Αρχική » Μυστήρια με επαναπροωθήσεις – Οι καταγγελίες, τα γεγονότα και οι ιστορίες στο Διδυμότειχο

Μυστήρια με επαναπροωθήσεις – Οι καταγγελίες, τα γεγονότα και οι ιστορίες στο Διδυμότειχο

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Επί τρεις ημέρες δεν μπορούσε να επικοινωνήσει μαζί του. Θεώρησε ότι είχε απενεργοποιήσει το κινητό του τηλέφωνο κατ’ εντολήν των διακινητών προτού επιχειρήσει το πέρασμα στην Ελλάδα μέσω Εβρου. Λίγες ημέρες αργότερα όμως, ο Cevheri Guven ενημερώθηκε από γνωστούς του στην Τουρκία για την τύχη του συναδέλφου του στο περιοδικό Nokta, Murat Çapan. Οπως του είπαν, ο δημοσιογράφος κατόρθωσε να περάσει σε ελληνικό έδαφος, αλλά παρά την πρόθεσή του να ζητήσει άσυλο, ένοπλοι μασκοφόροι φέρονται να τον οδήγησαν πίσω στην πατρίδα του όπου και συνελήφθη.

Σύμφωνα με την Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η οποία δημοσιοποίησε την καταγγελία, το περιστατικό της άτυπης επαναπροώθησης του Τούρκου πολίτη φέρεται να συνέβη στις 24 Μαΐου σε περιοχή κοντά στο Διδυμότειχο. Μαζί του βρίσκονταν δύο φίλοι του καθώς και ακόμη μία οικογένεια συμπατριωτών του. Λίγες ημέρες αργότερα, η οργάνωση αναφέρθηκε σε παρόμοια υπόθεση καταγγέλλοντας την επαναπροώθηση άλλης ομάδας Τούρκων, μεταξύ των οποίων υπήρχαν δάσκαλοι, καθηγητής πανεπιστημίου και τέσσερα παιδιά.

Στον Αρειο Πάγο

Η πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Κλειώ Παπαπαντολέων, δηλώνει στην «Κ» ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα υποβληθεί μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, καθώς συνεχίζεται η συλλογή στοιχείων και μαρτυριών από ανθρώπους που φέρονται να επαναπροωθήθηκαν. Οι καταγγελίες προκάλεσαν την προηγούμενη εβδομάδα και την αντίδραση του Επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νιλς Μουίζνιεκς. Αστυνομική πηγή που μίλησε στην «Κ» υπό τον όρο της ανωνυμίας αναφέρει ότι δεν έχει προκύψει στοιχείο που να επιβεβαιώνει τις καταγγελίες. Προσθέτει δε ότι η ροή των αφίξεων Τούρκων πολιτών συνεχίζεται. Εξηγεί ότι από την απόπειρα πραξικοπήματος μέχρι τέλους του 2016 πέρασαν στην Ελλάδα 153 Τούρκοι, ενώ από τις αρχές του 2017 μέχρι και σήμερα εισήλθαν περισσότερα από 200 άτομα μέσω Εβρου και 40 έφτασαν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Βάσει επίσημων στοιχείων της Υπηρεσίας Ασύλου που είχαν δοθεί στην «Κ», τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο 98 Τούρκοι ζήτησαν διεθνή προστασία.

Ο κ. Guven ήταν διευθυντής σύνταξης στο περιοδικό Nokta, το οποίο έκλεισαν οι τουρκικές αρχές περίπου δέκα ημέρες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Οπως εξηγεί, η αιτία του «λουκέτου» και των αστυνομικών ερευνών που ακολούθησαν στο δικό του και άλλα σπίτια δημοσιογράφων ήταν η έντονη κριτική που ασκούσε (και με τα εξώφυλλά του) το έντυπο στον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Εκτοτε πολλοί συνάδελφοί του παραμένουν άνεργοι. Στο ίδιο περιοδικό ο Çapan εργαζόταν ως αρχισυντάκτης. Αφού πέρασε αρκετό διάστημα κρυμμένος στην πατρίδα του (η αστυνομία είχε ήδη πραγματοποιήσει τρεις ελέγχους στο σπίτι του), ο κ. Guven κατόρθωσε να εισέλθει στην Ελλάδα μαζί με τη γυναίκα του, Tuba, και τα δύο παιδιά τους. Υπέβαλαν, όπως λέει, αίτημα ασύλου τον Δεκέμβριο και τον Μάρτιο έδωσαν συνεντεύξεις στους χειριστές της υπηρεσίας. Δέχθηκαν να μιλήσουν στην «Κ» επωνύμως, λέγοντας ότι είναι γνωστό πως έχουν καταφύγει στην Ελλάδα. Ζήτησαν όμως να μην αναφερθεί σε ποια πόλη διαμένουν.

«Ο Murat ήταν πολιτικός πρόσφυγας. Είχε κάθε λόγο να έρθει στην Ελλάδα και να ζητήσει άσυλο. Περίμενε μέχρι το δημοψήφισμα να δει ποιο θα είναι το αποτέλεσμα και μετά αποφάσισε να φύγει. Στην Τουρκία δεν θα ήταν ασφαλής», λέει ο κ. Guven. Προτού αποπειραθεί να εισέλθει στην Ελλάδα, καταδικάστηκε ερήμην σε 22,5 χρόνια φυλάκισης για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και απόπειρα ανατροπής του πολιτεύματος. Ιδια ποινή επιβλήθηκε και στον κ. Guven που είχε προλάβει να καταφύγει στην Ελλάδα. Αρνείται ότι το περιοδικό τους είχε κάποια σχέση με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος θεωρείται από τις τουρκικές αρχές υπαίτιος και υποκινητής του πραξικοπήματος. Πλέον ο κ. Çapan κρατείται στις τουρκικές φυλακές.

Ο Κώστας Τσιτσελίκης, καθηγητής στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας παρατηρεί ότι μέχρι πρόσφατα έφταναν στην Ελλάδα τρεις διαφορετικές ομάδες Τούρκων: 1) γκιουλενιστές, φιλογκιουλενιστές ή ορισμένοι που έχουν διωχθεί ως γκιουλενιστές, 2) αριστεροί δημοκράτες και 3) ευκατάστατοι οικονομικά πολίτες χωρίς περιορισμούς κινήσεων που αγοράζουν διαμερίσματα στην Ελλάδα προκειμένου να εξασφαλίσουν βίζα. Οι πρώτες καταγγελίες για άτυπες επαναπροωθήσεις έγιναν από συγγενείς των διωκομένων.

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας