Αρχική » Οι τέσσερις άξονες για την αναθεώρηση του «Καλλικράτη»

Οι τέσσερις άξονες για την αναθεώρηση του «Καλλικράτη»

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Σε τέσσερις βασικούς άξονες εστιά­ζουν οι παρεμβάσεις για την αναθεώρη­ση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του «Καλλικράτη»: τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης, τον αναπτυξιακό ρόλο της, τη διακυβέρνη­ση και τη σχέση με τους πολίτες και τον αναπροσδιορισμό κατανομής των αρ­μοδιοτήτων, όπως ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Πόνος Σκουρλέτης κατά τον χαιρετισμό του στο «9ο Forum της Αυτοδιοίκησης», που διοργανώθηκε από την Ένωση Δημάρχων Αττικής και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττι­κής (ΠΕΔΑ).

Ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι ο εξαντλητικός διάλογος που ξεκίνησε από το καλοκαίρι του 2016 συνεχίζεται και ότι «υπάρχουν σημαντικά σημεία σύγκλισης τόσο ως προς τον στόχο της μεταρρύθμισης όσο και ως προς την έκταση και τις κύριες πλευρές της. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις συμφωνίας για ώριμες αλλαγές, που θα συμβάλουν στην αποφασιστική ενίσχυση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο κοινω­νικό πεδίο και στην οικονομία».

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της χρημα­τοδότησης, ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι το υπουργείο επεξεργάζεται «την αλλαγή του τρόπου κατανομής της κρατικής επι­χορήγησης στους Οργανισμούς Τοπι­κής Αυτοδιοίκησης, περιορίζοντας της ανισότητες στη στήριξη των μικρών και μειονεκτούντων ΟΤΑ. Εξετάζονται νέα κριτήρια κατανομής και τρόποι είσπρα­ξης των ιδίων εσόδων. Παράλληλα, μελετάται η θέσπιση ενός δημοκρατικού και αποτελεσματικού συστήματος οικο­νομικής διαχείρισης και δημοσιονομι­κής εποπτείας των Οργανισμών Τοπι­κής Αυτοδιοίκησης, που θα εξασφαλίζει και τη βιωσιμότητα και τις αρχές της αυ­τοτέλειας*.

Σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση του αναπτυξιακού ρόλου των ΟΤΑ, ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι «ο σχετικός προ­βληματισμός αφορά τη διασύνδεση των ΟΤΑ με χρηματοδοτικά εργαλεία, την εμπλοκή τους στον αναπτυξιακό προ­γραμματισμό και τη θεσμοποίηση συ­νεργειών μεταξύ όλων των βαθμιδών της διοίκησης, με σταθερή συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης*.

Αναφορικά με τον επανασχεδιασμό των θεσμών της ενδοδημοτικής απο­κέντρωσης για ισχυρές τοπικές δομές με αρμοδιότητες, σε συνδυασμό με την ενί­σχυση των θεσμών άμεσης κοινωνικής συμμετοχής, ο κ. Σκουρλέτης υπογράμ­μισε: «Καταλύτης εδώ είναι το εκλογικό σύστημα. Πέρα από κάθε αμφιβολία και δισταγμό, η απλή αναλογική μπορεί να εκφράσει στον μέγιστο βαθμό τη λαϊκή εντολή. Ειδικά στην Τοπική Αυτοδιοί­κηση κι εφόσον ενισχυθούν οι συμμετο­χικοί θεσμοί, η εύρεση “κοινού τόπου” δεν είναι αδύνατη».

Πηγή: Εφημερίδα “ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ”

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας