Αρχική » Αλεξανδρούπολη: Δημιουργία της πρώτης μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση γεωθερμίας

Αλεξανδρούπολη: Δημιουργία της πρώτης μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση γεωθερμίας

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Η δημιουργία της πρώτης μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση γεωθερμίας, στην Ελλάδα, είναι ο επόμενος στόχος του Δήμου Αλεξανδρούπολης, μετά την κατασκευή παραγωγικής γεωθερμικής γεώτρησης βάθους 500 μέτρων στην Τραϊανούπολη, για εκμετάλλευση του γεωθερμικού πεδίου χαμηλής ενθαλπίας (χαμηλής θερμοκρασίας έως 90 βαθμούς Κελσίου).

«Εδώ και ενάμιση χρόνο είμαστε σε διάλογο με το υπουργείο Ενέργειας και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, διεκδικώντας να μας επιτρέψουν να προσπαθήσουμε για το πρώτο πιλοτικό έργο μικρής ηλεκτροπαραγωγής με χρήση γεωθερμίας στη χώρα. Να μας δοθεί το δικαίωμα γεώτρησης ενός χιλιομέτρου, βάθος στο οποίο η θερμοκρασία αγγίζει τους 130-140 βαθμούς Κελσίου, ικανή για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Ενέργειας Γιάννης Φαλέκας, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση της ελληνικής πολιτείας.

Υποστηρίζει ότι «δεν είναι υπερβολικό αυτό το οποίο προσπαθούμε βήμα-βήμα, αλλά πολύ πραγματικό» και διευκρινίζει ότι σκοπός της δημοτικής αρχής είναι «να καταλήξουμε σε μηδενικό ενεργειακό ισοζύγιο. Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης να είναι παραγωγός ενέργειας για τις καταναλώσεις του, δεδομένου ότι δεν μας ενδιαφέρει τόσο το εμπορικό κομμάτι πώλησης της ενέργειας όσο η ιδιοκατανάλωση και φυσικά με την απορριπτόμενη θερμική ενέργεια (της εν λόγω μονάδας ηλεκτροπαραγωγής), να θερμάνουμε, σε πρώτη φάση, τα χωριά στην Τραϊανούπολη, που μπορούν να θερμανθούν όλα».

Σημειώνει πως πρόκειται για έργο που «δεν θα επηρεάσει τον εθνικό κορμό γιατί μιλάμε για μικρή παραγωγή και όχι για τεράστια μεγέθη, άρα επηρεάζει τις τοπικές κοινωνίες» και το οποίο μπορεί να χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκά προγράμματα. «Με ποσά μέχρι και 30 εκ. ευρώ, μπορείς να στήσεις μία μονάδα ηλεκτροπαραγωγής, μικρή μεν αλλά πολύ σημαντική στην τοπική κοινωνία», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τροχοπέδη στην ηλεκτροπαραγωγή από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αποτελεί σύμφωνα με τον κ. Φαλέκα, το υφιστάμενο «απαρχαιωμένο νομικό σύστημα που υπάρχει στη χώρα». «Αν η ελληνική πολιτεία θεσμοθετήσει ή επιτρέψει ευέλικτα σχήματα για τοπική ανάπτυξη γεωθερμικά, πιστεύω ότι θα μας λύσει τα χέρια και θα μπορέσουμε να το κάνουμε», καταλήγει ο αντιδήμαρχος Ενέργειας.

Τέλος ο κ. Φαλέκας, αναφέρθηκε και στο πρόσφατο ταξίδι του στην Ισλανδία, χώρα που διαθέτει πολύτιμη, για το νέο εγχείρημα του Δήμου, τεχνογνωσία.

«Τετραμελής αποστολή του Δήμου επισκεφθήκαμε το Ρέικιαβικ όπου συναντηθήκαμε με στελέχη του υπουργείου Ενέργειας της Ισλανδίας. Έχουμε πλέον επίσημη συνεργασία και τους επόμενους μήνες πιστεύω ότι θα επισκεφθεί την Αλεξανδρούπολη και Τραϊανούπολη ολιγομελή αποστολή Ισλανδών επιστημόνων… Χρειαζόμαστε τη συνεργασία και την τεχνογνωσία τους. Όταν κάνεις τέτοια εγχειρήματα δεν μπορείς να κάνεις πειραματισμούς» υπογραμμίζει ο κ. Φαλέκας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας