Αρχική » Προσλήψεις κτηνιάτρων στο Κέντρο Νοσημάτων Έβρου

Προσλήψεις κτηνιάτρων στο Κέντρο Νοσημάτων Έβρου

από statusradio.gr
0 σχόλιο

«Μέχρι τέλος του καλοκαιριού θα έχει στελεχωθεί με κτηνιατρικό προσωπικό το Κέντρο Εξωτικών Νοσημάτων, που εδρεύει στην Ορεστιάδα Έβρου, το οποίο παραμένει τα τελευταία χρόνια κλειστό, με στόχο να αντιμετωπιστεί η κατάσταση με την εισαγωγή ζωονόσων από τη γειτονική Τουρκία».

Αυτό ανακοίνωσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Βουλευτή Έβρου της ΝΔ, Αναστασίου Δημοσχάκη.

Το κέντρο διαθέτει όλη την υλικοτεχνική υποδομή, ακόμα και οχήματα, για να γίνονται οι έλεγχοι από τους κτηνιάτρους. Το Διασυνοριακό Κτηνιατρικό Κέντρο Εξωτικών Νοσημάτων είχε ιδρυθεί στην Κάτω Οινόη Ορεστιάδας με κονδύλια από το Interreg III Ελλάδα – Βουλγαρία 2000 – 2006, με πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Έβρου και με συγχρηματοδότηση 75% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Ο βουλευτής της ΝΔ στην ερώτησή του διαμαρτυρόταν για την εξαίρεση του Έβρου και της Σαμοθράκης από την έκτακτη ενίσχυση σε παραγωγούς γάλακτος σε νησιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω μεταναστευτικών ροών.

«Με το «να σπείρουμε» ένα μέτρο με μία έννοια υποτιθέμενης δικαιοσύνης και, επειδή είναι ένα συγκεκριμένο μέτρο, με το να το «απλώσουμε» σε πάρα πολλούς δικαιούχους, απλώς μειώνουμε πάρα πολύ τη στήριξη αυτών των ανθρώπων», απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός και πρόσθεσε ότι «Σας ενημερώνω, ότι το Κέντρο Εξωτικών Νοσημάτων θα λειτουργήσει άμεσα, γιατί το εντάξαμε στο Πρόγραμμα -το οποίο μάλιστα έτυχε να το έχω και μαζί μου αυτή τη στιγμή- των Εξωτικών Νοσημάτων της ευλογιάς, του αφθώδους πυρετού, της πανώλης και της οζώδους δερματίτιδας, το οποίο πρόγραμμα περιέχει μέσα και ανθρώπους για να λειτουργήσει το Διασυνοριακό Κέντρο, αλλά περιέχει και όλη την υλικοτεχνική υποδομή, ακόμα και οχήματα για να γίνονται οι έλεγχοι, έξτρα έλεγχοι από έξτρα κτηνιάτρους. Είναι πρόγραμμα για το οποίο δώσαμε μάχη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι εκτός των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Τον Μάρτιο του 2017 εγκρίθηκε».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε για τα γεωθερμικά πεδία της περιοχής και τα προβλήματα της σηροτροφίας. «Ξεκινάμε τώρα, σύντομα, το πεδίο της Τραϊανούπολης. Ξέρετε επίσης πάρα πολύ καλά ότι υπάρχει το αναπηνιστήριο στο Σουφλί, το οποίο ουδέποτε λειτούργησε. Πήραμε 1.900.000 ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι έτοιμο εργοστάσιο από το 2001, το οποίο επισκέφθηκα προ ημερών. Και είχαμε σύσκεψη προ ημερών ακριβώς για να ξεκολλήσει άμεσα αυτό το έργο. Αντιλαμβάνεστε τι τεράστια σημασία έχει επιτέλους να λειτουργήσει στην Ελλάδα ένα αναπηνιστήριο. Έχουμε ένα χρυσάφι που λέγεται μετάξι και δεν μπορούμε να το αξιοποιήσουμε», τόνισε.

 

Βρείτε εδώ Σημεία ομιλίας αναπληρωτή υπουργού Τσιρώνη στην Βουλή σε ερωτήσεις Γεωργαντά-Δημοσχάκη-Κεγκέρογλου.doc

Από το Δελτίου τύπου του αναπληρωτή

Σε ερώτηση του Βουλευτή Έβρου της ΝΔ, Αναστασίου Δημοσχάκη, σχετικά με την εξαίρεση του Έβρου και της Σαμοθράκης από την έκτακτη ενίσχυση σε παραγωγούς γάλακτος σε νησιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω μεταναστευτικών ροών, αλλά και γενικότερα προβλήματα της περιοχής, ο Αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης, ανέφερε σχετικά:

Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι ο Έβρος και η Σαμοθράκη, όπως και άλλες περιοχές της Ελλάδας, είναι περιοχές οι οποίες ανέκαθεν δέχονταν μεταναστευτικές ροές. Μάλιστα, μπορούμε να πούμε ότι ο Έβρος και η Σαμοθράκη, λόγω ακριβώς της γειτνίασης με τη γείτονα χώρα Τουρκία, είναι περιοχές οι οποίες αντιμετώπισαν και άλλα σοβαρότατα προβλήματα, όπως είναι τα εξωτικά νοσήματα. Τα νησιά τα οποία είναι πάρα πολύ κοντά στις τουρκικές ακτές και κυρίως ο Έβρος είναι περιοχές οι οποίες είναι οι πύλες εισόδου από την Τουρκία. Ξέρετε, όλα αυτά τα νοσήματα προέρχονται κυρίως από την Τουρκία και σπάνια έχουν αντίστροφη ροή. Σπανίως, δηλαδή, έρχονται νοσήματα από τις γείτονες ευρωπαϊκές χώρες.

Ωστόσο, επιτρέψτε μου να διαφωνήσω μαζί σας σχετικά με το κατά πόσο αυτό το συγκεκριμένο μέτρο θα έπρεπε «να απλώσει» τόσο πολύ και να δοθεί και στον Έβρο και τη Σαμοθράκη. Ξέρετε ότι το τελευταίο διάστημα, τον περασμένο ή τον προπερασμένο χρόνο, δεν μιλάμε απλώς για κάποιες μεταναστευτικές ροές οι οποίες είναι γενικότερο πρόβλημα όλης της περιοχής. Μιλάμε για προσφυγικές ροές οι οποίες σχεδόν διέλυσαν τον κοινωνικό ιστό σε συγκεκριμένα νησιά, όπως για παράδειγμα στη Λέσβο. Αναφέρατε και τα υπόλοιπα, μην τα μνημονεύσω κι εγώ όλα. Την περυσινή χρονιά ο τουρισμός αυτών νησιών κατέρρευσε εξαιτίας ακριβώς όλου αυτού του προβλήματος.

Επομένως, είναι ένα πρόβλημα ειδικό. Βέβαια, δεν μπορούμε παρά να αναγνωρίσουμε ότι το κόστος που υπέστησαν αυτές οι περιοχές, χωρίς να θέλω να υποτιμήσω τα προβλήματα άλλων περιοχών, είναι τεράστιο. Έπρεπε να στοχεύσουμε, λοιπόν, σ’ αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι σε περίοδο δημοσιονομικής ασφυξίας υπέστησαν τόσο μεγάλο πλήγμα και με ηρωισμό υποδέχθηκαν τους πρόσφυγες.

Εδώ δεν μιλάμε για γενικευμένες μεταναστευτικές ροές. Εδώ μιλάμε γι’ αυτό το πράγμα που παρακολουθούσε με αγωνία όλος ο πλανήτης. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ιταλία. Άλλο πράγμα η Λαμπεντούζα και άλλο πράγμα όλη η άλλη Ιταλία, γιατί και η Σικελία δέχεται μεταναστευτικές ροές. Όμως, η Λαμπεντούζα είναι Λαμπεντούζα. Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα αυτήν τη στιγμή για την Ιταλία. Η Μυτιλήνη είναι Μυτιλήνη. Η Χίος είναι Χίος. Έχουν πολλά προβλήματα. Με το «να σπείρουμε» ένα μέτρο με μία έννοια υποτιθέμενης δικαιοσύνης και, επειδή είναι ένα συγκεκριμένο μέτρο, με το να το «απλώσουμε» σε πάρα πολλούς δικαιούχους, απλώς μειώνουμε πάρα πολύ τη στήριξη αυτών των ανθρώπων.

Υπάρχουν πράγματα τα οποία τα κάνουμε ειδικά σε Έβρο και Σαμοθράκη, τα οποία θα ανακουφίσουν πολύ περισσότερο τους παραγωγούς μας σ’ αυτές τις περιοχές, απ’ ό,τι απλά αν μοιράζαμε το συγκεκριμένο κονδύλι σε περισσότερους δικαιούχους.

Σας ενημερώνω, ότι το Κέντρο Εξωτικών Νοσημάτων θα λειτουργήσει άμεσα, γιατί το εντάξαμε στο Πρόγραμμα -το οποίο μάλιστα έτυχε να το έχω και μαζί μου αυτή τη στιγμή- των Εξωτικών Νοσημάτων της ευλογιάς, του αφθώδους πυρετού, της πανώλης και της οζώδους δερματίτιδας, το οποίο πρόγραμμα περιέχει μέσα και ανθρώπους για να λειτουργήσει το Διασυνοριακό Κέντρο, αλλά περιέχει και όλη την υλικοτεχνική υποδομή, ακόμα και οχήματα για να γίνονται οι έλεγχοι, έξτρα έλεγχοι από έξτρα κτηνιάτρους. Είναι πρόγραμμα για το οποίο δώσαμε μάχη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι εκτός των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Τον Μάρτιο του 2017 εγκρίθηκε. Εδώ έχω το αγγλικό κείμενο. Εάν ήμουν έτοιμος, θα σας έδινα λεπτομέρειες και για το πρόγραμμα, στο οποίο αυτή τη στιγμή αποκαθίσταται μια τεράστια αδικία των περιοχών φυσικά και των άλλων νησιών, αλλά κυρίως όσον αφορά τον Έβρο, γιατί θα δείτε ότι οι κτηνίατροι που θα έρθουν στον Έβρο είναι δυο, ενώ σε άλλες περιοχές θα είναι μόνο ένας. Δεν μου δίνεται η ευκαιρία αυτή τη στιγμή να αναφερθώ αναλυτικά.

Για την οζώδη δερματίτιδα μόνο να πω ότι για την αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου για την περιοχή σας, δόθηκαν 2.258.000 ευρώ.

Επίσης, επιτέλους ξαναμπαίνει και προκηρύσσεται ελεύθερη ακτοπλοϊκή γραμμή Αλεξανδρούπολης-Λήμνου-Μυτιλήνης, γιατί όταν μιλάμε για ζωικό κεφάλαιο ξέρετε ότι από την Αλεξανδρούπολη θα έπρεπε να πηγαίνουν κανονικά οι ζωοτροφές σε αυτά τα νησιά. Δυστυχώς, αυτή η γραμμή είχε καταργηθεί.

Να μιλήσω για τα γεωθερμικά πεδία. Ξεκινάμε τώρα, σύντομα, το πεδίο της Τραϊανούπολης. Ξέρετε επίσης πάρα πολύ καλά ότι υπάρχει το αναπηνιστήριο στο Σουφλί, το οποίο ουδέποτε λειτούργησε. Πήραμε 1.900.000 ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι έτοιμο εργοστάσιο από το 2001, το οποίο επισκέφθηκα προ ημερών. Και είχαμε σύσκεψη προ ημερών ακριβώς για να ξεκολλήσει άμεσα αυτό το έργο. Αντιλαμβάνεστε τι τεράστια σημασία έχει επιτέλους να λειτουργήσει στην Ελλάδα ένα αναπηνιστήριο. Έχουμε ένα χρυσάφι που λέγεται μετάξι και δεν μπορούμε να το αξιοποιήσουμε.

Πηγή: agronews.gr

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας