Αρχική » Συναγερμός ενόψει Ερντογάν

Συναγερμός ενόψει Ερντογάν

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Μυστικές συσκέψεις στο υπουργείο Εξωτερικών για να αποτραπεί μια επίσκεψη… αλά Τσαβούσογλου στη Θράκη

Πυρετός διαβουλεύσεων με­ταξύ Αθήνας και Αγκυρας, με σημείο αιχμής τη Θράκη, βρίσκεται σε εξέλιξη, ενόψει της επίσκεψης Ερντογάν, η ημερομηνία της οποίας δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως, αλλά -εκτός απροόπτου- θα γίνει στις 7 και 8 Δεκεμ­βρίου. Ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος που υπάρχει στην ελληνική πλευρά είναι η πι­θανότητα ο Τούρκος πρόεδρος να εντάξει στο πρόγραμμα της επίσκεψής του και τη Θράκη, προβαίνοντας από εκεί σε ακρότητες ανάλογες με εκείνες του αντιπροέ­δρου της τουρκικής κυβέρνησης, Χακάν Τσαβούσογλου, κατά το πέρασμά του από την περιοχή την προηγούμενη εβδομάδα. Κάτι το οποίο ουδείς στην Αθήνα επιθυ­μεί και αυτό διαμηνύθηκε τις προηγούμε­νες ημέρες μέσω διπλωματικών διαύλων και στην Αγκυρα.

Ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος εκ της θέσεώς του απευθύνει την πρό­σκληση στον ομόλογό του, έγινε δέκτης έντονων πιέσεων τους προηγούμενους μήνες από την τουρκική πλευρά, προκειμένου να αποδεχθεί το αίτημα Ερντογάν και να τον υποδεχθεί στην Αθήνα. Μά­λιστα, τον Ιούνιο, ο πρωθυπουργός της

 

Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, επισκεπτόμενος τον κ. Παυλόπουλο, εξέφρασε δη­μοσίως την επιθυμία ο Τ. Ερντογάν να επισκεφθεί τη χώρα μας. Η απάντηση που πήρε τότε ήταν πως αυτό θα μπο­ρούσε να γίνει, «υπό τον όρο ότι θα προετοιμασθεί καλά για να έχει αποτελέσμα­τα, ούτως ώστε να ανοίξει νέα σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις». Τελικά, πα­ραμονές της 28ης Οκτωβρίου ο υπουρ­γός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, μετέφε­ρε την πρόσκληση του Ελληνα Προέδρου της Δημοκρατίας στον Τούρκο ομόλογό του κατά τη διάρκεια ταξιδιού που έκανε στην Κωνσταντινούπολη, χωρίς να διευ­κρινιστούν λεπτομέρειες. Μια πρόσκλη­ση που διατυπώθηκε προφορικά, σε πρώ­τη φάση, μετά από συνεννόηση των κ. Παυλόπουλου, Τσίπρα και Κοτζιά. Ωστόσο, η προκλητική συμπεριφορά Τσαβούσογλου έχει προκαλέσει προ

βληματισμό τόσο στο Προεδρικό Μέ­γαρο και στο Μαξίμου όσο και στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου τις προη­γούμενες ημέρες, μετά το πέρασμα του πρώτου από την Κομοτηνή, έγιναν συ­σκέψεις σε κορυφαίο επίπεδο. Συσκέ­ψεις που το αντικείμενό τους προσδι­όρισε σε μεγάλο βαθμό η συμπεριφορά Τσαβούσογλου. Εχει ενδιαφέρον μάλι­στα η παρουσία τουλάχιστον σε μία από αυτές του διπλωματικού συμβούλου του πρωθυπουργού, Βαγγέλη Καλπαδάκη, τον οποίο ο κ. Κοτζιάς σπανίως έχει συνομιλητή σε σημαντικές συσκέψεις.

«ΕΜΠΡΗΣΤΙΚΟ ΡΕΣΙΤΑΛ»

Το μήνυμα που έχει μεταφερθεί αρμο­δίως είναι πως ο Ταγίπ Ερντογάν «προ­σκαλείται επισήμως στην Αθήνα» και -κατά συνέπεια- καλό θα ήταν να αποφύγει να επισκεφθεί την Κομοτηνή και την Ξάνθη, προκειμένου να μην έρθει σε επαφή με το μουσουλμανικό στοι­χείο. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι την περασμένη εβδομάδα, όταν ο Τούρκος αντιπρόεδρος έφτασε στήν Αθήνα, την τελευταία στιγμή ματαιώθηκε η προ­γραμματισμένη και ανακοινωμένη συ­νάντησή του με τον πρωθυπουργό και παραπέμφθηκε στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη.

Ηταν μια πρώτη έμμεση προειδοποίη­ση προς την Αγκυρα, που όμως έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων του ο Τούρκος αντιπρόεδρος. Την επόμενη ημέρα και αφού πρώτα συναντήθηκε με τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου (προφανώς για να του θέσει ζη­τήματα μόρφωσης της μειονότητας, για τα οποία δεν του πέφτει λόγος), έδωσε ένα προκλητικότατο ανθελληνικό ρεσι­τάλ. «Η τουρκική μειονότητα δίνει αγώ­να επιβίωσης. Εμείς, ως μητέρα πατρί­δα, ως Τουρκία, δεν θα σας αφήσουμε μόνους», δήλωσε από την Κομοτηνή ο κ. Τσαβούσογλου, ο οποίος έλκει την κα­ταγωγή του από την περιοχή.

Δεν σταμάτησε όμως εκεί. Είχε συνα­ντήσεις με τους ψευτομουφτήδες, αλλά και με τοπικούς μουσουλμάνους βου­λευτές, όπως ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ του ΣΥΡΙΖΑ, και έκανε αναφορά σε «150.000 Τούρκους μουσουλμάνους» μιλώντας για τους Ελληνες μουσουλμάνους της Θράκης (όπως αναφέρονται και στη Συνθήκη της Λωζάννης), που είναι Πομάκοι, Ρομά και τουρκογενείς.

Στο εμπρηστικό κρεσέντο του, ο Τσα­βούσογλου αποκάλεσε τα Σκόπια «Μα­κεδονία», όπως τα έχει αναγνωρίσει η Τουρκία, και υποστήριξε ότι και εκεί υπάρχει τουρκική μειονότητα, όπως και στη Βουλγαρία και στο Κόσοβο. Η χυδαιότητά του έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι «αυτές οι μειονότητες μοιράζονται την ίδια κακή μοίρα, αφού τυγχάνουν άνισης μεταχείρισης από τις χώρες στις οποίες βρίσκονται». Ισως το πιο δυσάρεστο όμως από αυτά που εκ­στόμισε στη Θράκη ήταν πως βρέθηκε εκεί ως προπομπός της επίσκεψης Ερ­ντογάν. Για να δείξει μάλιστα πως εννο­εί όσα είπε, έσπευσε να προσθέσει πως «ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός μου δεν εμπιστεύτηκαν αυτό το καθήκον σε μένα επειδή είμαι εγώ, αλλά επειδή εί­μαι ένας βουλευτής της Προύσας, που κατάγεται από τη Δυτική Θράκη». Πάντως, το τελικό πρόγραμμα της επί­σκεψης του Τούρκου προέδρου, μέχρι χθες τουλάχιστον, δεν είχε οριστικοποιηθεί και το περιεχόμενό του θα έχει ιδ­αίτερο ενδιαφέρον.

Πηγή εφημερίδα “ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ”

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας