τα χείλη των Τούρκων εμπόρων. Οι τελευταίοι μάλιστα, αν συνεχιστεί το εμπάργκο, ίσως να αποτελέσουν έναν ακόμη απρόσμενο σύμμαχο στην ελληνική προσπάθεια για απελευ­θέρωση των δύο στρατιωτικών.

Πηγή εφημερίδα “ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ”

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας