Αρχική » ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗΣ ΖΩΝΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΟΧΙ ΠΙΑ ΑΛΛΑ ΛΑΘΗ

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗΣ ΖΩΝΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΟΧΙ ΠΙΑ ΑΛΛΑ ΛΑΘΗ

από statusradio.gr
0 σχόλιο

 

Του Νίκου Παπανικολόπουλου

 

Η ανάπλαση της παραλιακής ζώνης της Αλεξανδρούπολης, ένα έργο ζωής για την πόλη μας, δυστυχώς, έχει καταντήσει κακόγουστο σήριαλ εικοσιπέντε (25) ετών με πρωταγωνιστές το Δήμο Αλεξανδρούπολης, σε όλα τα ‘επεισόδια’ και τον Οργανισμό Λιμένα Αλεξανδρούπολης Α.Ε, στα ‘επεισόδια’ από το 2001 και μετά, καθώς πριν ήταν το Λιμενικό Ταμείο Έβρου.

Η ανάπλαση της παραλιακής ζώνης στην Αλεξανδρούπολη, ως εκ της φύσης της, είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον καθορισμό της ζώνης λιμένα, το master plan του λιμένα και τη χωροθέτηση μαρίνας.

Συνεπώς, δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπλαση παραλιακής, αν δεν προηγηθούν και οριστικοποιηθούν :

  • ο καθορισμός της ζώνης λιμένα  (Ν. 2971/2001)
  • το master plan του λιμένα  (Ν. 2932/2001)  και
  • η χωροθέτηση της μαρίνας  (Ν. 2160/1993).

 

***

 

Η ιδέα για την ανάπλαση της παραλιακής ξεκίνησε, το καλοκαίρι του 1993, από το Δήμο Αλεξανδρούπολης. Από τότε, έγιναν μεν προσπάθειες και από τις δυο πλευρές, αλλά έγιναν  πολλά και σοβαρά λάθη  :

 

Ήταν λάθος το 1993, που Δήμαρχος και Πρόεδρος Λιμενικής Επιτροπής δεν κάθισαν σε ένα τραπέζι να βρουν λύση αλλά κατέληξαν στα ποινικά δικαστήρια.

Ήταν λάθος την περίοδο 1995 -1997, που Δήμος και Λιμενικό Ταμείο, έκαναν έργα, κάτω από το Φάρο, έρμαια των κυμάτων.

Ήταν λάθος το 2003, που η Διοίκηση του ΟΛΑ ΑΕ κώφευσε στην προτροπή του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αλεξανδρούπολης (Απόφαση 388/2003), η οποία εκδόθηκε μετά από διένεξη για τη χερσαία ζώνη του λιμένα και έλεγε, … πρέπει  να σημειωθεί ότι οι αρμόδιοι φορείς (Ελληνικό Δημόσιο, ΟΛΑ, Λιμεναρχείο κλπ) οφείλουν να ρυθμίσουν οριστικά τους χώρους δικαιοδοσίας τους ….

Ήταν λάθος το 2006, όταν πλέον είχε χαθεί οριστικά και αμετάκλητα η μαρίνα του Ε.Ο.Τ, όπως την προέβλεπε η Απόφαση του Υπουργού Τουρισμού στο ΦΕΚ 269 Β/10-4-1995, και δεν αποφασίστηκε αν πράγματι συνεχίζουμε να τη θέλουμε, ποιος θα την κάνει (Δήμος ή ΟΛΑ)  και που θα χωροθετηθεί.

Ήταν λάθος την περίοδο 2007-2008, που Δήμος και ΟΛΑ ΑΕ ενώ προέβηκαν στην τροποποίηση της χερσαίας ζώνης του λιμανιού (ΦΕΚ 369/19-8-2008) δεν αποχαρακτήρισαν από ζώνη λιμένα, το χώρο δυτικά και κάτω από το Φάρο.

Ήταν λάθος οι τελετουργικές εξαγγελίες, ότι με τις ’προγραμματικές συμβάσεις’ του Δήμου Αλεξανδρούπολης, από την πρώτη (26 Μαρτίου 2001) με το Λιμενικό Ταμείο, μέχρι και την τελευταία (12 Νοεμβρίου 2012 – 23 Φεβρουαρίου 2016) με τον ΟΛΑ ΑΕ, ότι θα ξεκινούσε η ανάπλαση.

Ήταν λάθος το 2014, που το έργο προστασίας της παραλίας Απολλωνιάδας

παρουσιάστηκε ως ανάπλαση της παραλιακής.

Ήταν λάθος που στην προστασία της παραλίας Απολλωνιάδας δεν περιελήφθη και η στροφή του Εγνατία.

Ήταν λάθος που πεζοδρόμησαν την Κύπρου και μίλησαν για πεζοδρόμηση της παραλιακής λεωφόρου χωρίς εναλλακτική λύση για πρόσβαση στο λιμάνι.

Ήταν λάθος που ενώ το ‘master plan’ του λιμένα θεσμοθετήθηκε το 2001, ξεκίνησε μόλις το 2007 και δέκα χρόνια μετά (2017) ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί.

 

***

 

   Συμπερασματικά, ήταν λάθος η ’ανάπλαση της παραλιακής ζώνης’ να αντιμετωπίζεται μεμονωμένα και αποσπασματικά. Επιτέλους, πρέπει κάποια στιγμή να αντιμετωπιστεί από κοινού και σε συνδυασμό με τη χερσαία ζώνη λιμένα, το master plan του λιμένα και τη χωροθέτηση της μαρίνας.

Κάποτε πρέπει να τελειώνουμε.

Ειδικά στο θέμα της μαρίνας, πρέπει να αποφασιστεί αν θέλουμε πραγματική μαρίνα ή ένα απλό αγκυροβόλιο σκαφών αναψυχής. Άλλες οι προδιαγραφές για το ένα και άλλες για το άλλο. Και παίρνω αφορμή να το επισημάνω αυτό ωστε να μην επαναληφτεί παρόμοιο λάθος με αυτό που έγινε πριν από χρόνια, στον τότε Δήμο Φερών, με το Δημοτικό Κολυμβητήριο. Το Κολυμβητήριο, που για λίγα εκατοστά του μέτρου χρησιμοποιείται ως κολυμβητική πισίνα, όπου μπορεί κανείς να μάθει κολύμπι, αλλά δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να διεξαχθεί κανένας κολυμβητικός αγώνας.

 

***

Στα εικοσιπέντε (25) χρόνια που πέρασαν, δυο Δήμαρχοι και δυο Πρόεδροι του Λιμενικού Ταμείου, που είχαν εμπλοκή στο θέμα, «έφυγαν» για την αιώνια ζωή. Πόσοι ακόμα πρέπει να «φύγουν» για να βρεθεί λύση ;

 

 

Αλεξανδρούπολη     Δεκέμβριος  2017

 

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ  ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Υποναύαρχος  Λ.Σ (ε.α)

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας