Αρχική » Αλέξης καλεί Κώστα…

Αλέξης καλεί Κώστα…

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Του ΘΑΝΑΣΗ ΦΟΥΣΚΙΔΗ

ιδιαίτερη ένταση κυριαρχεί τα τελευταία πρωινά στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας αναζητά εναγωνίως τρόπους προκειμένου να κλείσει όσο το δυνατόν συντομότερα και με το μικρότερο δυνατό κόστος για τη χώρα η υπόθεση της κράτησης των δύο νεαρών Ελλήνων στρατιωτικών, που εξακολουθούν να βρίσκονται για 23η ημέρα έγκλειστοι σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη της Τουρκίας. Αυτά μάλιστα σε μια πρωτόγνωρα κρίσιμη και απειλητική ατμόσφαιρα στις σχέσεις με την Αγκυρα Μέχρι πρότινος, ο 43χρονος πρωθυπουργός περιοριζόταν στη συνεργασία με τους απολύτου εμπιστοσύνης συνεργάτες του για κάθε κρίση που προέκυπτε στην κυβέρνηση και τη χώρα, αλλά στην παρούσα φάση δείχνει ουκ ολίγες φορές σημάδια αμηχανίας. 0 Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει πλέον αποδείξει ότι κινείται ανεξέλεγκτα, μη διστάζοντας να εξαπολύσει απειλές κατά πάντων – ακόμη και εναντίον των Ηνωμένων Πολπέιών Αμερικής.

Στο πλαίσιο των πλείστων παρασκηνιακών διαβουλεύσεων που έχουν πραγματοποιηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα από ελληνικής πλευράς,
ο πρωθυπουργός θεώρησε συνετό να αναζητήσει και τη συμβουλή ενός πρώην πρωθυπουργού για τον οποίο επανειλημμένως έχει εκφράσει την εκτίμηση και τον σεβασμό του για την αναλυτική ικανότητα και την εμπειρία του, παρά το γεγονός ότι ανήκει στην Κεντροδεξιά. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες των «Π» από πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Καραμανλή, προκειμένου να ακούσει την άποψή του για τον χειρισμό της υπόθεσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και όχι μόνον.


ΕΜΠΕΙΡΟΣ

0 κ. Καραμανλής, γνωρίζοντας καλά τους γεωπολιτικούς συσχετισμούς και τον τρόπο με τον οποίο κινείται ο κ. Ερντογάν, δεν έκρυψε, όπως μαθαίνουμε, την ανησυχία του για την εκδήλωση ενός θερμού επεισοδίου, «ακόμη και από ατύχημα», όπως φέρεται να είπε χαρακτηριστικά. Συμβούλευσε ταυτόχρονα τον πρωθυπουργό να μην έχει στην παρούσα φάση οποιαδήποτε απευθείας συνεννόηση με τον Τούρκο πρόεδρο, γιατί, κατά την εκτίμησή του, θα εμπλακεί στη διαδικασία ενός «ανατολίτικου παζαριού», χωρίς κανένα ουσιώδες αποτέλεσμα, και θα πιεσθεί να παρέμβει στην ελληνική Δικαιοσύνη.

Ταυτόχρονα, ο Κ. Καραμανλής παρότρυνε τον κ. Τσίπρα να κινηθεί παρασκηνιακά, επικοινωνώντας κατ’ ιδίαν με ξένους ηγέτες που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ρόλο μεσολαβητή προς τον Τ. Ερντογάν, αφού οι θεσμικές προσφυγές στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο ΝΑΤΟ δεν απέφεραν ιδιαίτερους καρπούς, μιας και οι δύο οργανισμοί εν πολλοίς επέλεξαν «να νίψουν τας χείρας τους». Μέσα από μια τέτοια στρατηγική φαίνεται ότι προέκυψε και η τηλεφωνική επικοινωνία της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, με τον Τούρκο πρόεδρο, παρά το γεγονός ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, τη Δευτέρα στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών έσπευσε να εξηγήσει ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε γνώση» της επικοινωνίας μεταξύ Μέρκελ και Ερντογάν.

Ωστόσο, δύο ημέρες νωρίτερα ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ήταν αυτός που σχολίαζε το εν λόγω τηλεφώνημα μεταξύ των δύο ξένων ηγετών, στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

«ΔΙΜΕΡΕΣ»…

0 κυβερνητικός εκπρόσωπος, πάντως, υπογράμμισε ότι «εμείς θεωρούμε το θέμα διμερές και δεν έχουμε ζητήσει από κανέναν να μεσολαβήσει στον Ερντογάν». Παρ’ όλα αυτά, η ελληνι-
κή κυβέρνηση ήταν αυτή που έθεσε το ζήτημα τόσο στην Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και στον Οργανισμό Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. ενώ από το ίδιο το πρωθυπουργικό γραφείο ανακοινώθηκε ότι ο κ. Τσίπρας είχε επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για ένα κατά τα άλλα… διμερές ζήτημα.

0 κ. Καραμανλής, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εξέφρασε την άποψη προς τον κ. Τσίπρα ότι θα πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση, θωρακίζοντας κάθε τρωτό σημείο στην εθνική ασφάλεια της χώρας, να έχει συνεχή επικοινωνία με την κυπριακή ηγεσία του Νίκου Αναστασιάδη και να θεωρεί θεμιτή κάθε εμπλοκή προσώπου που θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τα ελληνικά συμφέροντα, ακόμη και εάν δεν προέρχεται από τον χώρο της πολιτικής ή της στρατιωτικής ηγεσίας. Προϋπόθεση για το τελευταίο οι επαφές και οι χειρισμοί να είναι αυστηρώς «ανεπίσημοι», χωρίς δημόσια εμπλοκή του πρωθυπουργού σε αυτούς.

Να θυμίσουμε ότι ο κ. Καραμανλής τυγχάνει και «κουμπάρος» με τον κ. Ερντογάν. αφού τον Ιούλιο του 2004, μόλις 4 μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη Ν.Δ., είχε παραστεί ως μάρτυρας στον πολιτικό γάμο της κόρης του Τούρκου ηγέτη. Εσρα, που είχε πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη.

Πηγή εφημερίδα “ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ”

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας