Αρχική » Το μεστζίτ της οδού Άβαντος στην Αλεξανδρούπολη δεν λειτουργεί πια

Το μεστζίτ της οδού Άβαντος στην Αλεξανδρούπολη δεν λειτουργεί πια

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Το λουκέτο μπήκε στην αρχή της βδομάδας

Λουκέτο μπήκε στον μοναδικό χώρο μουσουλμανικής προσευχής που λειτουργούσε στην Αλεξανδρούπολη, το λεγόμενο μεστζίτ.
Το μεστζίτ λειτουργούσε στη συνοικία όπου μένουν οι περισσότεροι μουσουλμάνοι κάτοικοι της Αλεξανδρούπολη, το λεγόμενο «τέρμα της οδού Άβαντος». Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχές αποφάσισαν τη σφράγιση του χώρου επειδή στεγαζόταν σε αυθαίρετο κτίσμα, ωστόσο –μέχρι τώρα τουλάχιστον- δεν έχει γίνει γνωστό αν θα γίνουν ενέργειες νομιμοποίησής του ή αν  ο χώρος θα παραμείνει ανενεργός.
Η λειτουργία του πάντως είχε αποφασιστεί εξαιτίας του γεγονότος ότι η συνοικία των μουσουλμάνων βρίσκεται αρκετά μακριά από το μοναδικό τέμενος που λειτουργεί στην Αλεξανδρούπολη και ως εκ τούτου η εξυπηρέτηση των θρησκευτικών καθηκόντων των μουσουλμάνων ήταν δύσκολη. Επίσης, η λειτουργία του μεστζίτ είχε προκαλέσει αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία της Αλεξανδρούπολης, σε σημείο που κάποιοι είχαν αποθέσει στην είσοδο του μία γουρουνοκεφαλή.

Το συγκεκριμένο περιστατικό είχε προκαλέσει την αντίδραση όλων των τοπικών αρχών ακόμη και του μητροπολίτη Άνθιμου, ο οποίος το είχε καταδικάσει.

Όπως και να ‘χει πάντως, η Αλεξανδρούπολη στον αστικό της ιστό διαθέτει ένα μόνο τέμενος το οποίο χρονολογείται από τις αρχές του 19ου αιώνα. Βρίσκεται στην οδό Κασσάνδρας σε απόσταση τουλάχιστον 2 χλμ από το «τέρμα Άβαντος» και σε αυτό στεγάζεται και το μειονοτικό σχολείο της πόλης.

Η συγκεκριμένη απόσταση μάλιστα, αποτελεί και «επιχείρημα» για τις απουσίες πολλών παιδιών της μειονότητας από το σχολείο, εν τούτοις το συγκεκριμένο θέμα δεν αφορά την παρούσα κατάσταση.

Τέλος, πρέπει να γίνει σαφές ότι το μεστζίτ δεν αποτελεί χώρο λατρείας, αλλά μόνο χώρο προσευχής. Στην Αλεξανδρούπολη λειτουργεί ακόμη ένα μεστζίτ, που βρίσκεται στο υπόγειο του νοσοκομείου.

Πηγή: xronos.gr

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας