Αρχική » Ανοίγουμε και θέμα μουφτή

Ανοίγουμε και θέμα μουφτή

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Εντύπωση προκαλεί, την ίδια ώρα, η επιλογή του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου να ανοίξει και το θέμα του μουφτή. Πρόκειται για κάτι που είχε ρυθμιστεί με την Συνθήκη των Αθηνών το 1913, ενώ στην Συνθήκη της Λωζάννης έμεινε κάπως αόριστο, καθώς διατυπώνεται μόνο η ευρύτερη υποχρέωση της Ελλάδας να κατοχυρώσει την θρησκευτική ταυτότητα των μουσουλμάνων. Στην πρόσφατη επίσκεψη Ερντογάν, ο Τούρκος Πρόεδρος αποδέχθηκε την ισχύ της συνθήκης και έκανε λόγο για έκκληση σε ό,τι αφορά την εκλογή του μουφτή που μέχρι σήμερα διορίζεται από την Ελλάδα. Αν και η Συνθήκη της Λωζάννης δεν ακυρώνει εκείνη των Αθηνών που προέβλεπε εκλογή του Μουφτή, η Ελλάδα έχει καταφέρει ένα προηγούμενο δεκαετιών: να ορίζεται και όχι να εκλέγεται! Ο Κώστας

Γαβρόγλου όμως εντάσσει το θέμα αυτό σε ένα πολύ μεγαλύτερο που εμπλέκει και τον Οικουμενικό πατριάρχη. Σε συνέντευξή του ο υπουργός Παιδείας τάσσεται υπέρ της εκλογής μουφτή, υπό προϋποθέσεις, τονίζοντας ότι «θα πρέπει να αρχίσει μια πολύ σοβαρή συζήτηση με την ίδια την μουσουλμανική μειονότητα, ως προς το θέμα της ορΘολογικοποίησης της εκλογής μουφτήδων».

Σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Τι λέει ο
Νόμος» στο Κανάλι της Βουλής, αναφερόμενος ο κ. Γαβρόγλου στην μουσουλμανική μειονότητα και τους θρησκευτικούς λειτουργούς της, τονίζει ότι θα πρέπει «να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα που υπάρχει για συζητήσεις πάνω στο σοβαρό ζήτημα του προσδιορισμού του εκλεκτορικού σώματος».

«Τον Πατριάρχη δεν τον εκλέγει η ρωμαίικη κοινότητα στην Πόλη, δεν τον εκλέγουν καν ιερείς, τον εκλέγουν τα μέλη της Ιεράς Συνόδου. Άρα υπάρχει πάντα στην εκλογή των θρησκευτικών ηγετών ένα ειδικό εκλεκτορικό σώμα», σημειώνει ο κ. Γαβρόγλου. Ο υπουργός Παιδείας επισημαίνει ακόμα ότι μετά την ψήφιση του νόμου για προαιρετική εφαρμογή της σαρίας με προεδρικό διάταγμα, θα οριστούν οι δικονομικές αρμοδιότητες του μουφτή, ενώ θα ακολουθήσει σύσταση επιστημονικής επιτροπής, από νομικούς και ειδικούς, επί του ισλαμικού δικαίου.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας